Lege nouă: Costul abonamentului la sala de sport se va deduce din suma brută primită ca salariu, înainte de a se calcula impozitul pe venit și contribuțiile sociale

Lege nouă! Costul abonamentului la sala de sport se va deduce din suma brută primită ca salariu, înainte de a se calcula impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Aceasta este valabil și la stabilirea venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Condiții de aplicare:

  • practicarea sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic;
  • abonament doar la operatori cu coduri CAEN 9311 – Activități ale bazelor sportive, 9312 – Activități ale cluburilor sportive, 9313 – Activități ale centrelor de fitness;
  • maxim 400 euro anual;
  • valoarea abonamentului, împreună cu toate celelalte beneficii extrasalariale acordate de firmă angajatului, cumulat, nu trebuie să depășească 33% din salariul de bază.
Citeste și:  Kärcher a curățat Teatrul Sică Alexandrescu și Piața Sfatului din Brașov

Practic, scutirea de taxe salariale se va aplica, potrivit Legii 34/2023, dacă angajatorul va acorda beneficiul într-o limită anuală de 400 de euro de persoană (echivalent în lei). Noua lege va intra în vigoare începând cu veniturile pe luna februarie 2023.

Este vorba, mai precis, de „contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

Cele trei coduri CAEN vizate sunt pentru activități ale bazelor sportive (9311), activități ale cluburilor sportive (9312) și activități ale centrelor de fitness (9313).

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Pentru acest beneficiu, nu se vor datora la stat taxe salariale, dacă angajatorul se încadrează în limita amintită. Adică nici impozit pe venit (care are o cotă de 10%), nici CAS (care are o cotă de 25%), CASS (care are o cotă de 10%) și CAM (care are o cotă de 2,25%).

Noutatea este adusă de Legea nr. 34/2023, care modifică Codul fiscal. Aceasta va intra în vigoare pe 15 ianuarie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.