Jocul strămoșesc al tinerilor din Cacova

Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi, Tinerii din Cacova și Societatea Junilor Roșiori vă invită la joc duminică, 28 mai, pe drumul Poienii .

Jocul Strămoșesc constituie una dintre cele mai vechi și mai spectuaculoase tradiții ale Junilor din Șchei, constituind unul din rarele momente când publicul brașovean poate admira alături de Juni, pe fetele (băiatele) din Șchei, înveșmântate în portul tradițional de Șchei. Costumele pitoreşti ale tinerilor şi ale fetelor din Cacova, îi conferă Jocului Stramosesc autenticitate şi un farmec deosebit.

Tinerii din Cacova vor coborî la orele 10.00 în Piata Unirii, în frunte cu serjile şi cu o formaţie, anume tocmită pentru aceasta zi. In faţa Bisericii Sfantul Nicolae tinerii se vor prinde în hora şi după ce vor juca hora junilor în Piata Unirii, vor urca la “Chetris” ( la Crucea Junilor Rosiori, situata pe platoul de vis-a-vis al parcarii Belvedere ), unde vor cânta Troparul Invierii, vor relua ritualul horei şi al aruncării buzduganului, apoi vor pleca dupa fete (băiate).  Aducerea fetelor la joc va avea loc la orele 13.30 pe platoul din faţa Crucii Junilor Rosiori, perechile de tineri vor intra prin poarta amenajata de organizatori, apoi după ce fiecare pereche va încojura bradul în aplauzele mulţimii, toţi tinerii se vor prinde intr-o hora a junilor, joc cu care începe orice petrecere sau eveniment tradiţional din Schei. In continuarea horei, tinerii şi băiatele vor prezenta jocurile tradiţionale pe care toţi braşovenii şi şcheienii trebuie să le cunoască: Brâul, Breaza, Ardeleana, Sârba şi Braşoveanca.

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.