
După aproape trei ani de proceduri birocratice și licitații eșuate, Primăria Zărnești a semnat oficial contractul de lucrări pentru modernizarea completă a infrastructurii Spitalului „Dr. Caius Tiberiu Spârchez”, potrivit unui anunț făcut de primarul Alexandru Lucian Igrișan. Proiectul, esențial pentru creșterea siguranței pacienților, este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Sănătate, și are o valoare totală de 21.865.486,56 lei.
„După „lupte seculare” care au durat aproape 3 ani (timp în care am efectuat 3 proceduri de licitație fără să avem un câștigător, am actualizat devize și am relicitat), am semnat astăzi, contractul de lucrări pentru acest proiect esențial”, a declarat primarul Alexandru Lucian Igrișan.

Lucrările, ce se vor derula pe o perioadă de 14 luni de la emiterea ordinului de începere, includ intervenții esențiale pentru siguranța și funcționarea optimă a unității medicale:
- modernizarea și extinderea infrastructurii instalațiilor electrice;
- modernizarea și extinderea infrastructuriide fluide medicale și de ventilare și tratare a aerului, precum și a instalației de detectare, semnalizare și alarmare incendii.
Concret, lucrările prevăzute în cadrul acestui contract constau în:
- montarea a trei centrale de ventilație pentru asigurarea condițiilor normate în spații cu specific spitalicesc;
- montarea a 64 de recuperatoare de căldură pentru diluția concentrației de oxigen medical;
- realizarea instalației de distribuție oxigen medical: montarea a 7 console medicale de tip terapie intensiva, a 133 de console medicale pentru saloane cu module de priză, împamântare și prize de fluide medicale, a 3 console medicale pentru săli de operații, a 2 console medicale pentru prematuri;
- extinderea capacității instalației de oxigen medical de la 3.2mc/h la 30mc/h
- refacerea integrală a instalațiilor electrice de forță (prize si consumatori tehnologici): 30000 de metri instalații electrice (conductori) instalate, 78 tablouri electrice realizate;
- asigurarea sporului de putere necesar pentru funcționarea TUTUROR echipamentelor (actuale și ce urmeaza a fi achiziționate);
- montarea unui grup electrogen cu capacitatea de minim 600KVA și modernizarea postului de transformare;
- montarea a 68 de detectori pentru concentrația de oxigen si integrarea acestora în sistem.
Acest proiect va aduce spitalul local la standarde europene în ceea ce privește siguranța pacienților și dotările tehnice, asigurând condiții moderne de tratament și intervenție medicală.