Klaus Iohannis: Măsurile bune luate în România în ultimii ani pentru reducerea degradării mediului trebuie extinse

Măsurile bune luate în România în ultimii ani în materie de împăduriri, restaurare a terenurilor, combatere a deşertificării şi gestionare a secetei trebuie extinse, iar implementarea lor, accelerată, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

„Marcarea pe 5 iunie a Zilei Mondiale a Mediului aduce în atenţia publică importanţa acestei tematici vitale şi are menirea de a mobiliza milioane de oameni din întreaga lume, instituţii publice, actori non-guvernamentali şi economici pentru a acţiona în vederea protejării mediului. Ziua Mediului 2024 se centrează pe readucerea în stare bună a terenurilor, pe combaterea deşertificării şi pe creşterea rezilienţei la secetă. Amplificate de schimbările climatice, deşertificarea şi seceta sunt provocări pentru întreaga lume, afectând inclusiv România”, a afirmat Klaus Iohannis.

Citeste și:  Asociația Kastel Brașov: destinele de mâine depind de ceea ce noi facem astăzi

Şeful statului atrage atenţia că deşertificarea pune în pericol deopotrivă securitatea alimentară, economia şi mediul înconjurător.

„Potrivit ONU, la nivel global, numărul şi durata secetelor au crescut cu 29% faţă de anul 2000, iar dacă nu se iau măsuri urgente, seceta ar putea afecta peste trei sferturi din populaţia lumii până în 2050. Degradarea terenurilor are un impact direct asupra veniturilor şi a sănătăţii oamenilor. O treime din teritoriul României şi 40% din suprafaţa agricolă se află în zone care prezintă risc de deşertificare. Deşertificarea influenţează negativ ecosistemele, productivitatea terenurilor agricole şi nivelul de trai al oamenilor, în special al celor deja vulnerabili, punând în pericol deopotrivă securitatea alimentară, economia şi mediul înconjurător”, a afirmat Iohannis.

Citeste și:  Cel mai mare Adrenaline Tower din lume și primul din România se deschide la Cluj

Preşedintele punctează că România este parte a eforturilor internaţionale de îmbunătăţire a situaţiei terenurilor, precum şi de combatere a deşertificării şi a secetei.

Citește articolul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.