Meşteşugari brașoveni, la Târgul de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Meşteri olari, cojocari, ţesătorese, iconari din toate zonele ţării sunt prezenţi, de vineri până duminică, la Târgul de Sfântul Nicolae organizat în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Vizitatorii au ocazia să admire şi să cumpere jucării, podoabe confecţionate din diferite metale, lemn sau ceramică, obiecte de cult cioplite în lemn, dar şi turtă dulce, cozonaci, miere, plăcinte şi ciocolată de casă sau fructe şi legume.

Cu obiecte lucrate în lemn de diferite esenţe, de la măslin la corcoduş, prun şi nuc, a venit la târg Zina Măneasa-Burloiu din Braşov.

„Lucrez de 30 de ani artă tradiţională şi contemporană adusă puţin în secolul XXI, cum îmi place mie să spun. Fac obiecte din lemn de diferite esenţe, de la linguri de lemn, obiecte de cult, obiecte utilitare, decorative. Acum, pentru că este Moş Niculae, am venit cu pandantive, cadouri mici de bună calitate crestate, pictate şi câteva obiecte mai deosebite. Noi încercăm să oferim obiecte la preţuri pentru toate buzunarele, de la 20 de lei până la 2.000 de lei, în funcţie de manoperă şi material”, a precizat ea.

Citeste și:  S-a semnat contractul de finanțare pentru extinderea rețelei de gaz din comuna Lisa. Investiție de 10,8 milioane de lei

Una dintre lingurile expuse face parte dintr-un set care a fost premiat în cadrul unei expoziţii prezentate în America.

Artistul ceramist Daniela Sandu din Focşani a mărturisit că a adus la târg lucrări realizate „după „sufletul ei”.

„M-am apucat de ceramică în urmă cu vreo trei ani. Eu sunt arhitect de meserie şi asta fac în timpul meu liber, după serviciu. Eu am făcut, de altfel, liceul de artă şi m-am mai ‘jucat’ până acum cu lutul şi, de curând, am redescoperit pasiunea de modelat în ceramică. Lucrările mele sunt inspirate de mâţele de acasă, de la mama, aşa că toate obiectele sunt haioase, copilăreşti, aşa cum sunt şi eu, de fapt. Am venit cu decoraţiuni de pus pe perete din porţelan, vaze din ceramică în formă de pisică, case ‘de turtă dulce’ din ceramică roşie, arse la 1.200 de grade, căni decorate cu modele de reni, pisici, bufniţe, pinguini, platouri cu reni, ursuleţi. Lucrările mele sunt făcute după sufletul meu şi arată că eu sunt încă un copil”, a spus Daniela Sandu.

Citeste și:  Atelierele Creatorilor, în Săptămâna verde, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

La un alt stand, vizitatorii pot găsi obiecte de cult stilizate realizate într-un atelier de creaţie de lângă Târgovişte.

„Obiectele cu care am venit la Târgul de Sfântul Nicolae sunt toate realizate într-un atelier de obiecte sacre de un grup mai mare de meşteşugari. Fiecare obiect pe care-l vedeţi aici trece prin mai multe mâini. Sunt picturi manuale pe lemn de esenţă tare – nuc, cireş, prun, stejar – şi sunt lucrate în tehnică de icoană. Sunt obiecte sacre stilizate – cruci cu simbolul florii, pristolnice sau pecetare cu simboluri creştine: viţa de vie – simbolul Domnului, porumbelul – simbolul Duhului Sfânt, iar tema florală este cea a Învierii”, a explicat unul dintre meşteşugari.

Citeste și:  Structurile MAI au intervenit la peste 3.700 de evenimente în ultimele 24 de ore, dintre care peste 2.200 au vizat menținerea ordinii publice

Vizitatorii au posibilitatea să achiziţioneze miere la preţuri care pleacă de la 10 lei, dulceţuri – 15 – 30 de lei, cozonac – de la 25 de lei, turtă dulce în forme diverse – Moş Crăciun, om de zăpadă, ren, pinguin, clopoţel – cu preţuri ce încep de la 3 lei, covrigi.

De la târg nu lipsesc jucăriile sculptate din lemn, vasele de ceramică, bijuteriile lucrate manual, obiectele din piele, ii lucrate manual, covoare de lână.

Preţul biletului de intrare la târg este de 8 lei pentru adulţi, 4 lei pentru elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, şi 2 lei pentru persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.