Mii de elevi au participat la proiecţiile CinEd

2400 de elevi din România au participat anul acesta la proiecţiile de film CinEd

Programul de educaţie cinematografică a format în 2019 aproape 200 de cadre didactice

În perioada martie – iunie 2019, în cadrul programului de educaţie cinematografică CinEd, au fost organizate 70 de proiecţii în 23 localităţi din România, pentru elevii din clasele I – XII. Proiecţiile s-au bucurat de participarea a circa 2400 de elevi, majoritatea dintre aceştia aparţinând ciclului gimnazial.

Filmele pe care elevii au avut şansa să le vadă şi să le discute cu facilitatorii educaţionali sau invitaţii speciali sunt producţii multi-premiate în festivaluri internaţionale, cu o valoare cinematografică şi educaţională importantă: Rentree des classes / Prima zi de şcoală (1956, Franţa, r. Jacques Rozier), Petite lumiere / Luminiţa (2003, Franţa-Senegal, r. Alain Gomis), The Blue Tiger / Tigrul albastru (2012, r. Petr Oukropec, Republica Cehă), El espiritu de la colmena /Spiritul stupului (1973, Spania, r. VĂ­ctor Erice), Shelter/Adăpost (r. 2010, Bulgaria, Dragomir Sholev), Il posto / Postul (1961, Italia, r. Ermanno Olmi) şi Pierrot le fou / Pierrot nebunul (1965, Franţa, r. Jean-Luc Godard).

Citeste și:  Structurile MAI au intervenit la peste 3.700 de evenimente în ultimele 24 de ore, dintre care peste 2.200 au vizat menținerea ordinii publice

„Elevii din clasele a 10-a şi a 11-a au văzut cu plăcere filmele alese de comun acord de pe platforma CinEd, însă în mod deosebit au apreciat discuţiile cu invitaţii speciali. Analizele filmelor, în aparenţă aride, s-au dovedit a fi pasionante şi motivante. (…) Pot asigura de succesul demersului CinEd în rândul elevilor noştri şi de dorinţa noastră de a continua proiectul şi în anul şcolar următor.” (prof. Ion Fărcăşanu, Colegiului Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria)

În cei 4 ani de activitate în România, programul a reuşit să construiască o comunitate dedicată de facilitatori educaţionali. Aceştia au integrat, în activitatea lor la clasă sau în demersurile extra-şcolare desfăşurate, instrumentele pedagogice de educaţie cinematografică puse la dispoziţie în cadrul CinEd. Numai anul acesta, 185 de cadre didactice şi bibliotecari au participat la formările gratuite organizate de Societatea Culturală NexT în Bucureşti, Ploieşti, Alexandria, Braşov, Brăila şi Iaşi.

Citeste și:  Yiwen Shen și Marko Džomba au electrizat Sala Patria cu un concert memorabil alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov

Formările şi proiecţiile CinEd au fost coordonate de invitaţi speciali, critici de film sau specialişti în comunicare audio-vizuală precum Ionuţ Mareş, Andreea Mihalcea, Iulia Blaga, Andreea Vrăjitoru şi Anca Caramelea. Aceştia au facilitat analiza filmelor propuse, precum şi dezbaterile de la finalul proiecţiilor.

„Anul acesta am încheiat al 24-lea an de carieră, dar e prima dată când particip la un program de educaţie cinematografică. Elevii au fost foarte încântaţi de la prima proiecţie. Unii erau pentru prima dată într-o sală de cinema, nu văzuseră niciodată un film alb-negru şi au fost entuziasmaţi să vadă ‘un film vechi’. Prezenţa specialistului după vizionare a fost minunată şi modul în care a dirijat dezbaterea a fost atractiv, în egală măsură pentru elevi şi cadre didactice. Au văzut dincolo de imagine, au înţeles rolul regizorului, al cameramanului, au învăţat să gândească unde a fost filmată scena (interior, exterior, natură, studio), unde a fost poziţionat cameramanul. (…) Toate aceste activităţi au contribuit, dincolo de educaţia cinematografică, la exersarea atenţiei, la dezvoltarea limbajului şi a gândirii critice, la stimularea creativităţii.”, a declarat prof. Ecaterina Apostol, de la Şcoala Generală numărul 22 din Galaţi.

Citeste și:  Restaurantul Panoramic va renăște: ANA TELEFERIC Brașov promite o transformare spectaculoasă a simbolului orașului de pe Tâmpa

În cei 4 ani de activitate în ţară programul a ajuns la aproape 13000 de elevi şi aproximativ 1200 de facilitatori educaţionali. Mai multe detalii despre noi activităţi vor fi anunţate în curând.

CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT.

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene. 

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din Bucureşti, EduCaB, Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, Asociaţia T.E.T.Alexandria, Asociaţia Culturală KunSTadt, CineFeel, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, Casa Corpului Didactic Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.