Jaroslav Hascak, care deţine lanţul de farmacii Sensiblu în România, a fost arestat

Poliţia din Slovacia l-a reţinut marţi pe omul de afaceri Jaroslav Hascak, unul dintre cele mai bogaţi şi dintre cei mai influenţi oameni din ţară, relatează DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Poliţia a descins marţi la birourile companiei Penta Investments din Bratislava. Hascak a declarat presei că nu ştie de ce este acuzat.

Media locale au relatat că reţinerea şefului grupului de investiţii Penta este cea mai importantă decizie de până acum dintr-o serie de arestări declanşate de uciderea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak în februarie 2018.

Timp de peste 20 de ani, Hascak a fost considerat cel mai puternic din aşa-numiţii oligarhi din Slovacia, suspectaţi că au cumpărat permanent favoruri din partea politicienilor.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei citate de portalul de ştiri Aktuality.sk, unde lucra Jan Kuciak, există dovezi privind o implicare a lui Hascak într-o înţelegere ascunsă pentru a acoperi cumpărarea unor probe. El ar fi acuzat de corupţie şi spălare de bani.

Copii ale unor înregistrări interceptate din 2005 şi 2006 în cadrul unei operaţiuni cu nume de cod ‘Gorilla’ ar putea arăta că Hascak se ocupa de planurile de privatizare ale guvernului condus atunci de premierul Mikulas Dzurinda. Printre aceste planuri se număra şi o vânzare a furnizorilor de energie către companii germane.

Partidul creştin-democrat al lui Dzurinda a fost învins la alegerile parlamentare din 2012 după ce a fost făcută publică a copie a înregistrărilor, deşi acestea nu au fost verificate atunci.

Hascak nu a putut împiedica atunci apariţia de noi dezvăluiri, însă nu existau suficiente dovezi pentru o inculpare a sa.

Grupul Penta se prezintă ca un „jucător de top pe piaţa imobiliară din Slovacia, Cehia şi Polonia”. Grupul deţine de asemenea bănci şi firme financiare din Cehia şi Slovacia şi este un acţionar-cheie în media slovace şi cehe, precum şi în sectorul privat de sănătate din Slovacia.

Grupul Penta Investments deţine pe piaţa din România lanţul de farmacii Sensiblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.