Lovitură dură pentru românii care au credite.BNR a decis o creștere uriașă pentru dobânda cheie

BNR a decis în şedinţa Consiliului de Administraţie să majoreze dobânda cheie cu un punct procentual – la 4,75 la suta pe an. În situația în care dobânda cheie ajungea la 4,5%, ROBOR ar fi trecut de 7% dar acum poate depăși chiar 8%.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 6 iulie 2022, a hotărât următoarele:
• majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022;
• majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022.

Citeste și:  România a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor la utilități din Uniunea Europeană

Decizia a fost luata de Banca Națională a României (BNR) pentru a combate inflaţia cu care economia românească se luptă în ultima perioadă.

În România, rata inflației a trecut în martie de pragul de 10%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). România nu a mai avut de 18 ani, adică din anul 2004, o inflație cu două cifre.

Banca Națională a României se aștepta la o inflație de două cifre abia din al doilea trimestru al acestui an, în contextul în care expirau măsurile de sprijin pentru facturi. Cu toate acestea, scumpirile au fost mai accentuate, astfel că rata inflației a trecut de pragul de două cifre încă din luna martie.

Citeste și:  DAS Brașov: Asociațiile și fundațiile pot depune documentele pentru obținerea subvențiilor până la sfărșitul acestei luni

În luna mai, rata anuală a inflaţiei a urcat la 14,5%, de la 13,8% în luna aprilie, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au avut loc la gaze, de 86%, cartofi, de 50%, și ulei, de 44%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.