Ludovic Orban: Sunt şi voi rămâne un braşovean

Discursul preşedintelui PNL, Ludovic Orban, la Adunarea regională a organizaţiilor PNL regiunea Centru (11 octombrie 2019)

Domnule preşedinte, Klaus Iohannis, stimaţi colegi şi prieteni,

De fiecare dată revin cu emoţie acasă şi vreau să vă spun că e adevărat că în 1992, am plecat la Bucureşti, dar am fost, sunt şi voi rămâne un braşovean. Am fost, sunt şi voi rămâne un om a cărui educaţie, a cărui caracter a fost şlefuit în Braşov şi care în toată cariera lui duce în sine ceea ce a învăţat de la bunicii lui, de la părinţii lui, de la profesorii lui, de la toţi cei înţelepţi, aici, în Braşov.

Vă spun aceste lucruri pentru că fundamentul acţiunii politice şi ceea ce are nevoie în primul rând un om politic este caracterul, este forţa credinţei a principiilor, a valorilor în care crede şi România are nevoie în primul rând de aşa ceva, pentru că nu poţi să construieşti pe nisip, nu poţi să construieşti pe minciună, nu poţi să construieşti pe lucruri care nu pot să asigure cu adevărat o temelie.

M-am bucurat enorm atunci când Klaus Iohannis s-a hotărât, după un parteneriat pe care l-am avut, să devină membru al Partidului Naţional Liberal şi deşi atunci când s-a hotărât să candideze la preşedinţia Partidului Naţional Liberal, eram şi eu înscris în competiţie, am luat decizia să mă retrag şi să-i susţin candidatura dintr-un motiv foarte important, pentru că atunci aveam nevoie de un candidat la preşedinţia României şi Klaus Iohannis, în 2014 , deşi aproape nimeni nu se aştepta, a reuşit să câştige o bătălie cu un adversar care a avut totul la dispoziţie în momentul respectiv.

De ce m-am bucurat? Pentru că Braşovul şi Sibiul le numesc un fel de oraşe gemene, în Braşov şi în Sibiu istoria a curs extrem de asemănător. În Braşov şi în Sibiu găseşti civilizaţia europeană, care a fost construită de saşi, de români, de maghiari într-un concert şi într-o armonie multietnică. În Braşov şi în Sibiu este, de fapt, inima României pentru că aici s-au intersectat toate drumurile. Aici, practic, s-au întâlnit toate curentele, toate ideile, toate valorile şi Braşovul şi Sibiul au, în sine, o matrice extrem de importantă, care conţine toate elementele de identitate, care pun bazele României.

Sigur că, discursul meu de astăzi nu este un discurs poate cum v-aţi fi aşteptat, înflăcărat, un discurs care să ne mobilizeze, dar vreau să vă spun câteva lucruri. România are nevoie de oameni de stat, România are nevoie de oameni de caracter, România are nevoie de oameni care să clădească, România are nevoie de oameni care să pună în primul plan interesul României şi interesul fiecărui cetăţean român.

Vremea minciunii a trecut, dragii mei. Vreme hoţiei a trecut, dragii mei. Vremea improvizaţiilor şi a cârpelilor a trecut, dragii mei. Este vremea să începem construcţia, este vremea să unim toate valorile din societate, să unim toate ideile, care sunt generate de elitele din România pentru o viziune, pentru un proiect fundamental, care să ducă România în rândul naţiunilor dezvoltate ale lumii.

Avem tot ce ne trebuie, suntem o ţară frumoasă, spectaculoasă, cu resurse, cu bogăţii. Avem un popor talentat, inteligent, plin de creativitate, capabil să inoveze. Avem, practic, oameni buni. Tot ceea ce ne trebuie pentru a reuşi ca naţiune, pentru a ne afirma în lume şi pentru a obţine cu adevărat respectul oricărui european.

În 2014 am ales preşedintele României, Klaus Iohannis. Din păcate, în 2016 a ajuns la putere cel mai rău, cel mai lipsit de respect faţă de oameni şi cel mai slab şi prost înzestrat, PSD, care şi-a bătut joc de România în ultimii 3 ani de zile. La capătul a 3 ani de luptă trebuie să declarăm un lucru clar, preşedintele Klaus Iohannis şi Partidul Naţional Liberal au învins decisiv PSD, ieri.

Avem de dat cea mai importantă bătălie, din toate cele 3 bătălii pe care trebuie să le câştigăm în acest an şi în anul 2020, bătălia pentru realegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României, avem obligaţia faşă de fiecare român, ca fiecare dintre noi, liberalii, să facem o campanie cum nu am făcut niciodată şi să ne asigurăm că preşedintele Klaus Iohannis, temelia pe care se poate construi o Românie puternică, o Românie normală, o Românie dezvoltată, să fie o certitudine în data de 24 noiembrie 2019.

Am încredere în voi şi ştiu că împreună putem ca pe 24 noiembrie 2019 să sărbătorim o victorie fundamentală pentru evoluţia României.

Stimaţi colegi, perioada care va veni este o perioadă în care românii se uită cu speranţă, cu încredere şi au aşteptări enorme din partea noastră. Trebuie să dăm românilor ceea ce aşteaptă de la noi, corectitudine, bun simţ , competenţă, seriozitate, capacitatea de a furniza soluţii, care să rezolve toate marile probleme pe care le are România, să arătăm că puterea este dată formaţiunilor politice, nu pentru a folosi această putere în interesul personal sau în interesul clientelei de partid, puterea este dată liderilor politici şi partidelor politice cu un singur scop – să servească interesul public, iar această putere trebuie folosită de Partidul Naţional Liberal, pentru a garanta fiecărui român că orice leu pe care îl plăteşte la bugetul de stat va fi cheltuit pentru a realiza lucruri care să crească calitatea vieţii în România, pentru a le garanta tuturor românilor că orice iniţiativă au în domeniul economic, în domeniul social, în domeniul cultural, vor găsi în instituţiile statului un partener care să-i sprijine şi nicidecum un partener care să le dea la gioale. Trebuie să le garantăm românilor că nicio decizie nu se va mai lua fără o dezbatere publică în societate şi că orice idee bună, orice soluţie, care vine pentru a rezolva problemele oamenilor, va fi luată în calcul şi va fi aplicată de guvernarea liberală. Trebuie să arătăm clar, puterea nu este izvor de privilegii, de mândrie şi de avantaje personale, puterea este o sursă de răspundere uriaşă, faţă de fiecare român şi trebuie folosită doar în interesul românilor.

Stimaţi colegi, doamnelor şi domnilor, închei prin a vă spune că este pentru mine extrem de uşor să fac campanie pentru Klaus Iohannis. Klaus Ioahnnis, reprezintă şi are toate datele necesare, toate calităţile necesare, pentru a gira cea mai importantă funcţie în stat şi pentru a da direcţia corectă pentru România. Klaus Iohannis, în 5 ani, a arătat că are capacitatea de a utiliza aproape singur, într-o bătălie inegală cu un PSD cum nu a fost niciodată, a reuşit să oprească orice rău care putea fi săvârşit României şi a reuşit, în final, să învingă, alături de noi decisiv, Partidul Social Democrat.

Merită să ne batem pentru Klaus Iohannis şi am convingerea că în 24 noiembrie, fiecare dintre noi, ne vom bucura pentru o victorie strălucită, care va pune bazele unei Românii normale, puternice şi dezvoltate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.