Maia Sandu, la Munchen: Rusia duce deja un război hibrid în Republica Moldova. Maia Sandu a cerut ajutor ţărilor NATO

Rusia duce deja un război hibrid în Republica Moldova, prin acţiuni de propagandă, dezinformare, alerte false cu bombă şi atacuri cibernetice. Este declaraţia preşedintelui Maia Sandu, la Conferința de Securitate de la München, potrivit TVR Moldova.

Şeful statului a participat la discuţii alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, căruia i-a cerut ajutorul în contextul provocărilor Kremlinului, care încearcă debarcarea puterii democratice de la Chişinău.

Ei ar putea încerca să aducă oameni din afara țării pentru a organiza proteste violente, ca apoi să forțeze autoritățile să treacă la negocieri pentru alegerile parlamentare anticipate, apoi să schimbe guvernul, să aducă un guvern prorus, care să fie folosit împotriva Ucrainei„, spune Maia Sandu.

Citeste și:  Adaptarea ofertei educaționale și de formare cu cererea de pe piața muncii, facilitată prin platforma ReCONECT

Maia Sandu s-a referit şi la necesitatea de a intenstifica colaborarea cu Alianţa Nord-Atlantică. NATO ar putea să ajute Republica Moldova în proiecte ce ţin de dezvoltarea capacităţilor strategice şi de inteligență, consolidarea securităţii și controlul la frontieră.

Cea mai mare problemă pe care o avem acum este necesitate unui sistem de supraveghere și apărare antiaeriană. Acest lucru este necesar pentru Republica Moldova, dar și pentru întreaga regiune. Așadar, dorim ca partenerii noștri să ia în considerare acest tip de asistență de care avem nevoie urgent„, adaugă Maia Sandu.

Jens Stoltenberg: Când războiul se termină, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta, că Rusia nu va continua să invadeze Ucraina. Trebuie să rupem cercul de agresiune rusă împotriva țărilor europene.

S-a discutat şi despre statutul de neutralitate, pe care trebuie să-l păstreze Chişinăul.

Citeste și:  Ediție istorică FIDELIS: Cea mai mare sumă investită în cadrul unei emisiuni 

Privind la ceea ce face, astăzi, Rusia în Ucraina este clar că neutralitatea nu ne poate apăra. Una dintre retoricele propagandei ruse este că neutralitatea înseamnă că țara nu trebui să-și întărească sectorul de apărare, ceea ce nu are niciun sens. Nu se pune problema schimbarea neutralității, dar, cu siguranță, Republica Moldova ar trebui ajutată să-și consolideze sectorul de apărare şi să fie parte din noua arhitectură europeană de securitate„, explica Maia Sandu.

Preşedintele a mai cerut ajutor imediat în combaterea propagandei ruse, care a atins cote maxime în Republica Moldova.

Este extrem de dificil pentru noi să abordăm singuri această problemă. Cred că trebuie să avem abordări comune în combaterea dezinformării şi a propagandei pro-război. Trebuie să îi abordăm împreună în cazul acelor rețele sociale care nu răspund la cererea Republicii Moldova când vine vorba de propagandă și dezinformarea pro-război. Şi cred că ne pot lua în serios atunci când îi vom aborda împreună„, a mai precizat Maia Sandu.

Citeste și:  Cetățuia Brașovului se redeschide în Săptămâna Luminată

La München, preşedintele Maia Sandu a avut întrevederi cu şefi de state şi oficiali de rang înalt. Între aceştia președinţii Lituaniei, Finlandei şi Sloveniei, dar şi cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.