Mâncarea ar putea fi de trei ori mai scumpă în primăvară

Prețurile alimentelor s-ar putea tripla în câteva săptămâni. Este un efect al scumpirilor în lanț, de la energie, la combustibil și îngrășăminte, atrag atenția producătorii agricoli. Tot ei vin și cu un scenariu sumbru – dacă într-o lună Guvernul nu ia măsuri de sprijin, efectele vor fi devastatoare, notează Digi24.

În ultimul an alimentele s-au scumpit cu peste 7%, potrivit datelor INS. Dacă facem un top, pe primele trei locuri sunt uleiul, cartofii și mălaiul. Ministrul Agriculturii spune că de vină este criza energetică.

Ștefan Nicolae, președinte Agrostar: „S-ar putea să se și tripleze. Problema este că puterea de cumpărare nu există. Noi putem să le triplăm, dublăm, să le facem de 10 ori mai mari. Cine mai cumpără? Dacă într-o luna Guvernul nu intervine rapid nu vom avea nici produse de la micii producători, vom avea închideri masive de afaceri, vom avea șomaj. Va fi un efect atât de mare pe care nu-l va mai controla nimeni”, relatează Digi24.

Citeste și:  CFR Călători: Nicio anulare a trenurilor din cauza lipsei de personal sau de material rulant!

Alimente care s-au scumpit cel mai mult în perioada ianuarie 2021- ianuarie 2022

  • ulei alimentar: 25,76%
  • cartofi: 25,67%
  • mălai: 17,02%
  • margarină: 13,05%
  • făină: 12,81%
  • pâine: 10,99%

Potrivit estimărilor Băncii Naționale a României (BNR), cea mai mare inflație va fi înregistrată în perioada aprilie-iunie: 11,2%.

Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.