Mirii ar putea fi obligați să plătească impozit pe darul de nuntă


Guvernul României a inițiat un proiect de lege cu scopul de a implementa câteva măsuri fiscale și bugetare menite să asigure sustenabilitatea financiară a țării pe termen lung. Aceste măsuri includ posibilitatea de a impozita „darul de nuntă” și stabilirea unui plafon mai mic pentru cheltuielile cu muzica la evenimentele private. De asemenea, una dintre propunerile fiscale noi este impozitarea veniturilor provenite din surse neidentificate, iar această categorie include și veniturile din daruri de nuntă, potrivit stiripesurse.ro

„Art.LXII – Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, prevede proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.

Guvernul mai propune într-un alt articol al proiectului ca încasările în numerar, precum sumele oferite cântăreților pentru dedicații la nunți, botezuri și evenimente private, să fie limitate la un plafon maxim de 5.000 de lei per persoană pe zi, începând cu 1 ianuarie 2025. Cu alte cuvinte, un cântăreț de muzică de petrecere nu ar putea primi mai mult de 5.000 de lei într-o singură zi, sub forma „dedicațiilor”, începând din 2025.

„Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele fizice, altele decât operațiunile de încasări și plăți realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Națională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene și notificate către Banca Națională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacție, până la data de 31 decembrie 2024 și 5.000 lei/tranzacție începând cu data de 1 ianuarie 2025. Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 lei până la data de 31 decembrie 2024 și 5.000 lei începând cu data de 1 ianuarie 2025, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 10.000 lei până la data de 31 decembrie 2024 și 5.000 lei începând cu data de 1 ianuarie 2025”, prevede proiectul.
Nerespectarea dispozițiilor atrage o sancțiune sub forma unei amenzi de 25% din suma care a fost încasată sau plătită și care depășește limita stabilită în acest capitol pentru fiecare tip de tranzacție, cu o valoare minimă de 500 de lei.

Aceste schimbări fiscale reprezintă în prezent un proiect în curs de dezbatere. Toate modificările propuse trebuie să fie aprobate într-o ședință a Guvernului și ulterior transmise Parlamentului pentru a fi adoptate ca parte a pachetului legislativ.

Sursa: stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.