Jandarmii, exasperați de prezența animalelor în zonele locuite

Structurile Jandarmeriei Române au fost solicitate să intervină în acest an în peste 500 de cazuri care au vizat protejarea oamenilor şi bunurilor acestora faţă de animalele sălbatice.

„În ultima perioadă, numărul solicitărilor adresate Jandarmeriei în legătură cu animalele sălbatice s-a mărit considerabil. Astfel, în primele 6 luni ale acestui an, jandarmii au intervenit în peste 500 de situaţii, care au vizat 81 de persoane aflate în pericol de agresiune în urma contactului cu animale sălbatice. Numai în ultima săptămână, structurile Jandarmeriei au intervenit în 25 situaţii ce au implicat prezenţa urşilor. Cele mai multe dintre solicitările populaţiei la numărul de urgenţă 112 se referă la prezenţa urşilor care, în căutare de hrană, pun în pericol siguranţa turiştilor aflaţi pe traseele montane, precum şi proprietăţile, bunurile şi animalele domestice ale localnicilor aflaţi în zonele de deal şi de munte ale României”, se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei Române remis, vineri, Brașov Știri.

Citeste și:  Joan Chelimo Melly este singura româncă din topul BBC 100 Women 2024

În următoarea perioadă, echipajele de jandarmi vor derula o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la pericolul pe care îl prezintă animalele sălbatice.

„Având în vedere competenţele legale acordate Jandarmeriei Române în ceea ce priveşte intervenţia la solicitările cetăţenilor făcute prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 în cazul animalelor agresive, precum şi a tot mai deselor semnalări ale prezenţei urşilor pe traseele turistice şi în zonele de deal sau de munte locuite de oameni, la nivelul structurilor teritoriale ale Jandarmeriei se vor derula, începând din acest sfârşit de săptămână, acţiuni publice de informare şi prevenţie. Scopul acestor acţiuni este acela de a informa şi conştientiza cetăţenii cu privire la pericolul la care se expun apropiindu-se de animalele sălbatice – în special de urşi, fie în încercarea de a le alunga, fie de a le hrăni sau de a se filma/fotografia alături de ele. Pe timpul acestor acţiuni, echipaje ale Jandarmeriei montane vor fi prezente în arealele unde prezenţa urşilor a fost semnalată frecvent (judeţele Alba, Sibiu, Dâmboviţa, Braşov, Prahova, Buzău, Covasna, Harghita), pentru a oferi turiştilor informaţii cu privire la cea mai oportună reacţie pe care o pot avea în funcţie de situaţia în care se află”, se menţionează în comunicat.

Citeste și:  Brașovul va avea, de anul viitor, primele 25 de ecoinsule subterane pe domeniul public

De asemenea, reprezentanţii Jandarmeriei vor distribui materiale cu conţinut informativ-preventiv, care pun accentul pe măsurile de siguranţă.

„Cea mai importantă recomandare este ca turiştii să evite zonele frecventate de urşi, iar în cazul observării animalelor în zonele urbane, să solicite ajutorul autorităţilor prin intermediul numărului 112”, precizează Jandarmeria Română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.