MEAT: Cei care nu-și deschid, înainte de 31 decembrie, un cont distinct pentru a primi granturile HoReCa pot pierde banii

Beneficiarii granturilor HoReCa, disponibile atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice, în scopul de a acoperi 20% din pierderile suferite în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus pot pierde banii dacă nu-și deschid, până pe 31 decembrie 2021, un cont distinct, la banca pentru care au optat la înscriere, pentru a putea intra efectiv în posesia granturilor, a anunțat recent Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).

Mai exact, potrivit anunțului amintit, pentru a putea intra în posesia granturilor HoReCasolicitanții a căror aplicație a fost acceptată au obligația de a-și deschide, până pe 31 decembrie 2021, un „cont distinct, destinat programului, la banca pentru care au optat în formularul de înscriere. Aceștia ar trebui să facă acest demers cât mai curând, pentru a nu risca să piardă banii.

În caz contrar, după cum se mai arată în anunțul MEAT, întrucât bugetul programului este anual, „sumele neachitate beneficiarilor înainte de data de 31.12.2021 se vor întoarce la bugetul de stat, neputând fi acordate ulterior„.  

Așadar, cei interesați ar trebui să se mobilizeze și să-și deschidă contul respectiv potrivit procedurii, pentru a nu rata ajutorul statului.

Pentru informarea beneficiarilor care încă nu au deschis conturile dedicate măsurii de sprijin, băncile partenere în cadrul programului și agențiile teritoriale pentru IMM-uri, atragere de investiții și promovare a exportului „au inițiat apeluri telefonice, în vederea fluidizării procesului de plata și încadrarea în termenul amintit, 31.12.2021„, mai este menționat în anunțul MEAT.

Reamintim că înscrierile pentru granturile pentru domeniul HoReCa s-au încheiat pe 26 iulie, iar în jur de 10.000 de persoane juridice și fizice au cerut bani de la stat pentru a acoperi 20% din pierderile suferite în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. Cadrul legal al granturilor pentru HoReCa este stabilit prin OUG nr. 224/2020 și prin procedura sa de implementare din Ordinul Ministerului Economiei nr. 991/2021.

Ajutorul de stat se acordă sub forma unui grant de 20% din baza de calcul, dar de maximum 800.000 de euro pentru fiecare solicitant. Baza de calcul reprezintă, după caz, diferența dintre cifra de afaceri din 2019 și cifra de afaceri din 2020, diferența dintre volumul facturilor emise în 2019, inclusiv marja, și volumul facturilor emise în 2020, inclusiv marja (agențiile de turism), sau diferența dintre încasările din 2019 și încasările din 2020. Pentru că cererile depuse au depășit bugetul disponibil, banii sunt împărțiți în așa fel încât fiecare solicitant acceptat să primească ajutorul statului, ceea ce înseamnă că unii ar putea primi mai puțin decât au cerut.

Citeste și:  BukFeszt 2024: Teatrul de limbă maghiară din România se prezintă la București – 7 zile cu spectacole inedite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.