Ministrul Muncii: “Eliminarea stereotipurilor de gen și oferirea de oportunități egale sunt priorități când vorbim despre întărirea pieței muncii”

Datele oficiale (conform ONU) arată că femeile din România dedică 17,5% din timpul lor pentru activități casnice neplătite, comparativ cu 9,4% alocat de bărbați. De asemenea, în toate industriile, femeile sunt depășite numeric de bărbați în funcții de conducere și top management.

Sunt doar câteva statistici care arată că încă este nevoie de schimbări care să asigure o reală egalitate de gen și de șanse care să pună în valoare întregul potențial al femeilor.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat astăzi la Forumul “Reziliența în acțiune – Femeile lider în societățile democratice”, organizat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență la Palatul Parlamentului. În cadrul conferinței, au fost discutate provocările și oportunitățile cu care se confruntă femeile pe piața muncii, în administrație, dar și în politică ori în viața de familie.

Citeste și:  Inovație și excelență în gastronomie! Peste 100 de experți din industria HoReCa au participat la eveniment inedit

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a arătat, în acest context, că sunt semnale încurajatoare privind reducerea inechităților de gen pe piața muncii din țara noastră. De asemenea, ministrul a subliniat necesitatea continuării dezvoltării politicilor publice care să sprijine crearea de locuri de muncă de calitate pentru femei, formarea și recalificarea profesională, adaptate economiei moderne și tranziției verzi și digitale, reducerea disparităților salariale și promovarea unui mediu de lucru echitabil.

„Femeile sunt reziliente prin însăși natura lor. Sunt creative, hotărâte, bine pregătite și contribuie semnificativ la dezvoltarea societății. Eliminarea stereotipurilor de gen și oferirea de oportunități egale sunt priorități când vorbim despre întărirea pieței muncii. De asemenea, este necesar să avem politici publice care să asigure echilibrul între viața profesională și cea personală, prin concedii de maternitate/paternitate, locuri de muncă part-time și programe flexibile. Prevenirea hărțuirii la locul de muncă este o altă prioritate a MMSS, România fiind semnatară a Convenției nr. 190/2019 a OIM privind eliminarea violenței și hărțuirii, Convenție care a fost recent ratificată”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Citeste și:  Angajatorii s-au pregătit pentru Black Friday și pentru sărbători: numărul total de joburi din piață a crescut cu peste 15% în ultima lună

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale derulează programe dedicate de îmbunătățire a competențelor, de a face  piața muncii mai accesibilă pentru femei și pentru un mediu de lucru sigur și incluziv. În acest sens va continua colaborarea cu partenerii sociali pentru găsirea celor mai bune soluții pentru a construi o piață a muncii echitabilă, în care femeile și bărbații beneficiază de aceleași oportunități și condiții de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.