Lunea de după Înviere era cea mai bună ocazie pentru ca Junii Tineri să-și caute fetele bune de măritat

Lunea de după Înviere era cea mai bună ocazie pentru ca Junii Tineri să-și caute fetele bune de măritat.

După ce participă la slujba de liturghie de la Biserica Sf.Nicolae şi de la Biserica Sf Treime, Junii Tineri revin în Piața Unirii, se împart în 3 cete egale, conduse de Armaşul Mic, Armaşul Mare și Vătaf, și întovărășiți de muzicanți pornesc pe străzile din Șchei la stropit fetele de măritat.

Ei vor intra în toate casele cu fete nemăritate în care au fost invitați și le vor stropi pe domnișoare cu parfum, iar acestea la rândul lor îi vor răsplăti cu flori, pe care le prind în hainele junilor.

Citeste și:  Şase minori, cercetaţi după ce au furat o maşină şi au condus-o în Ploieşti, provocând un accident

Dacă fata are o floare mai speciale pentru vreunul dintre juni, acesta o va invita să iasă la Jocurile Strămoşeşti, care au loc în serbările de vară ale Junilor.

La stropit se creează o legătură între tinerii din comunitatea din Schei şi nu de puține ori s-au format familii în urma obiceiului din lunea Paştelui.

După ce Junii Tineri au cântat și au jucat toată ziua și au fost răsplătiți nu numai cu flori, ci și cu ouă roșii, cozonac și vin, totul se termină seara, când grupurile de juni ajung înapoi în Piața Unirii, unde cântă „Hristos a Înviat” de trei ori, joacă Hora Junilor şi aruncă buzduganul.

Citeste și:  Visul american, mai aproape ca niciodată: România aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor

Sursa, Primăria Municipiului Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.