Lovitura de graţie pentru Christian Macedonski: Ce s-a întâmplat cu Oktoberfest

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis pe 28 mai că marca Oktoberfest este liberă pentru a fi folosită de către oricine, după ce compania brașoveană Bonima, controlată de consilierul Cristian Macedonschi, notificase inclusiv comunitățile de sași să nu folosească această marcă. În urmă cu trei ani, ICCJ-ul mai luase decizia anulării înregistrării mărcii, dar cei de la Bonima mai aveau înscrisă și marca „Micul Oktoberfest”, iar acum s-a luat decizia că dacă marca „Oktoberfest” nu poate fi înregistrată, atunci nu poate exista nici marca „Micul Oktoberfest”.

Bonima SRL a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii și Mărci (OSIM) din 2009 aceste mărci și a organizat întâi la Brașov, apoi în mai multe zone din țară festivalul de bere Oktoberfest, în fapt o imitație a tradiționalului festival din München, Germania.

În acești ani, organizatorilor de evenimente din orașele în care mai sunt prezente comunități germane și în care acest festival de bere avea loc anual le-a fost interzis de către Bonima SRL să mai utilizeze denumirea festivalului. Printre cei văduviți a fost și A1 Events din Sibiu, cunoscută pentru organizarea CibinFest, Târgul de Crăciun din Sibiu și Târgul de Paști din Sibiu, tot pe model săsesc.

Având în vedere faptul că denumirea Oktoberfest este cunoscută tocmai pentru desemnarea celui mai vechi festival de bere din lume, aceasta nu ar fi trebuit să fie înregistrată ca marcă, să fie deținută de cineva și nici în scopul de a interzice terților folosirea ei, spun sibienii, care au câştigat în instanţă dreptul de a folosi brandul.

Conform Legii Mărcilor, de la publicarea anulării mărcii de către OSIM, denumirea Oktoberfest va redeveni disponibilă pentru utilizarea de bună-credință a tuturor celor interesați să organizeze în localități din România festivalul de bere cu origini bavareze.

Prin sentința ICCJ de anulare a acestei mărci s-a realizat o reparație necesară în beneficiul acelor comunități ale căror tradiții bine-cunoscute trebuie păstrate și promovate, spun sibienii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.