Ion Cristoiu, despre operațiunea sparanghelul și autoritățile române: ‘Marile puteri te dispreţuiesc când tu eşti slugarnic’

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu ajunge la o concluzie surprinzătoare în cazul afacerii „Sparanghelul”, afacere în care, pe baza unei operaţiuni de stat şi în ciuda stării de urgenţă, mii de români s-au îmbarcat în avioane direcţia Germania pentru a salva legume preferată a nemţilor.
Ion Cristoiu a afirmat că fenomenul chemării românilor la cules de sparanghel şi căpşuni, prin operaţiuni de stat, este unul dintre cele mai grave din această perioadă de criză a coronavirusului.

„Acest fenomen pune la îndoială convingerea de până acum că e jale. Peste tot în lume oamenii au stat în case, au suportat situaţii grele, convinşi fiind că dacă ies e nenorocire. Ori toate acestea, operaţiunea sparanghelul, din Marea Britanie arată că în Occidentul, care a lansat primul semnalul de alarmă privind supervirusul ucigaş, nu crede. Haideţi să luăm operaţiunea sparanghelul. Dacă era, românii spun, aşa de mare riscul de infectare, teoretic, nemţii aveau de ales între a muri sparanghelul sau a muri oamenii. Faptul că ei au păstrat în viaţă sparanghelul, fără să-şi pună problema că oamenii vor muri, înseamnă că din datele secrete pe care le au ei, nenorocirea nu e aşa de mare. Asta e una din concluzii”, a explicat jurnalistul.

Citeste și:  Veşti proaste pentru iubitorii de ciocolată! Este criză de caco la nivel mondial, iar prețurile vor crește semnificativ

Ion Cristoiu spune totodată că în cazul României aceste operaţiuni au scos încă o data în evidenţă că tratarea noastră ca pe o colonie şi faptul că la nivel guvernamental, prezidenţial nu se face nimic pentru români. Jurnalistul a catalogat drept o comedie declaraţiile ambasadorului român în Marea Britanie, Dan Mihalache, conform cărora autorităţile de la Bucureşti nu ştiau de transportul sezonierilor către peninsulă deoarece sunt transporturi private.

„Este limpede că asupra Preşedinţiei şi Guvernului se fac presiuni, de fapt nici nu ştiu dacă sunt presiuni, se dau telefoane de la Londra, de la Berlin, la Helsinki, o să se dea şi de la Roma. Preşedintele şi premierul nu au înţeles un lucru foarte important. Relaţiile noastre cu Marea Britanie, Germania sunt asimetrice, în sensul că ei sunt mari şi noi suntem mici. Dar toate relaţiile acestea asimetrice din istoria României, un conducător cât de cât înţelept abil poate să obţină de la partenerul anumite înlesniri. Adică, în momentul în care Angela Merkel a sunat ca să trimitem neapărat printr-o operaţiune de stat români la sparanghel, preşedintele României putea să iasă şi să spună pe de o parte . Faptul că el a zis , arată că nu au înţeles nimic din această relaţie. Şi marile puteri te dispreţuiesc când tu eşti slugarnic”, a subliniat publicistul.

Citeste și:  Atelier axat pe implicarea directă a cetățenilor în gestionarea bugetului local și pe modul în care ideile brașovenilor pot deveni realitate

Ion Cristoiu a mai spus că în acelaşi timp agricultura României este într-o situaţie catastrofală din cauza secetei, forţa de muncă lipseşte, iar autorităţile nu au făcut nimic pentru a-i ţine în ţară pe sezonieri, dând dovadă de o gândire „mioapă şi parţială”.

„Ori noi puteam acum să încercăm să-i aducem acum pe aceşti sezonieri, pe de o parte la infrastructură, pe de altă parte la agricultură, îi lăsăm să plece şi noi nu câştigăm nimic din acest punct de vedere. Nu mă miră. Avocatul Poporului, Renate Weber, a spus o chestiune extraordinară în interviul acordat Cristoiu Tv. A spus că noi gândim pe etape, adică nu există o gândire strategică, pe termen lung, e această gândire mioapă, tipic românească, apoi este o gândire parţială în sensul că ne-am concentrat pe coronavirus şi am uitat de ceilalţi bolnavi, care mor mai mulţi pentru că nu se mai preocupă nimeni. Din acest punct de vedere şi în cazul plecării sezonierilor în străinătate nu există niciun plan, nicio gândire strategică. Se trăieşte din punct de vedere politic, de pe o zi pe alta în România actualei crize”, a conchis jurnalistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.