Ministrul Fondurilor Europene, cucerit de Școala Profesională Germană Kronstadt

„Va fi o zi fructuoasă pentru Brașov și sper să plec cu câteva proiecte puse în ordine, dar și cu un model pentru învățământul dual, domeniu în care am auzit numai lucruri bune despre Brașov și despre Școala Profesională Germană Kronstadt. Vrem să preluăm experiența locală a Brașovului și să o multiplicăm la nivel național“ a declarat ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, la începutul vizitei sale de astăzi, de la Brașov.

Ministrul a venit „în echipă completă“, însoțit de Carmen Moraru, Secretar de Stat în Ministerul Fondurilor Europene, Mihail Veștea, Secretar de Stat MLPDA (Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației) și Cristian Mărișteanu, Director General AMPOIM (Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare), precum și de o serie de experți. Prima întâlnire a avut loc la prefectură, unde a discutat cu prefectul județului, Mihai-Cătălin Văsii, președintele Consiliului Județean, Adrian Veştea, și reprezentantul Primăriei Brașov. Au mai fost prezenți la discuții reprezentanți ai companiilor de apă-canal din Brașov și Sibiu, dar și ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri.

Discuțiile au vizat Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov, în perioada 2014-2020 (Brașov, Săcele, Codlea, Ghimbav, Rupea, Bod, Feldioara, Hălchiu, Harman, Hoghiz, Moieciu, Prejmer, Sânpetru), Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județele Sibiu și Brașov, în perioada 2014-2020 (Făgăraș, Lisa, Voila, Recea, Mândra și Beclean), stadiul Proiectului de realizare a sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov, precum și infrastructura de transport (Autostrada Sibiu-Brașov, Autostrada Bacău-Brașov, Calea ferata Brașov-Sighișoara, Calea ferată Brașov-Predeal, proiectul trenului metropolitan care să facă legătura dintre Brașov și viitorul aeroport.

După discuțiile de la prefectură, la invitaţia reprezentantului Primăriei Brașov, delegația s-a deplasat la Școala Profesională Germană Kronstadt, unde a vizitat laboratoarele de practică profesională. Ministrul s-a interesat de nevoile de finanțare în sectorul de învățământ dual tehnic/profesional și a solicitat explicații referitoare la funcționarea școlii înființate în urmă cu opt ani, printr-un parteneriat între Primăria Brașov, mediul de afaceri din Brașov și Inspectoratul Școlar, devenită un proiect de succes nu numai în România, ci și în Europa de Est.

Ministrului i-a fost prezentat și Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri (CATTIA), construit de Municipalitate cu o importantă contribuție europeană nerambursabilă și inaugurat în toamna anului trecut.

Vizita ministrului a vizat deblocarea proiectelor mari de infrastructură pe fonduri europene și stabilirea unor termene privind încheierea contractelor de finanțare în domeniul proiectelor de apă și canalizare, precum și a proiectului de realizare a sistemului integrat de management a deșeurilor în județul Brașov, prezentarea posibilității de a transfera către autoritățile locale proiectele de infrastructură de transport, ca urmare a OUG nr. 101/2020, precum și alocarea unui fond destinat autorităților publice locale pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii precum infrastructura de transport, regenerare urbană, eficiență energetică, specializare inteligentă prin intermediul Programului Operațional Asistență Tehnică (POAT). Distribuția pachetelor alimentare și a pachetelor de igienă în cadrul Programului Operațional pentru Persoane Dezavantajate (POAD), în contextul pandemiei COVID19, a fost un alt subiect al vizitei ministrului, care a invitat reprezentanții mass-media să-l însoțească la Primăria Cristian, pentru a verifica împreună stadiul distribuției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.