Ministerul Apărării vrea să atragă tineri și să-i antreneze militar. Ce salariu se oferă

2.700 de lei în timpul perioadei de pregătire militară, plus o soldă lunară de 1.500 de lei când este rezervist și își vede de viața civilă. Cu această propunere, aflată încă în stadiul de proiect, Ministerul Apărării vrea să atragă tineri, să-i antreneze militar și să-i folosească alături de soldații profesioniști dacă țara are nevoie de protecție armată. Inițiativa vrea să crească numărul de soldați antrenați în caz de primejdie, informează Digi24.

Legea din ţara noastră are prevăzut cu exactitate cine este eligibil să meargă în Armata Română, în caz de război. Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 990/12.XII.2006, specifică exact cu privire la serviciul militar în termen pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război. Sunt încorporaţi pentru îndeplinire a serviciului militar în termen bărbaţii, cetăţeni români, care au împlinit vârsta de 20 de ani. La cerere, aceştia pot fi încorporaţi imediat după împlinirea vârstei de 18 ani, potrivit articolului 23 din Monitorul Oficial. Pentru a fi recrutaţi sau încorporaţi, cetăţenii sunt obligaţi să se prezinte la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare. Tinerii care, din diferite motive, nu au primit ordin de chemare sunt obligaţi să se prezinte la centrele militare pe a căror rază teritorială îşi au domiciliul ori reşedinţa, în termen de două luni de la împlinirea vârstei de 20 de ani, potrivit articolului 25 din Monitorul Oficial. Potrivit legii în vigoare, limita maximă la care bărbaţii românii pot fi chemaţi să-şi îndeplinească stagiul militar este de 35 de ani. Toate persoanele care sunt înrolate în Armata Română trebuie să treacă un test psihologic şi fizic, pentru a vedea dacă sunt în deplinătatea facultăţilor mintale şi pot face faţă efortului fizic.

Citeste și:  WE LOVE RETRO 2024: Bilete cu prețuri reduse doar până pe 20 aprilie

Până în 1997, bărbații între 20 și 50 de ani, erau chemați pentru îndeplinirea serviciului militar obligatoriu. Nu scăpau nici cei admiși la facultate. Făceau armata la termen redus: 9 luni înaintea primului an de studiu. Acum, armata este profesionistă. Soldatul angajat e o meserie ca oricare alta. Conform MApN, țara are peste 73 de mii de militari activi și vreo 80 de mii de rezerviști. Numărul cetățenilor disponibili pentru serviciul militar depășește însă cinci milioane și jumătate.

Foto: Facebook MApN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.