Majorarea salariului minim în 2022

In cazul in care ai in momentul de fata angajati, sau doresti in viitorul apropiat angajarea unor persoane cu contract individual de munca, este important sa stii ca se majoreaza salariul minim de la 2.300, cat era in anul 2021, la 2.550 lei, incepand cu 01.01.2022.

Pe langa aceste prevederi, mai sunt masuri importante care afecteaza majoritatea antreprenorilor din Romania

A.Care sunt salariile minime aplicabile?

In momentul de fata avem 2 tipuri de salarii minime:

  1. Salariul minim brut de 2.550 lei – aplicabil de la 01.01.2022
  2. Salariul minim brut de 3.000 lei – pentru lucratorii din domeniul constructiilor. Salariul a ramas nemodificat fata de anul 2020, la calculul salariilor putandu-se aplica facilitati specifice domeniului in anumite conditii, pentru reducerea impozitelor si contributiilor  de plata la bugetul de stat
Citeste și:  10 sfinți tămăduitori sărbătoriți în luna mai

 
ATENTIE: Salariul minim brut de 2.350 lei, valabil pentru angajatii cu studii superioare ramane fara obiect din 01.01.2022, intrucat salariul minim, depaseste aceasta aceasta valoare minima defininta din anul 2020.
 

B. Prevederile privind obligatia cresterii salariului pentru salariatii cu o vechime in munca mai mare de 24 de luni  
Conform prevederilor valabile din 18 decembrie, NU mai poti avea salariati incadrati cu salariul minim, daca au o vechime in munca mai mare de 24 de luni. Prin urmare, pentru acest tip de angajati, esti obligat sa operezi cresterea salariului, daca il ai incadrat cu salariul minim.

Ordonanta nu stabileste insa cuantumul cu care trebuie majorat acest salariu, motiv pentru care si o crestere cu 1 leu poate fi considerate respectarea noului cadru legislativ.
 
La cum arata acum ordonanta, ai obligatia sa cresti valoarea salariului, si daca ai deja salariati cu o vechime mai mare de 24 de luni, incadrati la salariul minim.
 
ATENTIE: Datorita impactului acestei prevederi, si timpului scurt in care firmele trebuie sa renegocieze salariile si sa semneze acte aditionale cu angajatii, in acest moment exista un proiect de lege care redefineste aceasta situatie, si da termenul de aplicare incepand cu 1 ianuarie 2022. Totusi, daca acest proiect nu se voteaza in forma actuala, firmele au obligatia sa ajusteze salariile pentru o parte din angajatii lor incepand cu 18 decembrie, data la care a intrat in vedere Ordonanta.
 

Citeste și:  Apartamentele din Brașov depășesc Bucureștiul ca preț! Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș

C. Cum esti afectat de noile masuri?  
In cazul in care ai angajati cu care ai incheiat contracte sub valoarea contractului minim, te sfatuim sa faci toate diligentele necesare, in vederea efectuarii modificarilor contractelor de munca si transmiterea “REVISAL”-ului.

Autor: Adrian Țeposu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.