Măsuri luate de statele lumii în contextul COVID-19

Europa

Bulgaria
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Începând cu data de 20 martie, ora 00.00, până la 17 aprilie, este interzisă intrarea pe teritoriul Bulgariei a tuturor cetățenilor statelor-terțe în raport cu UE și spațiul Schengen, prin toate punctele de frontieră.
• Rămâne în vigoare interdicția impusă la 18 martie, prin care nu se permite intrarea pe teritoriul Bulgariei a persoanelor care sosesc din Italia, Spania, Franța, Marea Britanie, Germania, Olanda, Elveția (cu excepția cetățenilor bulgari, a membrilor familiilor acestora și a persoanelor cu drept de ședere). Cetățenilor statelor membre UE și Schengen menționate mai sus și membrilor familiilor acestora li se permite tranzitul pe teritoriul Bulgariei, pentru a se deplasa în statul în care trăiesc sau locuiesc.
• Sunt exceptați de la măsurile de mai sus: i) specialiștii în sănătate, cercetătorii și specialiștii în îngrijirea persoanelor în vârstă; personalul de transport, implicat în transportul de mărfuri, echipajele aeronavelor comerciale, alte categorii de personal de transport, după necesitate; ii) diplomații, funcționarii organizațiilor internaționale, personalul militar și personalul umanitar, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu; iii) persoanele care călătoresc din motive umanitare; iv) cetățenii statelor terțe care au permis de ședere într-un stat membru UE și care tranzitează Bulgaria pentru a se deplasa în statul în care trăiesc sau locuiesc.
• Cetățenii bulgari sau cetățenii străini cu drept de ședere în Bulgaria, care sosesc din orice stat în care sunt confirmate cazuri de COVID-19, sunt plasați în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Începând cu 28 martie, Bulgaria aplică această măsură tuturor persoanelor care sosesc pe teritoriul său.
• Compania Națională a Căilor Ferate din Bulgaria (BDJ) a anunțat faptul că, începând cu data de 17 martie, se suspendă circulația trenurilor internaționale pe teritoriul Republicii Bulgaria.
• Începând cu data de 17 martie se suspendă zborurile în și dinspre Italia și Spania.
• În aeroporturi sunt amplasate camere termice, iar în toate punctele de trecere a frontierei există personal specializat cu termometre mobile.
• La intrarea în Bulgaria, autoritățile pot dispune măsuri, inclusiv de control medical, teste de laborator, plasarea în carantină.
• Sunt închise temporar anumite puncte de frontieră cu Bulgaria: Serbia (Bregovo, Strezimirovtsi, Otomantsi – închise de la data de 12 martie 2020; prin punctele de frontieră Gradina și punctele de frontieră Vrashka Chuka nu se mai permite intrarea tuturor categoriilor de persoane cu autoturisme, microbuze și autocare, în ambele sensuri. În schimb, prin ambele puncte de frontieră, se permite intrarea camioanelor în Serbia, iar cele aflate în tranzit sunt însoțite de poliție până la punctul de frontieră de ieșire.) și România (Negru-Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu-Măgurele și Bechet, acesta din urmă fiind deschis doar pentru traficul de autocamioane). Republica Macedonia de Nord nu permite accesul pe teritoriul său, cu excepția traficului de mărfuri. Turcia nu permite accesul pe teritoriul său cetățenilor străini; traficul de mărfuri se desfășoară prin punctele de frontieră Kapitan Andreevo și Lesovo.
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Șoferii vehiculelor grele de marfă vor putea intra pe teritoriul Bulgariei, încărca/descărca marfa și imediat să părăsească teritoriul Bulgariei într-un termen de maxim 24 de ore.
• Autoritățile bulgare vor asigura tranzitul camioanelor de marfă prin organizarea de convoaie și stabilirea preliminară a itinerariului de deplasare și a locurilor special amenajate pentru alimentare și odihnă.
• Începând cu 18 martie, Bulgaria nu permite intrarea pe teritoriul său a autocamioanelor care sosesc din Iran.
MĂSURI ÎN PLAN INTERN:
• La 13 martie, prin ordin al ministrului sănătății, au fost suspendate activitățile restaurantelor, barurilor, centrelor comerciale – cu excepția farmaciilor și magazinelor alimentare – și au fost restricționate mai multe activități publice. Au fost întărite sancțiunile administrative și penale pentru nerespectarea carantinei.
• Sucursalele bancare, birourile și unitățile alimentare rămân deschise. Unitățile comerciale care se găsesc în afara mall-urilor pot funcționa cu condiția respectării stricte a limitării accesului cumpărătorilor. În cazul în care autoritățile de control bulgare identifică la fața locului formare de cozi sau aglomerări de cumpărători, unitățile respective vor fi închise imediat. Unitățile de alimentație publică și restaurantele pot funcționa în regim de catering.
• Începând cu 21 martie 2020, orele 00.00, se adoptă următoarele măsuri:
• se interzice accesul în grădini, parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, echipamentele publice situate în locuri închise și deschise;
• se va permite intrarea și ieșirea din centrele regionale numai în următoarele situații: necesitate urgentă de a călători, necesitate legată de îndeplinirea serviciului, motive medicale ale persoanei sau ale membrilor familiei, întoarcere către adresa de domiciliu sau reședință. În scopul aplicării acestor măsuri, Ministerul Afacerilor Interne va organiza puncte de control la intrarea/ieșirea din centrele regionale și va efectua verificări. Dovada motivelor se va face cu adresă de serviciu de la angajator sau document de muncă, document medical, document de identitate.
• între orele 08.30-10.30, se interzice accesul în magazinele alimentare și farmacii persoanelor sub 60 de ani.
• Începând cu 17 martie, nu mai mult de două persoane adulte vor putea să viziteze sau să fie prezente într-un spațiu public, fie interior, fie exterior.
• A fost transmisă recomandarea către primării ca, începând cu data de 15 martie 2020, piețele de legume și fructe să fie închise.
• Autoritățile locale au decis închiderea pârtiilor de schi și a tuturor societăților comerciale cu activitate în domeniu din Bansko, Pamporovo și Borovets. Stațiunea Bansko este sub carantină din 17 martie.
• Este interzis exportul de echipamente de protecție, precum și de dezinfectanți și de derivați ai acestora, fără o autorizație de export emisă în conformitate cu termenii și condițiile regulamentelor stabilite de Ministrul Sănătății.
• Bulgaria a interzis, începând cu 20 martie, exportul medicamentelor pe bază de chinină.

Slovacia 
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: DA (din 12 martie până la 23 martie, orele 24:00, cu posibilitatea de prelungire).
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• La 27 martie, autoritățile slovace au adoptat măsura cu efect imediat de închidere a frontierelor cu Austria, Cehia, Polonia și Ungaria, pentru autovehiculele de transport marfă de peste 7,5 tone. Transportatorii de animale, mărfuri perisabile și vehicule pot circula în regim de CULOAR VERDE. Este permia accesul autocamioanelor care descarcă marfă în Slovacia.
• Este interzisă intrarea în Slovacia a străinilor, cu excepția celor care au domiciliul permanent, reședința temporară sau un alt tip de permis de ședere valabil în Slovacia.
• Vor fi plasate automat în carantină la domiciliu timp de 14 zile toate persoanele care intră pe teritoriul Slovaciei. Sunt exceptați de la prevederile privind intrarea în carantină cetățenii străini care desfășoară activități lucrative și care călătoresc regulat în Slovacia în acest scop (ID si confirmarea de la angajator trebuie prezentată la frontieră).
• Au fost introduse măsuri preventive de verificare a stării de sănătate și identitatea persoanelor ce sosesc la toate punctele mari de trecere a frontierei Slovaciei cu Austria, Cehia, Ungaria şi Polonia.
• Transporturile internaţionale de persoane – feroviare, rutiere şi aeriene – dinspre şi înspre Slovacia sunt suspendate, cu excepţia celor cargo/marfă, de aprovizionare sau in tranzit.
• Frontiera cu Polonia este închisă din 17 martie. Autorităţile poloneze au anunţat că traficul de pasageri şi de marfă va fi direcţionat către punctele de trecere a frontierei cu Slovacia de la Trstená şi Vyšný Komárnik.
• Trenurile internaționale nu mai funcționează, în timp ce serviciile naționale de transport feroviar de călători vor funcționa zilnic, în conformitate cu graficul de sâmbătă.
• Toate zborurile internaționale de pasageri din și înspre Slovacia sunt anulate, cu excepţia zborurilor private. Toate cele trei aeroporturi internaționale din Slovacia – Bratislava, Košiče și Poprad – sunt închise pentru transportul de pasageri.
• Au fost introduse măsuri preventive de verificare a stării de sănătate și identitatea persoanelor ce sosesc la toate punctele mari de trecere a frontierei Slovaciei cu Austria, Cehia, Ungaria şi Polonia.
• Frontierele sunt deschise doar pentru persoanele care au drept de acces pe teritoriul Slovaciei.  
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Transporturile internaţionale de marfă (cargo), de aprovizionare și de tranzit sunt premise pe anumite rute (harta disponibilă AICI). Stațiile de aprovizionare cu combustibil și locurile de odihnă sunt, de asemenea, marcate pe rutele menționate. Se solicită conducătorilor auto să urmeze instrucțiunile poliției și să respecte principiile igienice (spălarea mâinilor, purtarea măștilor etc.)
• Șoferii autovehiculelor de transport marfă (cargo), inclusiv ai autovehiculelor de marfă de până la 3,5 tone pot circula pe teritoriul Slovaciei pentru livrare marfă în Slovacia sau tranzit internaţional dacă au documente de cargo, cu condiţia de a-şi limita timpul de încărcare-descărcare sau de tranzit şi de a fi echipaţi cu echipament de protecţie: măsti de respiratie de tip FFP2 sau FFP3, mănuşi de cauciuc, ochelari de protecţie şi gel dezinfectant/ antibacterian pentru mâini.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Purtarea măştilor de faţă /de respiraţie care acoperă nasul şi gura este obligatorie la părăsirea domiciliului. 
• Persoanele care aşteaptă la rând trebuie să păstreze o distanţă de 2 metri între ele. 
• Statul a interzis exportul de medicamente necesare combaterii noului coronavirus.
• Puncte de testare tip drive-through pentru COVID-19 (Corona-Drive), după modelul sud-coreean, au fost deschise în Bratislava începând cu 19 martie, pentru persoane care nu au simptome de COVID-19, dar vor să se asigure că nu au contractat virusul. Costul unui test este de 30 Euro, iar testele vor fi realizate de compania Alpha Medical, una din cele mai mari rețele de laboratoare din SK, certificată de statul SK; programarea se face online şi rezultatele sunt gata în 48 de ore.
• Programul grădinițelor și al unităților de învățământ este suspendat pentru o perioadă de 14 zile, începând din 16 martie.
• Departamentele unor instituții care lucrează cu publicul (Ministerul de Interne) au programul redus programul cu cetățenii, la 3 ore pe zi; accesul publicului se face cu purtarea obligatorie a unei măști de protecție, fular sau alt articol de acoperire a căilor respiratorii;
• Este suspendat dreptul de vizitare a pacienților din toate unitățile spitalicești și toate tipurile de așezămintele sociale.
• Este suspendat serviciul religios al tuturor cultelor, pe o perioadă de două săptămâni.
• Se interzice prezența publicului în restaurante şi unități de alimentație publică sau de tip fast-food.
• La 24 martie, Guvernul slovac a instituit stare de urgență în domeniul serviciilor sociale, cu accent pe închiderea centrelor sociale pentru persoane în vârstă. Autoritatea de Sănătate Publică din Slovacia va închide centrele sociale de zi și va elabora instrucțiuni sanitare pentru facilitățile sociale. 
• Autoritățile centrale au făcut apel la întreaga populație, în special la pensionari, să nu părăsească locuințele decât atunci când este strict necesar; să-și limiteze contactele cu alte persoane, inclusiv cu familiile lor; să nu ezite să ceară ajutor, în caz de nevoie; să folosească transportul în comun doar atunci când este strict necesar. 
• Pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani sunt prevăzute intervale orare speciale pentru cumpărături, în centrele comerciale, respectiv zilnic, între orele 09:00 – 12:00. 
• Magazinele alimentare, farmaciile, drogheriile, unitățile de difuzare a presei şi tipografiile, precum şi magazinele cu produse pentru animalele de companie vor fi închise în zilele de duminică, pentru dezinfecție şi odihna personalului.
• Se suspendă serviciul de transport gratuit pe calea ferată pentru elevi şi studenți, pe durata în care unitățile de învăţământ sunt închise. 
• Începând cu data de 30 martie, la intrarea în spitale, magazine și unităţi economice se va măsura temperatura pacienţilor/clienților/angajaţilor, în conformitate cu ordinul care va fi emis în acest sens de Autoritatea de Sănătate Publică.
• Interdicţia privind organizarea de evenimente sportive, sociale și culturale a fost prelungită după data de 24 martie, până la dispoziții ulterioare.

Turcia
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Începând cu data de 18 martie, ora 24:00, sunt închise frontierele terestre (Bulgaria: Kapikule, Hamzabeyli, Derekoy; Grecia: Ipsala, Uzunkopru – frontieră feroviară, Pazarkule) și maritime cu Bulgaria și Grecia, ca măsură de precauție în combaterea COVID-19. Autoritățile au anunțat că această măsură nu afectează traficul de mărfuri.
 
Decizia înseamnă:
• Cetățenii greci, bulgari sau din state terțe care vor sosi la punctele de frontieră terestră sau maritimă menționate nu mai pot intra în Turcia.
• Cetățenii greci și bulgari care au permis de ședere în Turcia pot intra în țară conform măsurilor luate de Ministerul Sănătății.
• Cetățenii turci care au permis de ședere în Grecia sau Bulgaria pot părăsi țara sau pot intra în țară o singură dată până la încheierea pandemiei COVID-19.
• Autoritățile din Republica Turcia au informat Ambasada României la Ankara că cetățenii români nu vor întâmpina probleme la plecarea din Turcia.

•   De asemenea, sunt închise granițele terestre cu Azerbaidjan, Iran, Irak, Georgia.

Compania Națională TAROM anunță că zborurile pe ruta București – Istanbul vor fi suspendate în intervalul 30 martie – 30 aprilie, ca urmare a restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea pandemiei COVID-19. Persoanele care doresc să reprogrameze călătoriile pentru date viitoare sau care vor să solicite rambursarea sumelor plătite sunt sfătuite să contacteze agentul emitent al biletului sau orice agenție TAROM.

ATENȚIE! Toate zborurile internaționale ale Turkish Airlines sunt suspendate începând cu 27 martie 2020. Vor exista doar cinci excepții: Chicago, Washington DC, Hong Kong, Moscova și Addis Ababa

•   Țările ai căror rezidenți nu au voie să intre în Turcia: Algeria, Angola, Austria, Azerbaidjan, Bangladesh, Belgia, Bulgaria, Camerun, Canada, Ciad, Republica Populară Chineză, Columbia, Coasta de Fildeș, Cehia, Danemarca, Djibouti, Dominica, Ecuador, Egipt, Guineea, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Guatemala, Ungaria, India, Iran, Irak, Irlanda, Italia, Iordania, Kazahstan, Kenya, Coreea de Sud, Kuweit, Letonia, Liban, Mauritania, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Maroc, Nepal, Olanda, Niger, Macedonia de Nord, Norvegia, Oman, Panama, Peru, Filipine, Polonia, Portugalia, Arabia Saudită, Slovenia, Spania, Sri Lanka, Sudan, Suedia , Elveția, Tunisia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Uzbekistan (informații actualizate la 27.03.2020)

MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Începând cu 16 martie, Turcia a suspendat cursurile în sistemul de învățământ primar, gimnazial, liceal și universitar au fost suspendate până la 30 aprilie.
• Începând cu 17 martie, autoritățile din Republica Turcia au închis temporar cafenele, sălile pentru evenimente familiale, cinematografele, teatrele, restaurantele, sălile de concerte, centrele de performanță, sălile de sport și locuri de joacă interioare pentru copii. Măsura este valabilă pe întreg teritoriul Turciei. Totodată, acestea au interzis desfășurarea competițiilor sportive. Începând cu 16 martie a.c., Turcia a luat decizia închiderii temporare a tuturor barurilor și cluburilor de noapte. Asociația Centrelor Comerciale și Investitorilor din Turcia a anunțat reducerea programului în mall-uri pentru intervalul 12:00-20:00.
• Începând cu data de 21 martie, persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mare și bolnavii cronici au interdicția de a mai părăsi domiciliile. Statul va sprijini aprovizionarea acestora, fiind puse la dispoziție trei numere speciale de telefon: 112, 155 și 156 (se pot face excepții pentru cazurile urgente legate de aprovizionare sau deplasări la farmacii)
• Începând cu data de 22 martie, activitățile în aer liber precum picnicul sau grătarele sunt interzise
• Începând cu data de 23 martie, funcționarii publici din R. Turcia au posibilitatea să lucreze de acasă sau în sistem de ture. Fiecare instituție publică în parte va decide felul în care va implementa această măsură.
• Începând cu data de 23 martie și până la 30 aprilie, Turcia suspendă executările silite și procedurile de faliment. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial al Turciei.
• La 27 martie, Guvernul Republicii Turcia interzice vânzarea de articole neesențiale în piețe, cum ar fi îmbrăcăminte, jucării, ornamente. Este permisă doar vânzarea produselor alimentare de bază și de igienă. Comercianții vor avea obligația de a ambala toate legumele și fructele proaspete vândute.
• La 28 martie au intrat în vigoare următoarele măsuri:
• Plimbările/jogging-ul în parcuri/păduri, plimbările pe plajă și pescuitul au fost declarate activități interzise în week-end. Guvernatorii provinciilor vor decide dacă această măsură va fi implementată și în cursul săptămânii.
• Deplasarea între orașe cu autobuzul se va face doar cu aprobarea guvernatorilor.
• Sectorul privat își va reduce activitatea și va funcționa cu personal minim, implementându-se metoda activității de la distanță.
• Personalul medical din instituții publice și private nu mai poate demisiona în următoarele trei luni.

Citeste și:  Lidl organizează a zecea ediție a campaniei de colectare a alimentelor, un gest de solidaritate pentru comunitățile defavorizate

Irlanda
 Data ultimei actualizări: 28.03.2020
 STARE DE URGENȚĂ:  NU
La 20 martie, Parlamentul irlandez a votat un pachet legislativ special (Preservation and Protection and other Emergency Measures in the Public Interest), cuprinzând măsuri de urgență în contextul generat de pandemia COVID-19. Pachetul include și o serie de măsuri cu caracter restrictiv, care permit autorităților să interzică adunările publice și, eventual, dacă situația o va impune, să solicite izolarea la domiciliu, a cetățenilor din anumite zone. Aceste măsuri sunt dublate de un set de sancțiuni ce pot fi aplicate celor care încalcă măsurile restrictive, inclusiv detenția celor care refuză să se auto-izoleze, deși au primit recomandarea medicală să o facă. În plus, poliția irlandeză va fi autorizată să interzică orice întrunire cu caracter privat, care implică prezența mai multor persoane în același spațiu, cu încălcarea evidentă a recomandărilor medicale de respectare a distanței sociale.
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Autoritățile irlandeze au anunțat că nu intenționează, deocamdată, să își închidă aeroporturile și porturile, dar au solicitat celor care se întorc din Italia sau Spania să își restricționeze deplasările și interacțiunile sociale pentru o perioadă de 14 zile.
• Aeroportul West Ireland (aflat în vestul țării, în provincia Connaught) își suspendă temporar activitatea începând cu 30 martie, pe fondul întreruperii zborurilor de către companiile aeriene.
• Ministerul Afacerilor Externe irlandez recomandă evitarea tuturor călătoriilor care nu sunt necesare. Măsura se aplică și în cazul Marii Britanii, excepție făcând doar Irlanda de Nord.
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Autoritățile irlandeze de sănătate publică solicită oricărei persoane care sosește în Irlanda, excepție făcând cele care vin din Irlanda de Nord, să-și restricționeze deplasările pentru o perioadă de 14 zile de la sosire. Recomandarea se adresează și rezidenților irlandezi, cu derogări pentru furnizorii de servicii esențiale ale lanțului de aprovizionare, cum ar fi transportatorii, piloții și personalul maritim.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• La 27 martie, Guvernul Irlandei a decis o serie de noi măsuri în context COVID-19 (aplicabile de la miezul nopții 27/28 martie până la 12 aprilie ), după cum urmează:
• Interzicerea deplasărilor de la domiciliu în toate circumstanțele, cu următoarele excepții:
• Pentru deplasarea la serviciu, dacă persoana activează în domeniul sănătății, ca asistent social sau ca furnizor de alte servicii esențiale.
• Pentru a cumpăra produse alimentare esențiale și produse de uz casnic.
• Pentru programările medicale sau pentru achiziționarea de medicamente.
• Din motive familiale vitale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau a persoanelor vulnerabile.
• Pentru a face un scurt exercițiu fizic (la distanță nu mai mare de 2 km de domiciliu).
• Prestarea activităților agricole.
• Interzicerea părăsirii domiciliului de către persoanele în vârstă de peste 70 de ani și persoanele care sunt extrem de vulnerabile din punct de vedere medical.
• Amânarea tuturor intervențiilor medicale neesențiale și a procedurilor de sănătate care nu au caracter urgent.
• Interzicerea vizitelor în spitale sau închisori, cu excepția cazurilor în care se acordă permise speciale din motive excepționale.
• O gamă suplimentară de magazine și servicii neesențiale se vor închide.
• Transportul public va fi folosit doar de către personalul esențial (persoane care activează în domeniul sănătății, ca asistent social sau ca furnizor de alte servicii esențiale).
• Prin persoane care furnizează servicii esențiale se înțelege:
• Angajații din serviciul de sănătate, sănătate publică și asistență socială;
• Personalul serviciului public;
• Personalul implicat în producția de alimente și medicamente;
• Unii angajați ai serviciilor financiare;
• Jurnaliștii;
• Personalul care asigură utilități precum ESB, Bord Gáis și personalul irlandez Water;
• Angajații din sectorul transporturi, transportatorii de marfă, șoferii de autobuz, mecanicii de tren.

•   Poliția irlandeză (Garda) a anunțat demararea, în acest week-end, a unei operațiuni majore la nivel național, axată pe monitorizarea respectării de către cetățeni a măsurilor de sănătate publică adoptate. În acest scop, se vor institui patrule ale Poliției irlandeze în toată țara, începând din acest weekend.
•   Operațiunea poliției se desfășoară de la orele 19:00, până la ora 7 dimineața, și va implica mii de gărzi de patrulare - pe jos, pe bicicletă și pe automobil.
•   La 24 martie, Guvernul Irlandei a decis o serie de  măsuri noi în context COVID-19 (aplicabile de la miezul nopții 24/25 martie, până la 19 aprilie), după cum urmează:
•   interzicerea grupurilor mai mari de 4 persoane, care nu locuiesc la aceeași adresă, în spațiul public;
•   închiderea tuturor teatrelor, cluburilor, sălilor de gimnastică și a saloanelor de coafură/frizeriilor;
•   închiderea tuturor magazinelor care comercializează produse considerate neesențiale;
•   interzicerea tuturor evenimentelor sportive, inclusiv a celor fără public;
•   suspendarea activității de servire a clienților pentru restaurante și cafenele, cu excepția celei care implică comercializarea ,,la pachet, pentru acasă”.
•   Pentru implementarea acestor măsuri, Poliția Națională irlandeză (GARDA) va avea responsabilități și puteri sporite și își va spori prezența pe străzi și în parcuri.
•   Toate grădinițele, școlile, universitățile, muzeele, teatrele, restaurantele, barurile, cafenelele și restaurantele hotelurilor sunt închise până în data 29 martie.
•   Este recomandată evitarea deplasărilor în țară și în străinătate, evitarea vizitelor ne-esențiale la alți membri de familie și prieteni.
•   Se recomandă luarea în considerare a lucrului de acasă, acolo unde este posibil, precum și limitarea ieșirilor din casă doar pentru efectuarea cumpărăturilor necesare, pentru rezolvarea unor probleme medicale sau pentru a avea grijă de cei apropiați.
•   Începând cu data de 21 martie, până la încetarea stării de urgență în România, compania aeriană Blue Air își suspendă toate zborurile regulate dinspre Dublin spre România și retur.
•   Din data de 13 martie, Aer Lingus a suspendat toate călătoriile către și dinspre Italia, până la data de 8 aprilie.
•   Începând cu data de 24 martie, compania aeriană Ryanair își menține toate avioanele la sol.
•   Autoritățile au interzis întrunirile publice și, eventual, dacă situația o va impune, vor solicita izolarea la domiciliu a cetățenilor din anumite zone. Aceste decizii vin la pachet cu un set de sancțiuni ce vor fi aplicate celor care încalcă măsurile restrictive, fiind permisă inclusiv detenția celor care refuză să se auto-izoleze în pofida recomandărilor medicale primite. În plus, poliția irlandeză va fi autorizată să interzică orice întrunire cu caracter privat, care implică prezența mai multor persoane în același spațiu, cu încălcarea evidentă a recomandărilor medicale de respectare a distanței sociale. Termenul de aplicabilitate a acestor măsuri este luna noiembrie 2020.

Croaţia
 Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Autoritatea Națională de Protecție Civilă a Republicii Croația a adoptat la 19 martie  Decizia privind interzicerea temporară pentru 30 de zile a trecerii frontierei de stat prin punctele de trecere a frontierei Croației.
• Pentru a proteja populația Croației de COVID-19, se interzice sau se restricționează temporar trecerea persoanelor prin toate punctele de trecere a frontierei Croației.
• Cetățenilor croați li se va permite reîntoarcerea în Croația sau plecarea în statul de rezidență, cu implementarea instrucțiunilor și măsurilor Institutului Croat pentru Sănătate Publică (CIPH).
• Se va permite reîntoarcerea în statele de rezidență cetățenilor Statelor Membre UE, țărilor din Zona Schengen și Statelor Asociate Schengen, precum și membrilor familiilor acestora, cetățenilor statelor terțe care sunt rezidenți pe termen lung în baza Directivei Consiliului 2003/109/EC din 25 noiembrie 2003 privind statutul cetățenilor statelor terțe, precum și persoanelor cu drept de reședință în baza altor Directive UE sau legi naționale sau care dețin vize naționale pe termen lung.
• Următoarele persoane vor fi exceptate de la aplicarea acestei Decizii:
• Cadrele medicale, cercetătorii și colaboratori în domeniul medical, experții în îngrijirea persoanelor în vârstă și persoanele care au nevoie de tratament medical de urgență;
• Lucrătorii transfrontalieri;
• Transportatorii de bunuri și alt personal de transport, în limitele necesare;
• Diplomații, ofițerii de poliție în îndeplinirea activităților, echipele serviciilor de Apărare Civilă, personalul organizațiilor internaționale și personalul militar internațional în îndeplinirea funcțiunilor;
• Pasagerii în tranzit.
• Exceptarea persoanelor menționate mai sus va face obiectul instrucțiunilor și măsurilor adoptate de CIPH. Decizia intră în vigoare la 19 martie și va fi implementată pentru 30 de zile.
• Persoanele care tranzitează Croația sunt obligate să circule doar pe autostradă, fiind permisă oprirea numai în anumite locuri special amenajate. Pe durata opririi, autoritățile croate impun măsuri stricte de distanțare socială, precum și respectarea indicațiilor primite din partea Institutului Național de Sănătate Publică sau Poliție.
• Cetățenilor străini care, din cauza situației provocate de pandemia COVID-19, nu pot părăsi la termen Republica Croația și cărora le expiră termenul legal al permisului de ședere, nu li se vor aplica sancțiunile prevăzute de Legea Străinilor (Monitorul Oficial 130/11, 74/13, 69/17, 46/18).
• Cetățenii străini care se află în imposibilitatea de a părăsi la termen Republica Croația trebuie să contacteze, exclusiv prin telefon, secția de poliție arondată locului de reședință, astfel încât datele acestora să fie înregistrate. Se evită, astfel, posibilele probleme la trecerea frontierei în momentul părăsirii teritoriului Republicii Croația.
• La punctele de trecere a frontierei dintre Croația și Ungaria, Serbia și Muntenegru, traficul este suspendat pentru toate vehiculele, cu excepția transportatorilor de marfă și cetățenilor rezidenți în aceste state.
• Cetățenii străini care intră în Croația din statele/regiunile cele mai afectate de coronavirus (China: provincia Hubei; Italia; Germania: Comitatul Heinsberg din statul federativ german Renania de Nord – Westfalia; Coreea de Sud: oraşul Daegu şi provincia Cheongdo; Iran, Slovenia: regiunile Bela Krajina și Dolenjska) vor fi obligați să intre în carantină pe o perioadă de 14 zile.
• Vor fi obligați să intre în autoizolare pe o perioadă de 14 zile toți cetățenii străini și croați care intră în Croația din următoarele state/regiuni: Spania, Franța, Germania (cu excepția Comitatului Heinsberg din statul federativ german Renania de Nord – Westfalia); Elveția; Regatul Țărilor de Jos; Danemarca, Suedia; Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord; Austria; Belgia; Norvegia; Cehia; Finlanda; Grecia; Estonia; Israel; Federația Rusă;  Irlanda; Luxemburg; San Marino; Republica Moldova; Islanda; Slovenia (cu excepția regiunilor Bela Krajina și Dolenjska); Albania; Polonia; România; Portugalia;  Slovacia; Ungaria; Belarus; Bulgaria; Republica Macedonia de Nord; Bosnia Herțegovina; Ucraina; Serbia, Muntenegru, Cipru, Lituania, Letonia, Malta, China (cu excepția provinciei Hubei); Coreea (cu excepția orașului Daegu şi a provinciei Cheongdo); Japonia; Singapore; Malaysia; Armenia; Filipine; Vietnam; Brunei; Cambodgia; Mongolia; Sri Lanka; Thailanda; India; Indonezia; Maldive; Bahrein; Kuwait; Emiratele Arabe Unite; Qatar; Irak; Arabia Saudită;  Pakistan; Liban; Bangladesh; Guam; Australia; Noua Zeelandă; SUA; Canada; Bahamas; Costa Rica; Jamaica; Panama; Republica Dominicană; Brazilia; Chile; Argentina; Columbia; Peru; Ecuador; Paraguay; Guyana; Maroc; Tunisia; Egipt; Algeria; Africa de Sud; Senegal; Rwanda; Kenya și Camerun.
• Începând cu 20 martie, traficul transfrontalier din regiunile slovene Dolenjska și Bela Krajina este suspendat, cetățenii croați care lucrează în regiunile respective nu vor mai putea trece frontiera, iar toate persoanele care provin din regiunile respective și intră în Croația trebuie să intre în carantină timp de 14 zile, cu excepția persoanelor aflate în tranzit.
• Începând cu 25 martie, accesul/traficul către insula Murter a fost interzis.
• Începând cu 23 martie, se interzice părăsirea localităților de domiciliu sau de ședere permanentă. Restricția nu se aplică pentru:
a. transportul pentru aprovizionarea localităților menționate;
b. deplasările zilnice ale angajaților pentru servicii esențiale: sanitare, inclusiv servicii veterinare, livrarea medicamentelor și a materialelor sanitare, servicii de întreținere, aprovizionare cu apă, servicii de canalizare, gaz şi electricitate, servicii de protecţie şi pază;
c. serviciile de informare a publicului larg;
d. cetăţenii care au nevoie de asistenţă medicală urgentă;
e. motive familiale esențiale: acordarea de asistenţă şi îngrijire unor copii sau persoane în vârstă sau achiziţionarea alimentelor şi a altor articole indispensabile acestora;
f. deplasarea la locul de muncă, dacă este absolut necesară şi nu poate fi realizată de acasă;
g. serviciile urgente şi operative care contribuie la combaterea răspândirii COVID-19.
• În cazul intrării și ieșirii în/din localitățile de domiciliu și ședere permanentă, trebuie respectate următoarele măsuri:
• distanțarea socială;
• evitarea staționării pe perioade îndelungate în spații publice;
• deținerea permisului special de intrare și ieșire în/din localitatea de domiciliu sau de ședere permanentă.
• Permisele de intrare și ieșire în/din localitatea de domiciliu sau de ședere permanentă vor fi eliberate, semnate și ștampilate pentru:
• persoanele de la punctele a, b, c, f și g de către angajatori;
• persoanele de la punctul d de către medicul de familie;
• persoanele de la punctul e de către Autoritatea Croată de Protecție Civilă.
• Șoferii de camioane care sosesc în județul Istria sunt plasați în carantină.
• Sunt închise 27 puncte de frontieră cu Slovenia: Lucija–Brezovica pri Gradinu, Slum–Rakitovec, Vele Mune–Starod, Lipa–Novokračine, Prezid II–Babno polje, Zamost–Osilnica, Blaževci-Sodevci,  Prilišće–Žuniči, Pravutina–Krasinec, Obrež–Božakovo, Vivodina–Krmačina, Kašt– Radovica, Novo Selo Žumberačko–Planina v Podbočju, Kraj Donji–Rakovce, Gornji Čemehovec–Stara vas/Bizeljsko, Draše–Nova vas ob Sotli, Plavić–Sedlarjevo, Luke Poljanske–Podčetrtek, Mali Tabor–Rajnkovec, Klenovec Humski–Dobovec pri Rogatcu, Gornja Voća– Drenovec, Preseka–Središče ob Dravi I,  Sveti Martin na Muri–Hotiza, Čabar–Podplanina, Cvetlin–Zgornji Leskovec, Zlogonje–Meje, Banfi–Razkrižje.
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Restricțiile de intrare în Croația nu se aplică șoferilor mijloacelor de transport de mărfuri, cetățeni români, care tranzitează Croația, indiferent de punctul de plecare al transportului de mărfuri, din Europa spre România sau din România spre Europa.
• Șoferii mijloacelor de transport de mărfuri, cetățeni români, care au ca destinație a mărfurilor Republica Croația sau care preiau mărfuri din Republica Croația, nu au restricții, însă li se cere ca perioada de timp alocată descărcării și încărcării mărfurilor să fie cât mai mică posibil.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Începând cu data de 22 martie, transportul public în comun va fi suspendat în Croația, timp de 30 de zile. Decizia se aplică pentru:
• transportul public rutier în interiorul Croației, cu excepția taxiurilor;
• transportul public rutier internațional:
• transportul public pe cale ferată, tramvaie și alte tipuri de transport în comun (telecabine, funicular etc.);
• toate gările și autogările se închid pe această perioadă.
• Șoferii de taxi trebuie să păstreze distanța în contactele sociale și să mențină o igienă corespunzătoare.
• Clienții trebuie să stea pe bancheta din spate în partea opusă șoferului, iar șoferii trebuie să facă o pauză de 15 minute între fiecare client.
• Sunt suspendate temporar zborurile internaționale operate de Croatia Airlines de pe aeroporturile Zagreb, Split, Dubrovnik și Rijeka, pe rutele Zagreb-Roma-Zagreb, Split-Frankfurt-Split, Split-Munchen-Split, Dubrovnik-Frankfurt-Dubrovnik și Rijeka-Munchen-Rijeka.
• Aeroportul Dubrovnik este închis pentru traficul aerian civil începând cu 19 martie. Aeroportul va fi deschis doar pentru situații de urgență: zboruri umanitare, militare și de poliție. 
• Este suspendată pe perioadă nedeterminată cursa de feribot operată de Compania croată Jadrolinija pe ruta Split-Ancona-Split.
• Sunt închise hotelurile Sheraton, Panorama, International și Jadran din Zagreb. Hotelul Westin continuă să funcționeze în regim normal.
• Începând cu 19 martie au fost suspendate, pentru o perioadă de 30 zile, următoarele activități:
• reuniunile publice, inclusiv evenimentele culturale, sportive și religioase;
• cursurile școlilor și universităților;
• barurile, restaurantele, cinematografele, teatrele, muzeele, bibliotecile, galeriile de artă, școlile de dans, sălile de sport, saloanele de coafură și înfrumusețare .
• Rămân deschise magazinele care comercializează produse alimentare și de igienă, inclusiv în centrele comerciale, farmaciile, benzinăriile, piețele în aer liber, brutăriile, standurile de ziare, magazinele  de alimente pentru copii mici și animale de companie.
• Începând cu 21 martie, magazinele care rămân deschise vor funcționa în intervalul orar 8:00 – 17:00.
• Cetățenilor li s-a solicitat să rămână la domiciliu și să limiteze contactele sociale. Angajații trebuie să lucreze de acasă, acolo unde este posibil.
• Activitățile armatei croate au fost reduse la minimum, participarea personalului armatei la conferințe, exerciții și cursuri internaționale a fost anulată, inclusiv exercițiile militare naționale.
• Începând cu 21 martie, staționarea persoanelor pe străzi, în parcuri, piețe sau alte spații publice este interzisă, pentru o perioadă de 30 zile.

Citeste și:  CJRAE Brașov organizează un webinar dedicat tulburărilor de spectru autist (TSA)

Asia de Sud și de Est
Sri Lanka
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: DA (Starea de asediu – curfew)
Din data de 21 martie până la data de 24 martie, ora 06.00, în districtele Colombo, Gampaha și Puttalam s-a introdus starea de urgență totală (curfew), toată populația fiind obligată să rămână în locuințe. Din 24 martie, ora 14.00, în cele 3 districte va fi reimpusă starea de urgență totală. În celelalte districte ale țării starea de urgență va fi ridicată la 23 martie, orele 06.00 și reimpusă în aceeași zi la ora 14.00, până la 24 martie, ora 06.00. La 22 martie, a fost instituită starea de asediu în Provincia din Nord (districtele: Mannar, Vavuniya, Mullativu, Kilinochchi și Jaffna) până la data de 24.03.2020.
La 23 martie, guvernul a decis ca starea de asediu (curfew) în districtele Colombo, Gampaha, Puttalam, Mannar, Vavuniya, Mullativu, Kilinochchi și Jaffna să fie prelungită până la 24 martie, la 06.00 a.m. și să fie reimpusă  după șase ore, respectiv la ora 12.00 (prânz) până vineri, 27 martie, la ora 06.00 a.m.
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Toate aeroporturile internaționale din Sri Lanka s-au închis pentru sosiri începând cu data de 19 martie, până la data de 25 martie. Este în continuare permisă aterizarea aeronavelor care preiau cetățeni ai altor state pentru repatriere.
• Pe perioada instituirii stării de urgență, toate autostrăzile sunt închise, iar circulația trenurilor pentru transportul de pasageri este suspendată. 
• Un dispozitiv de scanare (Exit screen) a fost instalat la data de 18 martie la Aeroportul Internațional Bandaranaike pentru testarea tuturor pasagerilor, cetățeni străini sau autohtoni care pleacă din Sri Lanka. Celor care vor fi testați pozitiv nu li se va mai permite să plece din Sri Lanka și vor fi intra carantină pentru o perioadă de 14 zile.
• Porturile din Sri Lanka au fost închise pentru intrări (sosiri de pasageri străini).
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Începând cu 27 martie, Guvernul sri lankez facilitează deplasarea cetățenilor străini către aeroport, în baza biletelor de avion, fără aprobări speciale în perioada stării de asediu. Biroul pentru Promovarea Turismului și Poliția din Sri Lanka acordă sprijin pentru aceste deplasări către aeroport.
• Guvernul sri lankez a decis prelungirea valabilității tuturor tipurilor de vize pentru cetățenii străini care încă se află în Sri Lanka, în eventualitatea expirării acestora.
• Este permisă aterizarea aeronavelor fără pasageri străini care vor veni să preia cetățeni ai altor țări pentru a-i transporta în țara de origine.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Angajații din sectorul public și privat lucrează de acasă, cu excepția angajaților magazinelor alimentare și farmacii, iar școlile vor rămâne închise până la data de 20 aprilie.
• La 19 martie, Comisia Electorală Centrală a decis amânarea alegerilor parlamentare programate pentru data de 25 aprilie, pentru o dată ulterioară care va fi stabilită în funcție de evoluția pandemiei. 
• Începând cu data de 18 martie, guvernul sri lankez a decis instituirea stării de asediu în următoarele zone din Sri Lanka:
• Regiunea Puttalam: Puttalam, Anamaduwa, Kalpitiya, Karuwalagaswewa, Mundalama, Nawagattegama, Pallama, Vanathavilluwa, Udappuwa, Norachcholai, Saliya Wewa.
• Regiunea Chilaw: Chilaw, Dankotuwa, Koswatta, Madampe, Marawila, Wennappuwa, Arachchikattuwa; 
• Provincia Negombo: Kochchikade.
• La data de 24 martie, districtele Colombo, Gampaha și Kalutara au fost declarate zone de mare risc COVID-19. 
• În seara zilei de 24 martie, Guvernul Sri Lankăi a decis introducerea stării de asediu pe termen nedeterminat în districtele Colombo, Gampaha, Kalutara, Mannar, Vavuniya, Mullativu, Kilinochchi și Jaffna.

Singapore
 Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
Începând cu data de 23 martie:
• Pentru cetățenii străini nu este permisă intrarea sau tranzitul în Singapore pentru scurtă ședere (inclusiv turism), indiferent de cetățenie, sau țara dinspre care se călătorește.
• Începând cu 29 martie, ora 23:59, cetățenii străini posesori de Long-term Visit Pass (LTVP), sau a unui acord de principiu (In Principal Agreement, IPA) pentru un LTVP care intenționează să intre sau să se întoarcă în Singapore, trebuie să obțină permisiunea Autorității pentru Imigrație și Puncte de Control (Immigration and Checkpoints Authority, ICA) înainte de a-și începe călătoria spre Singapore. Cererea se transmite la adresa ICA_nCoV_request@ica.gov.sg.
• Începând cu 29 martie, ora 23:59, cetățenii străini posesori de Student’s Pass (STP), sau a unui acord de principiu (In Principal Agreement, IPA) pentru un STP care intenționează să intre sau să se întoarcă în Singapore, trebuie să obțină permisiunea Ministerului Educației înainte de a-și începe călătoria spre Singapore. Ministerul Educației va lua în considerare cursurile la care studentul este înscris și va acorda prioritate pentru aprobarea intrării celor care studiază în instituții de învățământ superior publice. Deținătorii de STP, precum și cei cărora li s-a acordat IPA pentru STP, trebuie să depună o cerere la instituția de învățământ la care sunt înscriși, care va transmite ulterior solicitarea către Ministerul Educației. Dacă se acordă aprobarea, solicitanților li se va elibera o scrisoare, fie de către ICA pentru deținătorii LTVP, fie de către Ministerul Educației pentru deținătorii de STP, valabilă timp de două săptămâni. Această scrisoare de aprobare a intrării în Singapore trebuie prezentată personalului companiei aeriene la check-in, la aeroportul de plecare, precum și ofițerului de imigrație, la sosirea în Singapore.
• Solicitanții nu trebuie să își programeze călătoria către Singapore până când ICA / Ministerul Educației nu a emis scrisoarea de aprobare. În cazul în care ajung în Singapore fără acest document, li se va cere părăsirea țării în termen de 48 de ore, cu suportarea cheltuielilor de retur din fonduri proprii. În cazul în care o persoană în această situație nu respectă dispozițiile, ICA poate anula dreptul de ședere sau acordul de principiu IPA.
• Cetățenilor străini care au statut de rezidenți permanenți, sau care au drept de ședere pe termen lung în Singapore (Work Pass, Student’s Pass, Dependant’s Pass și Long-term Visit Pass), li se permite intrarea în Singapore, dar sunt introduși imediat în programul de carantină la domiciliu („stay at home notice”). În plus, vor trebui să prezinte dovada locului în care vor executa ordinul de carantină la domiciliu, spre exemplu o rezervare la hotel care acoperă întreaga perioadă, sau un loc de reședință pe care îl dețin personal sau membri de familie ai acestora.
• Posesorii de permise de muncă (Work Pass) și membrii de familie ai acestora (Dependant’s Pass) vor trebui să obțină avizul Ministerului Forței de Muncă, înainte de a începe călătoria spre Singapore. Avizul este solicitat de către angajator, cu până la 10 zile înainte de data preconizată pentru revenirea angajatului în Singapore. Ministerul Forței de Muncă va acorda prioritate pentru aprobarea intrării în Singapore  a angajaților acelor companii din domeniul serviciilor esențiale (precum transport sau sistemul medical) care sunt sprijinite de agențiile guvernamentale relevante. Informații suplimentare pot fi găsite la https://form.gov.sg/#!/5e3cbabee41f590012014e91  
• Începând cu data de 25 martie, ora 23:59, persoanele care se întorc din Marea Britanie sau SUA vor fi plasați în carantină pentru o perioadă de 14 zile, în spații special desemnate de guvern.
• Începând cu data de 27 martie, persoanele rezidente care se întorc în Singapore trebuie să completeze în avans declarația privind starea de sănătate, folosing serviciul SG Arrival Card e-Service, disponibil pe site-ul Autorității pentru Imigrație și Puncte de Control (Immigration and Checkpoints Authority), la următorul link: https://icaeservices.ica.gov.sg/sgarrivalcard/ Declarația și informațiile cu privire la călătorie pot fi completate pe site-ul ICA cu până la 3 zile înainte de data sosirii în Singapore. Persoanele în cauză trebuie să își actualizeze și să retrimită declarațiile înainte de sosirea lor în Singapore în situația în care au vizitat recent un spital, au avut contact cu un caz COVID-19 și / sau dacă există vreo modificare a stării lor de sănătate și / sau a istoricului de călătorii.
• Pasagerii care sosesc în Singapore vor fi supuși verificării temperaturii corporale la aeroport, la terminalele de feribot și la trecerile de frontieră terestre. Temperatura corporală este verificată și la ieșirea din țară. Călătorilor care prezintă simptome întâlnite și la virusul COVID-19 nu li se permite părăsirea statului, decât după prezentarea unei adeverințe medicale care atestă că acele simptome nu se datorează prezenței virusului.
• Tuturor pasagerilor care sosesc la punctele de frontieră ale Singapore (indiferent de istoricul deplasărilor) și care prezintă febră și/sau alte simptome respiratorii, dar nu pot fi încadrați ca și caz suspect, li se va solicita să se supună unui test pentru COVID-19, prin preluarea unei mostre de secreții („swab test”) și li se va ordona să intre în carantină la domiciliu (stay at home notice, SHN) 14 zile, chiar și în cazul în care rezultatul testului este negativ.
• În perioada 18 martie – 14 aprilie, punctele de frontieră terestre între Singapore și Malaezia sunt închise, din dispoziția autorităților malaeziene, nefiind permisă trecerea persoanelor indiferent de cetățenie.
• Începând cu data de 13 martie acostarea vaselor de croazieră este suspendată pe perioadă nedeterminată. 
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Granițele țării rămân deschise pentru transportul de marfă.
• Transportul intern rutier nu este afectat; transportul aerian funcționează în continuare, însă în contextul restricțiilor de călătorie tot mai stringente și a scăderii cererii, tot mai multe companii aeriene decid să anuleze sau să amâne zboruri.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Începând cu data de 7 martie, persoanele aflate pentru scurtă ședere în Singapore, inclusiv în scop turistic, care testează pozitiv pentru COVID-19 și necesită spitalizare, trebuie să suporte cheltuielile de tratament. Testarea pentru COVID-19 rămâne în continuare gratuită pentru toate persoanele care o necesită.
• În Singapore este în vigoare codul portocaliu de alertă epidemiologică DORSCON (Disease Outbreak Response System Condition), nivel 3 din 4, care corespunde evaluării că „boala este severă și se răspândește ușor de la o persoană la alta, însă nu se răspândește la scară largă în Singapore și este menținută sub control”. Sunt adoptate măsuri de precauție precum verificarea temperaturii corporale, ori depunerea unei declarații pe propria răspundere privind starea de sănătate și călătoriile efectuate recent la intrarea în diverse imobile (clădiri guvernamentale, de birouri, ansambluri rezidențiale, restaurante, etc.), anularea sau amânarea unor evenimente cu un număr mai mare de participanți. Programul de lucru al magazinelor sau centrelor comerciale poate fi afectat.
• Orice rezident din Singapore sau deținător de permis de ședere de lungă durată care călătorește în străinătate, începând cu data de 27 martie, va fi taxat cu tarife nesubvenționate pentru internarea în spitalele publice, dacă în termen de 14 zile de la întoarcerea în Singapore este internat sub suspiciunea de infectare cu SARS-CoV-2. Aceste persoane nu vor putea apela la decontarea cheltuielilor din sistemul public de asigurări de sănătate.
• Orice deținător de permis de muncă care pleacă din Singapore începând cu 27 martie, nu va avea prioritate pentru obținerea aprobării de reîntoarcere emisă de Ministerul Forței de Muncă.
• Elevii care locuiesc în aceeași locuință cu o persoană care s-a întors din străinătate vor rămâne în izolare la domiciliu (leave of absence, LOA) pentru o perioadă de 14 zile.
Sunt în vigoare următoarele măsuri, cu efect până la data de 30 aprilie:
A. Locuri de divertisment
• Toate barurile și locurile de divertisment precum cluburi de noapte, discoteci, cinematografe, teatre și săli de karaoke vor rămâne închise.
• Alte spații publice, cum ar fi centrele comerciale, muzeele și punctele de atracție turistică pot rămâne deschise, dar operatorii trebuie să asigure următoarele: (1) reducerea capacității de operare în interior, astfel încât să nu se formeze grupuri mai mari de 10 persoane; (2) suspendarea spectacolelor din cadrul punctelor de atracție turistică (interioare și exterioare), a tururilor de grup la muzee și a evenimentelor organizate în spații deschise.
• Operatorii trebuie să asigure o distanță de cel puțin un metru între clienți, inclusiv la cozile de așteptare și să disperseze mulțimile imediat. Atunci când este posibil, sunt încurajate serviciile prin programare online, pentru a minimiza cozile.
• Centrele comerciale și punctele de atracție turistică care nu pot respecta aceste cerințe vor fi închise. Nerespectarea acestor prevederi atrage sancțiuni.
• Tururile organizate în locuri publice (de exemplu, vizitarea obiectivelor turistice sau călătoriile ghidate), spectacole de muzică live sau karaoke vor fi suspendate.
• Sunt în continuare valabile măsurile care reglementează funcționarea locurilor de alimentație publică. Punctele de alimentație publică trebuie să își amenajeze spațiile pentru a asigura separarea de cel puțin un metru între mese.
B. Centre de învățământ și pregătire suplimentară
• Începând cu 1 aprilie, școlile vor aloca cel puțin o zi pe săptămână pentru studiu individual, de la domiciliu.
• Toate ciclurile de învățământ și de pregătire suplimentară vor fi suspendate. 
C. Activități religioase
• Toate serviciile și întrunirile congregațiilor religioase vor fi suspendate. Lăcașurile de cult (temple, moschei, biserici) pot rămâne deschise pentru evenimente private și rituri esențiale, organizate pentru grupuri de maximum 10 persoane. 
D. Evenimente
• Toate evenimentele și întrunirile publice (conferințe, expoziții, festivaluri, concerte, evenimente sportive, târguri) vor fi amânate sau anulate, indiferent de numărul participanților.
• Este recomandată evitarea organizării și participării la evenimente familiale private cu o prezență mai mare de 10 persoane simultan.
E. Locurile de muncă
• Sunt în continuare valabile măsurile care reglementează activitatea la locurile de muncă. Angajatorii trebuie să instituie măsuri pentru reducerea interacțiunilor fizice între angajați. Acolo unde este posibil, angajatorii trebuie să ia măsuri pentru organizarea întâlnirilor în regim de teleconferință, iar în cazul în care angajații își pot desfășura activitatea prin munca la domiciliu (telemuncă), angajatorii trebuie să se asigure că aceștia se conformează.
 
America

Citeste și:  Căldură doar la cerere în caloriferele din Brașov, racordate la sistemul public! Ce trebuie să știe locuitorii

Cuba
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Începând din 24 martie, nu mai este permisă intrarea cetățenilor străini.
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Este permisă intrarea cetățenilor cubanezi și a rezidenților permanenți.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Sunt monitorizați, prin cabinetele de medicină de familie, timp de 14 zile, cetățenii care provin dintr-o zonă de manifestare a bolii, dacă nu prezintă simptome.
• Orice persoană care revine dintr-o zonă de manifestare a bolii și prezintă simptome intră în carantină în unitățile de boli respiratorii desemnate, timp de 14 zile.
• Toți cetățenii trebuie să completeze un formular al Ministerului Sănătății în care declară adresa de domiciliu/ reședință și statele vizitate în ultimele 14 zile.
• Școlile sunt închise până la 20 aprilie.
• Sunt suspendate activitățile sportive și transportul inter-provincial.
• Turiștii străini sunt plasași în carantină în hoteluri, până la găsirea unor posibilități de a părăsi teritoriul național.

Barbados
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Orice persoană care a călătorit în Republica Populară Chineză, Iran, Europa, Coreea de Sud, în ultimele două săptămâni, va intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile.
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Sunt permise doar zborurile comerciale care sosesc fără călători și pleacă cu pasageri.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Până la 14 aprilie, a fost interzisă circulația persoanelor în intervalul orar 20.00-6.00.
• A fost creată linia de asistență +1 246 536 4500.
• A fost limitată participarea la manifestări publice și evenimente sportive, la 100 de persoane.

Dominica
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: NU           
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Sunt interzise călătoriile din și către Republica Populară Chineză.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Este introdusă carantină timp de 14 zile pentru persoanele care prezintă simptome.
• Au fost suspendate manifestările publice și evenimentele sportive.

Grenada
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: DA
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Toate zborurile comerciale au fost suspendate.
• Este interzisă intrarea cetățenilor străini care au călătorit în Republica Populară Chineză, Italia, Iran, Coreea de Sud, Germania, Franța, Spania, Marea Britanie în ultimele 14 zile.
• Este interzisă debarcarea de pe vase de croazieră.
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Sunt permise zborurile cargo și cele care transportă personal medical, cu aprobare prealabilă.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Au fost limitate deplasările în intervalul 19.00-5.00, până la 1 aprilie 2020.

Haiti
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: DA
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Toate persoanele care provin din state afectate vor intra în carantină.
• Frontiera terestră cu Republica Dominicană a fost închisă.
• Sunt suspendate toate zborurilor internaționale, cu excepția SUA.
• Sunt interzise călătoriile pentru oficiali.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• A fost interzisă circulația publică în intervalul 20.00-5.00.
• Au fost închise școlile, universitățile, fabricile și lăcașele de cult.

Jamaica
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: ZONĂ DE DEZASTRU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Începând din 22 martie, nu se mai permite intrarea niciunui cetățean străin pe teritoriul național, pentru o perioadă de 14 zile.
• A fost instituită măsura de carantină obligatorie la domiciliu (inclusiv în hoteluri), pe durata a 14 zile, pentru persoanele care au călătorit în orice stat cu incidență COVID-19.
• Pentru cetățenii jamaicani, au fost interzise călătoriile în Republica Populară Chineză, Spania, Franța, Germania.
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Aeroporturile rămân deschise numai pentru zborurile de plecare, zborurile interne, cursele cargo, poștale și medicale.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Au fost suspendate adunările publice mai mari de 20 de persoane.
• Au fost închise barurile, cluburile și restaurantele.
• Au fost introduse linii telefonice de asistență: 888-754-7792, 888-663-5683 (apelabile local), +1-876-542-5998, +1-876-542-6007, +1-876-542-6006 (apelabile din roaming).

St. Kitts și Nevis
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Granițele au fost închise până la 7 aprilie.
• A fost instituită măsura de carantină obligatorie la domiciliu, pe durata a 14 zile, pentru persoanele care au călătorit în Republica Populară Chineză (Hong Kong), Italia, Iran, Singapore, Coreea de Sud, Japonia, Marea Britanie, Spania, Franța, Germania.
• Este interzisă intrarea oricărei persoane care manifestă simptome de infectare cu SARS-CoV-2.
• Pentru cetățenii proprii, au fost interzise călătoriile în Republica Populară Chineză (inclusiv Hong Kong), Italia, Iran, Singapore, Coreea de Sud, Japonia, Marea Britanie, Spania, Franța, Germania.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Școlile au fost închise.

St. Lucia
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Au fost închise toate aeroporturile.
• Este interzisă intrarea cetățenilor străini care au călătorit în ultimele 14 zile în Republica Populară Chineză (inclusiv Hong Kong), Italia, Iran, Singapore, Coreea de Sud, Japonia, Marea Britanie, Spania, Franța, Germania.
• Este interzisă acostarea vaselor de croazieră.
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Zborurile cargo și de repatriere sunt permise.

St. Vincent și Grenadines
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• A fost instituită măsura de carantină obligatorie la domiciliu, pe durata a 14 zile, pentru cetățenii care au călătorit în Republica Populară Chineză, Coreea de Sud, SUA, Iran și statele membre ale Uniunii Europene, în ultimele 14 zile.

Antigua și Barbuda
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Începând cu 27 martie, aeroportul internațional V. C. Bird este închis pentru toate zborurile comerciale către Antigua și Barbuda.
• Este interzisă intrarea cetățenilor străini care au călătorit în Republica Populară Chineză, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Iran, Singapore, Franța, Germania, în ultimele 28 de zile.
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Acostarea vaselor este permisă doar în portul St. John’s (St. Nevis Pier).
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Începând din 17 martie, au fost interzise adunările publice timp de 30 de zile.
• Persoanele care manifestă simptome sunt rugate să rămână în izolare și să contacteze Serviciul Medical de Urgență la nr. +1/268/4626843 sau prin email covid19@msjmc.org.

Bahamas
Data ultimei actualizări: 28.03.2020
STARE DE URGENȚĂ: DA
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Începând din 24 martie, au fost suspendate zborurile internaționale către toate aeroporturile publice și private.
• Este interzis tranzitul cetățenilor străini.
• Este interzisă intrarea cetățenilor străini care au călătorit în Republica Populară Chineză, Europa, Japonia, Coreea de Sud, Iran, Singapore, în ultimele 20 de zile.
• Este obligatorie carantina pentru o perioadă de 14 zile, pentru rezidenții care au călătorit în statele menționate mai sus.
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Sunt permise zborurile care pleacă din Bahamas, cursele cargo, zborurile poștale, cele medicale de urgență sau alte zboruri de urgență aprobate de autoritățile locale.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Începând din 17 martie, au fost interzise adunările publice timp de 30 de zile.
• A fost introdus un program special de lucru pentru magazinele alimentare, clinicile medicale, farmacii și benzinării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.