Legea de ratificare a Convenției privind prevenirea și eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă a fost promulgată

Legea inițiată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pentru ratificarea Convenției privind prevenirea și eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă a fost promulgată astăzi. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de cameră decizională, pe 4 martie 2024.

Convenția nr. 190/2019 adoptată pe 21 iunie 2019 la cea de-a 108-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii a Organizației Internaționale a Muncii la Geneva vizează eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii.

Angajații au dreptul să lucreze într-un mediu în care să fie respectați indiferent de sex, rasă, etnie sau orientare politică. Observăm că sunt tot mai multe sesizări pentru hărțuire. Este nevoie ca măsurile să fie ferme dar proporțional cu gravitatea acestor abateri. Legea promulgată astăzi vine să creeze condițiile pentru un mediu de lucru în care angajaților să li se respecte demnitatea”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Citeste și:  Alarmă în creștere: Peste 100.000 de intervenții ale polițiștilor în cazuri de violență domestică în 2023

Conform datelor furnizate de Inspecția Muncii, în anul 2023 au fost înregistrate 511 petiții privind hărțuirea sau discriminarea la locul de muncă. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 41 de sancțiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 18.000 de lei. Ca o comparație, în urmă cu 10 ani, respectiv în anul 2014, erau înregistrate doar 137 de sesizări.

Conceptul de „violență și hărțuire” acoperă, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hărțuirea și mobbingul, hărțuirea sexuală, amenințările și urmărirea sau supravegherea.

Noul cadru legal protejează atât angajații cât și persoanele care lucrează indiferent de statutul lor contractual, persoanele aflate în perioada de formare, inclusiv stagiarii și ucenicii, lucrătorii cărora le-a încetat raportul de muncă, voluntarii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și cele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de muncă, precum și persoanele care exercită autoritatea, îndatoririle sau responsabilitățile unui angajator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.