Ministrul Educației, adus cu picioarele pe pământ de elevi

Consiliul Naţional al Elevilor reacţionează la declaraţia ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, privind susţinerea competenţelor digitale în mediul online. Considerăm că această măsură nu este optimă, întrucât mii de elevi din România nu dispun de infrastructura necesară pentru a susţine aceste probe ale examenului de Bacalaureat.

Un alt argument care demonstrează faptul că probele de competenţe obligatorii nu pot fi susţinute online este dat de faptul că nu există niciun sistem informatic care să permită organizarea acestor probe prin garantarea obiectivităţii acestora. Dacă aceste competenţe ar fi susţinute online, ar exista probabilitatea de fraudare a examenelor, nefiind permisă o monitorizare a acestui proces. De exemplu, elevii susţin competenţele digitale, dar şi competenţele la limba străină sub forma unui test, care nu poate fi susţinut decât offline, în condiţii optime şi prin garantarea respectării normelor igienico-sanitare şi de distanţare socială specifice contextului.

Citeste și:  Stop Contrabanda: Circa 110 milioane de țigarete de contrabandă capturate de autorități în 2022

Reprezentanţii elevilor din România sunt de părere că o astfel de măsură ar presupune superficialitate în organizarea acestor probe de competenţe care, până la urma urmei, sunt esenţiale în evaluarea elevilor. Variantele fezabile pentru aceste competenţe sunt fie organizarea lor în condiţii optime, offline, fie anularea acestora, dacă Ministerul Educaţiei şi Cercetării împreună cu CNSSU apreciază că prin susţinerea acestor probe ar fi afectată sănătatea elevilor de clasa a XII-a.

„Probele de competenţe din cadrul examenului de Bacalaureat nu pot fi organizate din două motive centrale: în primul rând, vorbim despre faptul că Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu a luat în calcul faptul că există în continuare elevi de clasa a XII-a care nu au echipamentele necesare pentru a se conecta la sistemul educaţional online. Afirmarea faptului că aceste competenţe vor fi organizate online demonstrează abordarea superficială în privinţa acestor probe, în lipsa unui sistem informatic riguros şi a unor măsuri pentru a împiedica frauda în cadrul examenului”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.