Interviu cu Ionuț Stancovici, antrenor al persoanelor cu dizabilităti: „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze!” 🎙️

Ionuț Stancovici, antrenorul lotului României la caiac slalom și extrem și antrenor al persoanelor cu dizabilități, a organizat la  Cheile Gradistei, o tabără de ski pentru persoanele cu dizabilități: „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”. Ionuț împreună cu echipa lui de la „CAIAC SMILE”, au creat primul dispozitiv de schi adaptat din România, facilitând pentru prima dată accesul la un sport de iarnă pentru acești oameni speciali. În acest moment, mai mult de 10 pârtii din România sunt accesibile lor datorită sit-schiurilor. 

Descoperiți povestea inspirațională a lui Ionuț Stancovici, antrenorul care a deschis muntele și marea pentru persoanele cu dizabilități, într-un interviu exclusiv realizat de Mihaela Preda pentru Brasovstiri.ro:

Ionuț Stancovici, antrenor al lotului olimpic de caiac slalom si extrem al României, dar si antrenor al persoanelor cu dizabilități – cum se leagă cele două sectoare de antrenorat?

Indiferent că îmi antrenez juniorii sau învăț o persoană cu dizabilități să vâslească sau să schieze, fac totul cu bucurie. De aici vine și numele asociației – Caiac SMile – pentru că nu ai cum să nu ieși din caiac fără să zâmbești. Sportul e bucurie pură, de aceea putem să îl transformăm în terapie și pentru acești oameni speciali. Multe persoane cu dizabilități se bucură când se plimbă în caiac pe lac alături de ceilalți pentru că nu știe nimeni că ei au o dizabilitate, se bucură și vâslesc cot la cot alături de ceilalți. Sportivii mei știu foarte bine ce însemnă să faci lucrurile cu bucurie. Fiecare antrenament sau fiecare activitate pe care o derulăm are ca scop, în primul rând, să îți aducă un zâmbet pe chip.

De unde a pornit ideea dispozitivului special de ski pentru persoanele cu dizabilități?

Odată ce am oferit libertatea de mișcare acestor persoane speciale în caiac, am știut că vom avea în fiecare sezon de vară o activitate sportivă care ne va ajuta să îi scoatem din casă și să îi încurajăm să își depășească limitele. Problema a venit în sezonul de iarnă când mi-am dat seam că ei nu au activitate. Deja i-am adus spre sport, au devenit sportivi, la fel ca fiecare dintre noi, nu puteam să le tai aripile în sezonul de iarnă. Cu organizația derulam tabere de schi pentru copii, noi aveam activitate în continuare în sezonul rece. Era clar că trebuia să găsesc ceva și pentru ei, și așa am inventat primul scaun de schi adaptat – am scos roțile de la un scaun rulant, am sudat pe el schiuri și a luat naștere următorul nostru proiect de suflet, care în primele ediții se numea Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze.

Citeste și:  RATBV reia cursele speciale pentru elevi și cadre didactice începând cu 28 aprilie

La a câta ediție este tabăra de anul acesta?

Aceste tabere de sport adaptat le desfășurăm în fiecare an, din 2018, din anul în care am înființat asociația, până în prezent. Am mai schimbat denumirea proiectului cu anii și am mai adăugat activități diferite pentru a le aduce tot timpul ceva nou și inovativ persoanelor speciale, dar nu a lipsit schiul din niciuna dintre tabere, deci putem spune că suntem la a 8-a ediție.

Ce dificultăți ai întâmpinat de-a lungul timpului în organizarea taberei de ski?

Nu pot să spun că am întâmpinat dificultăți. Am avut tot felul de situații la care a trebuit să ne adaptăm dar întotdeauna am găsit ajutor și deschidere din partea partenerilor și din partea oamenilor care ne-au fost alături. Am avut situații în care a trebuit să modificăm camerele, în spațiul de cazare, sau să modificăm intrarea la turnichet pe pârtie. Le muțumesc tuturor patronilor de hoteluri și de pârtii care au avut răbdare cu noi și deschidere în toți acești ani.

Cum s-a schimbat percepția românilor vi-a-vis de persoanele cu dizabilități în ultimii ani?

Din ceea ce am observat în activitățile noastre în ultimii ani de când suntem la lacuri și la pârtii prin țară cu proiecte speciale, oamenii vin tot mai mult spre persoanele cu dizabilități. Eu tind să cred că am peste 940.000 de prieteni speciali, și încurajez pe oricine, ori de câte ori pot, să se împrietenească cu ei, să aibă curajul să interacționeze cu ei, pentru că un prieten cu dizabilități este un prieten foarte valoros. Mă bucur să îi văd tot mai mult că ies în afara zonei lor de confort și se lasă descoperiți de către societate, tot mai mulți ies să se plimbe prin parcuri, îi văd pe stradă, la evenimente, la emisiuni și podcast-uri, iar lumea îi vede tot mai des, îi apreciază, învață și ei, la rândul lor, multe lucruri despre ei, iar toate astea sunt datorită lor și datorită faptului că au din ce în ce mai mult curaj să iasă din zona lor de confort.

Citeste și:  Peste 1.800 de locuri de muncă, disponibile în străinătate. Angajatorii au început recrutările pentru sezonul de vară

Care sunt categoriile de persoane cu dizabilități care au acces la aceste tabere si cum se pot înscrie?

Orice persoană, cu orice tip de dizabilitate este benevită în activitățile noastre, indiferent de vârstă. De la persoane cu dizabilități locomotorii, la persoane cu dizabilități psihice, mintale, copii cu Sindrom Down, autism, oricine poate să se bucure de pârtie. Avem un formular pe pagina de facebook Caiac SMile, aici, unde ei se pot înscrie, iar noi le trimitem ulterior un mail cu toate detaliile legate de locație, perioadă, activități. Îi încurajez să se înscrie, pentru că vor avea parte atât ei, cât și familiile lor de experiențe minunate.

Prin proiectele sociale pe care le desfășori, ai reusit să accesibilizezi marea și muntele persoanelor cu nevoi speciale – cum reușești să faci asta?

Ce alte proiecte importante mai ai în plan? Am văzut câtă bucurie pot să aduc pe chipul acestor persoane cu fiecare proiect, fiecare schimbare, oricât de mică. Îi văd zilnic cum se bucură de fiecare pas spre accesibilizare pe care îl facem pentru ei. Știu că îi am pe ei în spatele meu care îmi trimit zilnic mesaje de mulțumire, care apreciează tot ceea ce facem și au atât de mare nevoie să fie înțeleși și integrați. Asta îmi dă o putere de a merge mai departe cu orice proiect, oricât de mare sau de îndrăzneț. Ne dorim să ne extindem tot mai mult activitățile, în orice domenii ar avea ei nevoie. Urmează să avem niște proiecte minunate pe educație, angajare, accesibilizarea școlilor și a locurilor de mucă, legat de care am să vă spun mai multe la momentul potrivit.

Citeste și:  Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Brașov, pregătită pentru un nou mandat

Ce te motivează să te implici în astfel de activități?

Determinarea lor de a fi independenți și de a se integra mă motivează cel mai mult. Zâmbetele pe care le aducem pe chipul lor după fiecare tură de caiac sau după fiecare tură pe pârtie nu se compară cu nimic. Nu am știut când am dat frâu liber acestor proiecte că vor ajunge atât de vizibile și de importante pentru ei, dar cu fiecare an care trece mi se confirmă tot mai mult că asta este misiunea mea.

Ce planuri ai pentru 2025?

Vom continua proiectele care le-am început în anii anteriori, în sezonul de vară vom fi din nou, două luni la mare cu activități adaptate de caiac, jet-ski, paddle, plimbări cu ATV de nisip,etc. Vom fi prezenți și la lacul Binder din Sibiu, cu noul sport de apă adaptat – sit-schi și schi nautic pentru nevăzători. Vom avea și proiecte noi la care lucrăm alături de noii noștri parteneri – proiecte de mobilitate, accesibilitate și de integrare pe piața muncii.

Un interviu realizat de Mihaela Preda pentru Brasovstiri.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.