Ministerul Culturii anunță extinderea programului de atragere a investițiilor în producția de opere audiovizuale și deschiderea unui nou apel de proiecte

Ministerul Culturii a publicat spre consultare un proiect de hotărâre care extinde perioada de aplicare și modifică structura de finanțare a programului de atragere a investițiilor în producția de opere audiovizuale pe teritoriul României, reglementat de Hotărârea de Guvern nr. 421/2018, astfel încât România să redevină o destinație atractivă în acest domeniu.

Având în vedere modificările cadrului legislativ european care ne permite să derulăm acest program, am decis extinderea perioadei de aplicare a programului de atragere a investițiilor în producția de opere audiovizuale pe teritoriul României până la finalul anului 2026, urmând ca un nou apel de proiecte să fie lansat în luna aprilie 2024.

În baza analizei proiectelor depuse în sesiunile trecute am determinat că, în perioada 2018 – 2020, au fost atrase în România investiții directe în producția de film și domeniile conexe de aproape 100 de milioane de EURO. Prin extinderea perioadei de aplicare a acestui program și prin modernizarea structurii de finanțare, ne propunem ca România să devină cea mai atractivă destinație de producție din Estul Europei și să atragem, în perioada 2024 – 2026, investiții directe estimate a depăși 380 de milioane de EURO.

De asemenea, întrucât numai 20% din proiectele depuse în sesiunile trecute au fost realizate, am decis restructurarea etapelor de analiză și aprobare a finanțării, astfel încât să fie finanțate doar filmele care încep producția pe teritoriul țării noastre și, astfel, să realizăm o alocare cât mai eficientă a bugetului rămas.

Trebuie să recunoaștem că funcționarea acestui program este esențială pentru menținerea României în industria producției de film și pentru remedierea consecințelor blocajului administrativ din perioada 2019-2023 care au determinat partenerii internaționali și profesioniști români de excepție să se orienteze către alte teritorii.

Nu este suficient să ne mândrim cu faptul că profesioniști și artiști români sunt recunoscuți prin premii și nominalizări internaționale, este esențial să le asigurăm acestora condiții normale pentru a-și desfășura activitatea aici, în țara lor.

Cred că debutul celei de-a 74a ediții a Festivalului International de Film de la Berlin este un moment extraordinar pentru a reasigura partenerii internaționali de angajamentul ferm al României în repornirea acestui program și de a anunța intenția de a deschide un nou apel de proiecte în luna aprilie, într-un format îmbunătățit„, a declarat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Citeste și:  Consiliul Județean Brașov cumpără materiale și echipamente didactice pentru instituțiile de învățământ special și Palatul Copiilor

În zilele de 16 februarie și 19 februarie 2024, managerul Oficiului de Film și Investiții Culturale va susține la Berlin prezentări despre stadiul actual al programului de atragere a investițiilor în producția de opere audiovizuale, la standul găzduit de Asociația Româna de Film și Televiziune – Creative Romanian Film Makers.

Din luna septembrie a anului trecut, când au preluat administrarea acestui program aflat într-un blocaj administrativ istoric, Ministerul Culturii și Oficiul de Film și Investiții Culturale au făcut progrese semnificative în analiza proiectelor depuse în sesiunile 2018-2020.

Au fost achitate primele restanțe, în baza unor sentințe judecătorești definitive, a fost demarată etapa analizei administrative a celor mai vechi cereri de plată, precum și a cererilor de finanțare depuse în sesiunea 2019, iar Comisia de Film în România urmează a se pronunța asupra acestor proiecte de îndată ce va fi depusă documentația completă.

Citeste și:  Un sfârșit de săptămână bogat în evenimente, la Opera Brașov

Am dezvoltat, în timp record, un sistem digital ce permite solicitanților să transmită  documentația către Oficiu și facilitează soluționarea cu celeritate și trasabilitate a proiectelor de către membrii Comisiei de Film în România.

De asemenea, Oficiul de Film și Investiții Culturale a lansat o platformă inovatoare,  www.filmoffice.ro, care reunește, într-un singur loc, artiști, tehnicieni, profesioniști, locații de filmare publice și private, precum și companiile locale care activează în domeniul producției de film.

Platforma, care funcționează pe baza unei soluții software „Filmmakers System”, dezvoltată de Denkungsart GmbH și co-finanțată de Uniunea Europeană prin programul MEDIA Europa Creativă, este un important instrument de promovare a resurselor culturale naționale și își propune să devină un hub de producție integrat și să contribuie la creșterea vizibilității României, ca destinație de producție de film și producții culturale.

Citeste și:  Competențele digitale vor fi cele mai căutate în următorii 5 ani

Detalii despre Oficiul de Film și Investiții Culturale și despre programul de finanțare a productiei de opere audiovizuale pe teritoriul Romaniei sunt disponibile pe pagina web www.ofic.ro.

Foto. Freepik.com @ rorozoa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.