Ludovic Orban: ‘Am suplimentat bugetul Ministerul Sănătăţii/Vom plăti 75% din salariul brut’

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că Guvernul a decis că va suporta costurile pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic, ”Vom plăti 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu”, a precizat premierul.

El a mai afirmat că a fost adoptată o HG prin care a suplimentat bugetul Ministerul Sănătăţii cu 42 de milioane de lei şi că a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM. De asemenea, şeful Executivului a anunţat majorarea pedepselor pentru infracţiuni comise în contextul epidemiei de coronavirus.

Majorarea pedepselor pentru infracţiuni comise în contextul pandemiei de coronavirus

”Am luat o măsură de modificare a Codului Penal privitoare la infracţiunile care se petrec în contextul epidemiei.

Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii privitor la epidemie”, „a declarat Ludovic Orban.

”Ştiţi că există mai multe situaţii – revine dintr- o ţară cu un număr de cazuri şi dacă nu spun adevărul de unde vin, astfel încât autorităţile să ia decizia corectă, vor suferi consecinţele legii. Ei comit o infracţiune care va fi pedepsită cu închisoarea„ a explicat premierul.

El a  anunţat că Guvernul a majorat pedepsele pentru zădărcinirea compaterii bolilor, iar cei care comit aceastp infracţiune vor avea dosar penal.

”Nu puteam accepta ca cetăţeni iresponsabili – izolaţi sau în carantină – să umble prin societate şi să infecteze alte persoane”, a afirmat Orban. 

”Am suplimentat bugetul ministerului sănătăţii cui 42 de milioan de leie pentru susţinerea centrelor de caratintă”, a anunţat premierul.  Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu 100 de milioane pentru a putea susţine activitatea MAI şi pentru a asigura sumele pentru achiziţiile pentru protejarea diferitelor structuri din subordine – poliţie, Poliţie de forntieră, DSU, Jandarmerie- Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, din subordinea MS, pentru a fi mai eficientă în derularea achiziţiilor pentru susţinerea activităţii Premierul a anunţat şi măsuri necesare în situaţia în care ne găsim pentru a susţine angajaţii şi angajatorii afectaţi, printre acestea find OUG pentru majorarea plafonului de garantare penntru IMM.Guvernul asigură plata şomajului tehnic

Altă măsură este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, a celor care intră în şomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM. Aici am luat această decizie  pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe nu au capacitatea de a asigura plata salariilor şi există riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară, utilizându-se forţa majoră, sau să li se suspende contractele de muncă. Vom plăti 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu”, anunţă Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.