Ministrul Andronescu anunță un Cod al Educației

Ecaterina Andronescu pregătește un Cod al Educației care va fi pus în dezbatere publică în următoarele săptămâni și care va cuprinde trei legi referitoare la învăţământul preuniversitar, universitar şi statutul personalului didactic. Potrivit ministrului, legile vor fi trimise în parlament pentru dezbatere și apropbare în toamnă. 

„Este pregătită noua lege a educaţiei. Va avea trei legi, probabil că o vom numi Codul educaţiei: legea învăţământului preunivesitar, legea învăţământului universitar şi statutul personalului didactic. Probabil foarte curând, în următoarea perioadă de timp, o să o supunem dezbaterii publice, ca în toamnă să o trimitem în Parlament spre aprobare”, a afirmat, joi, Andronescu, într-o conferinţă de presă. 

Întrebată când va fi gata noua lege, Andronescu a precizat: „Foarte curând, într-o săptămână – două, e gata draftul”. 

Citeste și:  Un șofer beat a observat filtrul rutier al polițiștilor brașoveni și s-a mutat pe scaunul din dreapta

Prin noua lege va fi extinsă autonomia instituțională către inspectoratele școlare și către o parte dintre școli. 

”În viitoarea lege a educației extindem și autonomia inspectoratelor școlare, dar aș merge chiar spre extinderea autonomia școlilor. Poate nu pentru toate, dar colegiile centenare care dovedesc că au rezultate excepționale în fiecare an, eu cred că pentru ei trebuie să extindem această autonomie, pe care o avem astăzi în universități, autonomie care a adus rezultate pozitive în lumea universitară. De ce să nu încercăm să mergem pe autonomie și spre preuniversitar? Și nu numai cu autonomia instituțională, ci și cu autonomie profesională a dascălilor, să încercăm să-i sprijinim să elaboreze lecții personalizate la nivelul clasei, poate chiar personalizate la nivelul elevului”, a spus Andronescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.