Majoritatea românilor au început anul 2023 cu dificultăți financiare – potrivit unor sondaje

Majoritatea românilor au început anul 2023 cu dificultăți financiare și mulți au datorii sau întârzieri la plăți. 58% dintre cei care au răspuns la întrebările unui sondaj pe această temă se declară nemulțumiți de situația lor financiară, deși aproape trei sferturi spun că și-au redus drastic cheltuielile, notează agenția de presă Rador.

Potrivit sursei citate, o anchetă sociologică derulată de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie luna trecută arată că 57% dintre români au renunțat la anumite produse alimentare, iar un sfert dintre ei admit că au fost nevoiți să amâne plata unor facturi din lipsa banilor.

Pe de altă parte, din sondajul respectiv reiese că 18% dintre români nu au bani nici pentru strictul necesar.

Citeste și:  Regia Autonomă „AEROPORTUL INTERNAŢIONAL BRAŞOV-GHIMBAV” R.A. scoate la concurs 6 posturi

Într-un procent similar, ei admit că uneori apar probleme financiare mai greu de surmontat. Iar în astfel de situații o treime spun că s-au împrumutat de la familie, un sfert au făcut apel la prieteni și doar 14% au apelat la serviciile unor bănci. De altfel, o treime dintre români spun că au deja credite de achitat.

Un alt sondaj, realizat de IRES, reiese că, la finalul anului trecut, mai bine de unul din cinci români admiteau că au întârzieri la plata facturilor, la banii luați împrumut de la cunoscuți sau de la bănci. Mai mult de jumătate dintre restanțierii la plata creditelor au datorii ce se ridică la valoarea salariului lor pe o lună, iar 16% datorează deja trei salarii. Față de anul anterior, când 39% dintre români spuneau că li s-a întâmplat să nu achite la timp anumite obligații bănești, spre sfârșitul lui 2022 procentul crescuse la 44%, iar trei sferturi dintre cei intervievați se tem că în acest an vor fi nevoiți să se împrumute pentru a supraviețui, mai arată datele IRES, potrivit agenției de presă Rador.

Citeste și:  Centrele de permanență medici de familie din judetul Brașov

Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.