Localitățile din jurul Brașovului chemate să susțină dezvoltarea învățământului profesional dual

Reprezentanții Primăriei Brașov s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții Clubului Economic German și cu directorii Școlii Profesionale Germane Kronstadt, ai Colegiului Tehnic Remus Răduleț și ai Colegiului Tehnic de Transporturi pentru a găsi o soluție de cazare pentru cei 91 de elevi ai SPGK, care, odată cu reducerea numărului de elevi din camere, în contextul pandemiei de coronavirus, nu mai au loc de cazare.

Pe lângă acest subiect, participanții au mai abordat alte două teme, cea referitoare la demararea lucrărilor de construire a căminului SPGK și necesitatea implicării, inclusiv financiare, și a celorlalte localități, în care aceste companii funcționează și plătesc taxe și impozite.

În ceea ce privește soluțiile de cazare pentru elevii SPGK, în cursul zilei de mâine o echipă formată din reprezentanți ai Municipalității și ai DWK – Fit for Future (DWK – Fit for Future este componenta Clubului Economic German care se ocupă de educație, n.n.) vor identifica soluțiile de cazare din toate căminele de elevi din Brașov și în cazul în care mai sunt necesare alte locuri de cazare, acestea vor fi asigurate prin închirierea lor, luându-se în calcul, inclusiv, cazarea elevilor în camere de hotel.

,,Astăzi am venit la Primăria Brașov pentru a găsi, împreună, o soluție pentru a caza elevii în cămine. Deși școala a început de ieri, noi mai avem elevi acasă, pe care i-am reprogramat pentru 1 octombrie. Vorbim de aproximativ 90 de elevi. În urma acestei întâlniri, eu cred că am găsit, împreună cu primăria, cu domnul primar, soluții pentru a îi caza pe toți elevii și să putem începe școala, de la 1 octombrie, în cele mai bune condiții”, a declarat Sorin Poteraș, director Schaeffler România.

Citeste și:  Creșa Brașov promovează educația pentru mediu prin "Săptămâna Verde"

În timpul discuțiilor s-a abordat și situația economică actuală, când, din cauza pandemiei, sunt afectate bugetele companiilor, dar și bugetul Municipiului Brașov.

O propunere din partea reprezentanților Clubului Economic German a fost ca, în perioada imediat următoare, să aibă loc o întâlnire cu primarii din localitățile în care funcționează aceste companii, pentru a se stabili modalitatea prin care aceste autorități publice locale se vor implica financiar în dezvoltarea învățământului profesional dual, având în vedere faptul că prin acesta se asigură resursă umană necesară funcționării firmelor, care, la rândul lor, contribuie în mod consistent la bugetele acestor localități, atât prin impozitele locale plătite, cât și prin cotele defalcate din impozitul pe venitul salariaților.

,,Din păcate, pandemia și-a lăsat amprenta atât în mediul economic, multe companii se luptă cu restricții mari de buget, dar și asupra educației, prin impunerea unor restricții, care afectează, inclusiv, cazarea elevilor în cămine. Acesta este motivul pentru care noi, cei din mediul economic, împreună cu reprezentanții primăriei ne-am întâlnit pentru a găsi soluții. Mă bucur că această întâlnire a fost foarte bine organizată, astfel încât am reușit să identificăm și variantele de cazare pentru acești elevi. Am venit cu propunerea, ca această discuție să fie extinsă și cu celelalte primării, care au în orașul lor firme mari implicate în proiectul Școlii profesionale germane și mi se pare fair ca și aceștia să participe la investițiile care trebuie făcute ca acest model de formare profesională să poată fi continuat la același nivel de până acum. În perioada următoare îi vom invita pe primarii din Ghimbav, Cristian, Codlea și din celelalte localități să vină la o discuție, pentru a vedea cum putem să rezolvăm problema cazării elevilor și sunt sigur că vom găsi soluții pentru aceasta. Până acum singurul nostru partener de discuție a fost domnul primar, care a reușit până în prezent să ne sprijine în problemele cu care ne-am confruntat în dezvoltarea acestui proiect, dar eu cred că sunt mai mulți beneficiari ai acestei școli și ar trebui să fie și ei prezenți la discuții”, a declarat Werner Braun, președintele Clubului Economic German.

Citeste și:  Marșul bicicliștilor revine pe străzile Brașovului!

,,Astăzi am avut o discuție cu reprezentanții companiilor din zona metropolitană, nu doar din municipiu, firme care au generat foarte multe locuri de muncă la Brașov. Am analizat situația elevilor care sunt la Școala Profesională Kronstadt și care au astăzi o problemă de cazare din cauza restricțiilor care au fost stabilite, pentru că, în acest fel, se restrâng numărul de locuri și trebuie să identificăm o soluție pentru ei. În următoarele zile trebuie să identificăm care sunt variantele pentru a rezolva această problemă, atât ca infrastructură, cât și ca suport financiar, ca o facilitate pe care să o acordăm noi din partea Primăriei Municipiului Brașov (costurile de cazare sunt suportate, în acest moment, de către companiile cu care elevii au contract de practică, n.n.), pentru acești elevi care sunt pregătiți pentru companiile de pe raza altor localități. Va trebui să facem o analiză, din toate punctele de vedere, a soluțiilor identificate, inclusiv a impactului financiar asupra bugetului Municipiului. Cred că se impune, de urgență, să avem o discuție aplicată cu companiile care funcționează pe raza altor localități din jurul Brașovului și cu reprezentații autorităților publice, care beneficiază de tot acest efect pozitiv al existenței acestor companii pe teritoriul lor, în schimb toate costurile sunt suportate de municipiul Brașov. Avem în derulare o investiție majoră, construirea căminului de la SPGK, o investiție de peste 20 de milioane de lei, care are ca sursă de finanțare bugetul propriu al municipiului Brașov. Deci investiția este făcută de noi, dar efectele pozitive se răsfrâng asupra altor localități, din jurul Brașovului, iar aici trebuie să discutăm despre ceea ce înseamnă concept integrat în zona metropolitană, cu localitățile care sunt în jurul Brașovului, care datorită investițiilor noastre, culeg efectele pozitive. Astfel că trebuie să avem o discuție colegială, pe principii de parteneriat, ca să vedem cum pot aceste localități să aibă o implicare financiară în susținerea acestui proiect (SPGK, n.n.), pe care, deocamdată, îl susținem doar noi, de la bugetul municipiului Brașov”, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov.

Citeste și:  Cetățuia Brașovului se redeschide în Săptămâna Luminată

Referitor la demararea lucrărilor de construire a căminului de elevi pentru SPGK, primarul a anunțat că în data de 18 septembrie va fi semnat contractul, după care, imediat, se va da ordinul de începere a lucrărilor. Reprezentații companiilor care susțin funcționarea SPGK au precizat că angajamentul lor privind dotarea acestui cămin cu fonduri proprii rămâne valabil.

,,Ne-am bucurat să aflăm, cu ocazia acestei întâlniri, că în data de 18 septembrie se va semna contractul și va începe organizarea de șantier pentru construirea acestui cămin, care ne-ar soluționa, pentru totdeauna, problema cazării elevilor.

Noi, cei din partea Clubului Economic German, ai Asociației Fit for Future, ne menținem angajamentul de a dota, în totalitate, acest cămin. Este un obiectiv pe care ni l-am asumat și sperăm să inaugurăm acest cămin cât mai repede”, a declarat Camelia Engel, președintele DWK – Fit for Future.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.