Mai bine de jumătate dintre români privesc cu pesimism către 2023, arată un sondaj IRES

Mai bine de jumătate dintre români privesc cu pesimism către 2023, indică datele unui sondaj publicat recent și realizat în prima jumătate a acestei luni de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. Jumătate dintre români (51%) cred că 2023 va fi mai prost decât acest an şi doar un sfert (24%) consideră că va fi mai bun, în timp ce acelaşi procent (24%) spun că va fi la fel, conform sondajului IRES.

Tendința este similară cu cea manifestată în ianuarie 2022 pentru anul în curs, remarcă IRES, care mai notează că în general cei cu un nivel redus de educație sunt mai optimiști.

Citeste și:  Anunț decizie emitere AIM Ferma 2 suine, Crizbav, DORIPESCO PROD SRL

Cum credeți că va fi anul 2023 pentru România, în comparație cu acest an?

  • 51% spun că 2023 va fi mai prost decât a fost 2022.
  • 24% sunt de părere că va fi la fel ca acest an
  • 245 cred că va fi un an mai bun.

Tendința este similară celei din ianuarie 2022 pentru anul în curs – atunci, 55% dintre români spuneau că noul an va fi unul mai prost.

Întrebați ce ar dori să se schimbe la anul în România din punct de vedere politic, oamenii indică mai frecvent schimbări fundamentale, ca de exemplu: să se schimbe în totalitate politicienii sau clasa politică și au mai puține solicitări concrete. Mulți nu au dat nici un răspuns la această întrebare – 18%. 2% au spus că ar vrea să se schimbe totul şi tot două procente au afirmat că nu vor să se schimbe nimic.

Citeste și:  Spectacolul "POVESTIRI CULESE" cu Maia Morgenstern, pe 29 ianuarie, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

În viitor, credeți că România se află sau nu în pericol de a fi atacată de Rusia?

Peste jumătate dintre cei intervievați (56%) cred că România nu se află în pericol de a fi atacată de Rusia, dar 43% cred opusul.

Bărbații, respondenții cu educație și cei cu venituri ridicate resimt în proporții mai scăzute pericolul ca țara noastră să fie atacată de Rusia, în timp ce acest pericol este resimțit în proporții mai ridicate în rândul persoanelor cu educație scăzută și cu venituri reduse.

Sondajul a fost realizat de IRES în perioada 7 – 12 decembrie, prin metoda CATI, pe un eşantion de 1.615 respondenţi, cu vârsta peste 18 ani, cu o marjă eroare ą 2,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.