Municipalitatea va demara programul ,,O masă caldă pentru elevii din Brașov” la Școala Gimnazială nr. 14

Consiliul Local a aprobat, în ședința de ieri, propunerea primarului Allen Coliban de a demara un proiect pilot de asigurare a unei mese calde elevilor din școlile brașovene. Programul va funcționa, într-o primă fază, la Școala Gimnazială nr. 14. Conform studiului aprobat ieri de consilieri, cei peste 1.200 de elevi vor primi, zilnic, două feluri de mâncare – supă/ciorbă și un fel principal – ambalate individual, în caserole de unică folosință. Mâncarea va fi gătită la bucătăria de la CATTIA, care dispune de o mare parte dintre dotările necesare și care nu este în prezent utilizată.

„Dacă vrem să avem un oraș dezvoltat, un oraș de care să fim mândri și în care să ne placă să locuim, unul dintre cele mai importante domenii în care primăria are obligația să investească mai mult este educația. Avem investiții în infrastructură și în dotări, dar trebuie să ne gândim la toate serviciile pe care le putem asigura elevilor din Brașov. Am început cu îmbunătățirea programului «Cornul și laptele», soluție care a fost preluată ca model de bună practică la  nivelul întregii țări. După votul din consiliu, de ieri, putem trece la următorul pas în ceea ce privește alimentația sănătoasă a copiilor, implementarea programului «O masă caldă în școli», de asigurare a unei mese calde pentru elevii din școlile brașovene. Este un program care funcționează de ani de zile în școlile și liceele din vest, un program prin care elevii beneficiază de o masă de calitate, iar părinții de acel confort pe care îl ai când copilul tău mănâncă altceva decât fast-food sau snack-uri. În același timp, acest program îi permite municipalității să îi sprijine și pe cei aflați în situații sociale deosebite. Primii beneficiari ai acestui program vor fi elevii Școlii Gimnaziale nr. 14, după care ne propunem să extindem proiectul la nivelul întregului oraș. Urmează câteva investiții la CATTIA, pentru a asigura fluxurile și capacitățile de producție necesare, după care vom putea demara acest program”, a precizat primarul Allen Coliban.

Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, prin intermediul Winsedswiss SRL, a realizat un studiu pentru dezvoltarea unui sistem de producție și operare prin care să se furnizeze meniuri calde către elevii din sistemul de învățământ public obligatoriu din municipiul Brașov. Potrivit studiului, bucătăria amenajată la CATTIA, în prezent nefuncțională, va deveni operațională printr-o serie de modificări și va putea să furnizeze, zilnic, câte o masă caldă pentru toți elevii de la Școala Gimnazială nr. 14, printr-un proiect pilot. Această școală a fost aleasă pe baza mai multor criterii, cum ar fi eterogenitatea copiilor care frecventează școala, numărul de elevi, apropiat de capacitatea de producție a CATTIA (1.500 de porții), distanța mică dintre spațiul de producție și școală. Aceasta funcționează în mai multe corpuri, pe str. Lungă, pe str. Agricultorilor și în Stupini.

Citeste și:  Serviciile poștale, medicamentele și detergenții înregistrează cele mai mari scumpiri în ultimul an

Experții au făcut o analiză complexă a introducerii unui astfel de proiect pilot, de la costurile pentru a pune în funcțiune bucătăria existentă la CATTIA, capacitatea de producție a acestei bucătării, condițiile optime de ambalare, transport, livrare, spațiile în care poate fi luată masă, până la meniul zilnic, costurile pe fiecare porție și modalitățile de susținere ale unui astfel de program.

În urma acestei analize, s-a stabilit că, pentru ca bucătăria de la CATTIA să devină funcțională, este necesară completarea investiției inițiale cu o serie de echipamente și utilaje ce ar crea posibilitatea ca aceasta să ajungă la o capacitate de producție de 1.500 de porții pe zi.

Citeste și:  Festivalul „Sărbătoarea Rusaliilor” din Feldioara marchează cea de-a XII-a ediție, duminică, 23 iunie

Având în vedere că majoritatea școlilor au afirmat că nu dețin spații pentru ca elevii să ia masa, a fost aleasă varianta ambalării individuale pentru fiecare porție, care va fi livrată cu tacâmurile aferente.

Au fost propuse trei tipuri de meniuri, variate, care includ legume, carne, pește, cu costuri de producție de la 8,5 lei/porție la 16 lei/porție, în funcție de ingrediente. La stabilirea acestor meniuri s-a ținut cont de prevederile legale privind alimentația sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar*.

Tot prin acest studiu s-a stabilit și modul de susținere a unui astfel de program, care va trebui să fie susținut parțial de municipalitate, parțial de părinți, în funcție de veniturile fiecărei familii. Astfel, elevii care provin din familiile defavorizate vor beneficia de o acoperire integrală a costurilor de către primărie, în timp ce familiile cu venit de peste 5.500 de lei/lună/membru de familie vor trebui să acopere integral costurile mesei. Între cele două categorii, în funcție de venitul părinților, costurile suportate de aceștia vor fi între 80% și 30% din valoarea serviciului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.