Mai multe localități din județul Brașov ar urma să fie înfrățite cu orașe și comune din Raionul Ștefan Vodă de peste Prut

O delegaţie de oficialităţi şi funcţionari publici ai autorităţilor administrative din raionul Ştefan Vodă – Republica Moldova se află la Braşov în această perioadă. Vizita se înscrie în cadrul relaţiilor de parteneriat şi bună colaborare pe care Judeţul Braşov şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov le-au dezvoltat cu Raionul Ştefan Vodă. Obiectivul acestei vizite este iniţierea unor înfrăţiri între localităţi din judeţul Braşov şi din raionul Ştefan Vodă.

Ele au fost statuate în anul 2017, prin ratificarea unei Înţelegeri de cooperare bilaterală care permite dezvoltarea unor proiecte comune, precum cofinanţarea de către Consiliul Judeţean Braşov a renovării Şcolii Primare „Grigore Vieru” din oraşul Ştefan Vodă sau fondurile aprobate în ultima şedinţă a forului deliberativ judeţean pentru reparaţiile necesare la Spitalul Raional Ştefan Vodă.

Preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea i-a întâmpinat cu cordialitate pe oaspeţii moldoveni, cărora le-a prezentat proiectele de investiţii pe care le gestionează pe cele trei domenii prioritare: modernizarea domeniului sanitar, reabilitarea reţelei de drumuri judeţene şi construirea Aeroportului.

Citeste și:  CJRAE Brașov organizează un webinar dedicat tulburărilor de spectru autist (TSA)

„Am alocat fonduri substanţiale pentru modernizarea spitalelor pe care le avem în subordine, am accesat finanţări europene pentru eficientizarea energetică a clădirilor şi dotarea cu aparatură medicală a ambulatoriilor şi unităţilor de primiri urgenţe, am construit un spital modular de ATI-COVID, am aplicat pe ghidul de finanţare destinat combaterii pandemiei şi am obţinut sume substanţiale pentru toate spitalele implicate în gestionarea crizei sanitare. De asemenea, am atras finanţări de la Compania Naţională de Investiţii pentru modernizarea corpului B al Spitalului Judeţean, precum şi de la Banca Mondială şi Ministerul Sănătăţii, pentru noua unitate de primiri urgenţe. Pe lângă acestea, numai în acest an am alocat peste 41 de milioane de lei din bugetul judeţean pentru cele şase spitale pe care le administrăm, fonduri care s-au regăsit în lucrări de reparaţii, în modernizări şi dotări cu echipamente şi mobilier sanitar. Încercăm să ne facem treaba cât se poate de bine şi să avem standarde ridicate în toate spitalele. În consecinţă, ajutorul pe care am decis să-l acordăm colegilor din Republica Moldova pentru reparaţii la Spitalul Raional Ştefan Vodă, în cuantum de 400.000 de lei, o consider modestă – raportat la capacitatea noastră financiară, însă foarte importantă pentru autorităţile orăşeneşti şi raionale din Ştefan Vodă”, a spus Adrian-Ioan Veştea.

Şeful executivului judeţean a trecut în revistă investiţiile fără precedent în ultimii 30 de ani realizate de CJ Braşov în modernizarea infrastructurii rutiere, de la cele 300 de milioane de lei accesate din fonduri europene pentru modernizarea a patru drumuri care însumează 100 de kilometri, la refacerea podurilor peste râul Olt cu fonduri asigurate de Compania Naţională de Investiţii sau accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Citeste și:  CellEAST - Primul Concurs Internațional din România dedicat exclusiv Violoncelului. Premii în valoare de 11.000 euro

La rândul său, Vladislav Cociu, primarul oraşului Ştefan Vodă, a spus: „Suntem încântaţi să fim la Braşov şi să învăţăm din experienţa voastră. Vrem să ştim cum sunt gestionate fondurile pe care le accesaţi în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Locală şi cum elaboraţi proiectele. Ne dorim să învăţăm din experienţa autorităţilor din judeţul Braşov şi să reuşim să punem bazele unor proiecte comune”.

Având în vedere că obiectivul acestei vizite este iniţierea unor înfrăţiri între localităţi din judeţul Braşov şi din raionul Ştefan Vodă, miercuri, 6 octombrie, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov va organiza la Centrul CATTIA o prezentare a intenţiilor de înfrăţire şi a ideilor de proiecte comune, edilii din raionul Ştefan Vodă urmând să discute concret cu 17 primari din judeţul Braşov interesaţi de acest tip de cooperare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.