IPJ Brașov desfășoară acțiuni în școlile și liceele din Brașov, pentru prevenirea faptelor de tip bullying și nu numai

În perioada 13-15 decembrie de 2022, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Biroului Siguranța Școlară, alături de polițiști din cadrul Secțiilor 1 și 5 Poliție Brașov, precum și polițiști din cadrul Biroului Analiza și Prevenirea Criminalității au participat la activități de informare a elevilor și a cadrelor didactice la clase de ciclu gimnazial și liceal din cadrul: Școlii Gimnaziale nr 27 Brașov, Școlii Gimnaziale nr 8 Brașov, Colegiului Național Johannes Honterus, Liceului Andrei Mureșanu Brașov și ai  Liceului Tehnologic Silvic ”Dr Nicolae Rucăreanu ” Brașov.

Activitățile informative-preventive derulate la unitățile de învățământ preunivesitar de pe raza întregului județ Brașov urmăresc măsurile de siguranţă, dar mai ales o bună colaborare cu școlile pentru a găsi soluţii cât mai eficiente la problemele şi riscurile ce apar şi pot afecta siguranţa celor implicaţi în procesul de învăţământ. Totodată, se dorește  identificarea elevilor cu comportament deviant şi consilierea acestora împreună cu cadrele didactice şi consilierii școlari, precum și  identificarea persoanelor care nu îşi justifică prezenţa în incinta sau în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, pentru adoptarea cu celeritate a măsurilor de ordine și siguranță care se impun.

Citeste și:  Hoți de catalizatoare auto și de carburant, prinși în flagrant de către polițiștii brașoveni

Polițiștii au prezentat teme privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a violenței în incinta și zona adiacentă unității de învățământ, precum și legate de siguranța rutieră și în mediul online.

În cadrul temelor abordate, au fost prezentate aspecte legate de prevenirea și combaterea fenomenului de bullying, răspunderea penală și contravențională a minorilor și consecințele juridice ale faptelor ce contravin legii,

Scopul activitățior l-a reprezentat informarea elevilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când adoptă un comportament neadecvat în mediul școlar, precum și consecințele contravenționale și/sau penale în urma comiterii unor fapte care presupun încălcarea legislației.

Astfel, celor 680 de elevi de la clasele V-XII din cele cinci unități de învățământ  beneficiari ai activităților informative le-au fost prezentate și explicate noțiuni de bullying și cyberbullying,  răspundere penală,  precum și modalități de reacție în cazul în care asistă în calitate de martori la astfel de evenimente în mediul școlar.

Citeste și:  „Eurovision ești tu!”. Un podcast despre concurenții Selecției Naționale

Pentru a evita implicarea în săvârşirea unor fapte care contravin legii sau pentru a nu deveni victime ale infractorilor sau ale propriilor greşeli, Poliția Brașov recomandă părinților sau persoanelor care au în creștere și educare minori, următoarele:

  • Încercaţi să menţineţi legătura între mediul familial şi cel şcolar, multe dintre informaţiile privitoare la dezvoltarea comportamentului infracţional pot fi furnizate de către cadrele didactice.
  • Educaţi copiii în spiritul respectului faţă de regulamentul şcolar pentru a se putea integra în mediul şcolar şi mai apoi în cel social
  • Sfătuiţi tinerii sa nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant, să evite frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, substanțe stupefiante sau se practică jocuri de noroc.
  • Evitaţi violenţa şi injuriile în mediul familial. Acestea sunt cauze care duc la declanşarea unor conflicte care pot degenera în violenţe. Un limbaj controlat, fără jigniri, previne adesea escaladarea conflictelor.
  • Întreţineţi un dialog permanent cu tinerii pentru a cunoaşte mediul, anturajul  frecventat de aceştia, precum şi pentru a preîntâmpina un comportament deviant şi chiar delincvent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.