Municipalitatea a lansat în dezbatere publică Regulamentul privind procesul de bugetare participativă. Principala modificare este cea care le permite și tinerilor între 14 și 18 ani să propună proiecte și să le voteze pe cele pe care le consideră importante pentru comunitate

Primăria Municipiului Brașov a lansat, ieri, în dezbatere publică, proiectul de hotărâre pentru aprobarea „Regulamentului privind procesul de bugetare participativă“. Scopul acestui act normativ este de a implica cetățenii municipiului Brașov într-un proces democratic de identificare a problemelor orașului, de dezbatere privind prioritizarea acestora și de luare a deciziei privind modul de cheltuire a unei părți importante din bugetul local.

Principalele modificări sunt reducerea vârstei de la care brașovenii pot face propuneri de proiecte de bugetare participativă și pot vota proiectele relevante pentru comunitate; modificarea comisiei, prin includerea specialiștilor din cadrul primăriei care au atribuții în implementarea proiectelor, și modificarea grilei de evaluare a proiectelor, respectiv înlocuirea punctajelor cu îndeplinirea sau nu a criteriilor de eligibilitate.

,,Dragi brașoveni! Astăzi am lansat în consultare publică modificările la regulamentul pentru bugetare participativă. Principala modificare, în urma feedback-ului pe care l-am primit de la voi, este cea legată de vârsta minimă de la care brașovenii pot face propuneri de proiecte și pot vota. Mă bucur că tinerii și-au arătat interesul de a fi parte activă a procesului de luare a deciziilor, astfel că, din acest an, toți brașovenii care au împlinit vârsta de 14 ani pot face propuneri de proiecte de bugetare participativă și pot vota proiectele pe care le consideră importante pentru comunitate. Și în acest an, bugetul alocat este tot de 2 milioane de lei, repartizate pe cele patru domenii prioritare: Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților. Vă invit să ne trimiteți sugestiile voastre, să ne ajutați să îmbunătățim ghidul gândit de către noi și vă așteptăm în număr cât mai mare să propuneți proiecte relevante pentru Brașov“, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

Obiectivele procesului de bugetare participativă sunt: adaptarea mai bună a politicilor publice la nevoile și așteptările cetățenilor; creșterea gradului de colaborare și asumare în procesul de dezvoltare urbană de către cetățeni și autorități; consolidarea democrației participative prin implicarea mai mare a cetățenilor la exercițiul de luare a deciziilor ce privesc întreaga comunitate; creșterea gradului de transparență a activității administrației publice locale; consolidarea relației dintre autorități și cetățeni printr-o comunicare mai eficientă, dialog și colaborare de ambele părți.

Programul de bugetare participativă presupune ca brașovenii care doresc să se implice în dezvoltarea orașului să facă propuneri de proiecte pe 4 domenii: orașul mobil, orașul verde, orașul relaxat și orașul comunităților. După finalizarea depunerii acestor propuneri, o comisie formată din specialiști din primărie, consilieri locali, reprezentanți ai societății civile și experți independenți vor face o analiză tehnică, legală și financiară a propunerilor. După declararea eligibilității acestor proiecte, se va trece la etapa a doua de implicare a cetățenilor, etapă în care brașovenii vor putea vota proiectele pe care le consideră prioritare, câte unul pentru fiecare domeniu.

!!!După finalizarea procedurii, vor fi implementate, de către Primăria Brașov, proiectele care au obținut cel mai mare punctaj. Bugetarea participativă nu înseamnă alocarea fondurilor necesare implementării către cei care fac propunerile; proiectele sunt implementate de Primăria Brașov.

Citeste și:  Întâlnire de lucru la Penitenciarul Codlea, organizată în baza Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate

Conform proiectului de regulament, la acest proces pot participa – atât în ceea ce privește transmiterea proiectelor, cât și a votului – doar cetățenii cu vârsta peste 14 ani, cu domiciliul sau rezidența temporară/flotant în Municipiul Brașov.

Domeniile propuse, conform proiectului de regulament:

  1. Orașul mobil – 500.000 de lei. Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației pietonale.

Exemple: amenajare de alei, trotuare, zone pietonale, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricții auto, piste de biciclete.

  1. Orașul verde – 500.000 de lei. Amenajare de spații verzi, transformarea celor existente sau identificarea altora ce pot fi amenajate.

Amenajarea de locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și plurigenerațională: spațiu verde, de recreere și de joacă.

  1. Orașul relaxat – 500.000 de lei. Amenajare spații publice/spații comune.

Exemple: zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public etc – amenajare, înființare, reparare.

  1. Orașul comunităților – 500.000 de lei.

infrastructură culturală și activități artistice. Exemple: scene de cartier, artă murală,

infrastructură educațională. Exemple: îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), propunerea de centre comunitare de cartier pentru toate generațiile.

infrastructură sportivă. Exemple: propunerea de noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative: skatepark, workout, și a spațiilor multifuncționale și intergeneraționale.

Citeste și:  Retreat-ul "Calea Reconectării prin Iubire": O invitație la transformare personală și vindecare spirituală într-o eră de conștientizare

Brașovenii pot face propuneri de modificare a acestui regulament până în data de 29 noiembrie către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media, e-mail: infopublice@brasovcity.ro, sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program luni-joi, 8.00-14.00, și vineri de la 8.00-13.00.

Vă reamintim că în programul de bugetare participativă demarat anul trecut au fost votate de brașoveni 4 proiecte, câte unul pe fiecare categorie, la care s-a adăugat și al cincilea, având în vedere că bugetul programului a permis acest lucru. Stadiul implementării acestor proiecte este:

– „Amenajare de grădini muzicale în spații comune“este proiectul care a primit cel mai mare număr de voturi la categoriaOrașul relaxat“. Echipamentele sunt comandate, de luna viitoare va începe montarea lor.

– ,,Pistă pentru alergat în parcul Tractorul”, cel mai votat proiectla categoria „Orașul comunității“, așteptăm răspunsul de la CNSC, în urma depunerii unei contestații;

– „Parcări sigure pentru biciclete“ votat la categoria „Orașul mobil“, suntem în faza de evaluare a ofertei depuse. Sunt propuse trei zone în care să fie amplasate aceste parcări – zona Făget, în cartierul Astra (pe str. Soarelui) și în cartierul Noua (str. Prunului).

– Grădini urbane“, cel mai votat proiect la categoria „Orașul verde“. Trebuie elaborată procedura prin care se va pune la dispoziția beneficiarilor materialul săditor și uneltele necesare)

Cel de al cincilea proiect, „Toaletă publică în parcul Tractorul“, este în faza de implementare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.