Muzeul Județean de Istorie Brașov câștigă finanțare europeană cu proiectul ‘CAN for BALCANS’

Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură (EACEA) din Bruxelles a anunţat rezultatele selecţiei de proiecte pentru apelul Consolidarea cooperării culturale şi a competitivităţii industriilor culturale şi creative în Balcanii de Vest (EACEA 39/2019), din cadrul Programului de finanţare Europa Creativă.

Avem bucuria să vă informăm că proiectul nostru „CAN for BALKANS – Comics Alliance Networking for Balkans” a fost declarat câştigător !

Menţionăm faptul că la nivel european au fost selectate pentru finanţare 13 proiecte din 315 proiecte eligibile !

Muzeul Judeţean de Istorie Braşov este singurul lider de proiect din România selectat în cadrul acţiunii Comisiei Europene. Apoi, România nu este reprezentată în alte proiecte câştigătoare la nivel de partener.

Liderii celorlalte proiecte câştigătoare provin din Olanda, Italia, Franţa, Bulgaria şi Balcanii de Vest.

Apelul pentru proiecte de cooperare culturală în Balcanii de Vest a fost o acţiune specială lansată de Comisia Europeană în 2019, cu termen-limită de depunere în 28 aprilie 2020. Este finanţat integral din Instrumentul pentru asistenţă în preaderare (IPA II), dar va fi implementat în conformitate cu regulile aplicabile Programului Europa Creativă.

Citeste și:  Asociația Antiteatru prezintă piesa "Crocodil", astăzi, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Proiectul „CAN for BALKANS – Comics Alliance Networking for Balkans” a primit un grant UE în valoare de 254.705 euro (85% din bugetul total al proiectului). Partenerii liderului de proiect, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, sunt Muzeul Naţional al Albaniei, Comics Art Museum Bruxelles – Belgian Comic Strip Center, Strip Centar na Makedonija (Macedonia de Nord), the Leskovac Cultural Centre – Leskovac comic school „Nikola Mitrovic Kokan” (Serbia).

Cererea de finanţare a fost scrisă de managerul Nicolae Pepene, împreună cu Ioana Şchiopu, pe capitolul de buget, şi istoricul BD, Dodo Niţă, pentru analiza domeniului benzilor desenate, precum şi cu consultarea partenerilor europeni.

Citeste și:  Atelierele Creatorilor, în Săptămâna verde, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

Pepene Nicolae, managerul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov:

„Pentru mine, pe lângă valoarea competiţiei europene şi satisfacţia rezultatului evaluării de la Bruxelles, această cerere de finanţare câştigătoare are o valoare specială pentru că este rezultatul muncii şi creativităţii mele într-o perioadă frământată, plină de tensiune şi derută.

Sper ca proiectul nostru câştigător să se desfăşoare într-un climat de normalitate şi să fie o acţiune culturală europeană care să aducă prestigiu instituţiei noastre şi judeţului Braşov, satisfacţie şi bucurie beneficiarilor”.

Este al doilea proiect cu finanţare de la Comisia Europeană câştigat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Braşov.

În 2016, proiectul „I was citizen of Stalin town” a fost singurul proiect românesc câştigător pe componenta „Memorie istorică europeană” din cadrul programului „Europa pentru cetăţeni” şi primul proiect cu finanţare de la Comisia Europeană câştigat de o instituţie culturală braşoveană. Proiectul a beneficiat de un grant de 100.000 de euro şi s-a desfăşurat în perioada 2016 – 2017. Partenerii liderului de proiect, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, au fost Muzeul Naţional de Istorie al Albaniei din Tirana, Universitatea Dunaujvaros (Ungaria), Muzeul Regional de Istorie Varna (Bulgaria) şi Katowice Miasto Ogrodow (Polonia). Proiectul a fost susţinut de European Network Remembrance and Solidarity (Polonia), Instytut Pamieci Narodowej (Polonia), Nemzeti Emlekezet Bizottsaga (Ungaria) şi IICCMER (România).

Citeste și:  Asociația Antiteatru prezintă piesa "Crocodil", astăzi, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

De asemenea, în prezent, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov a început implementarea proiectului „OLIMPIA – MUZEUL SPORTULUI ŞI TURISMULUI MONTAN”, cu o finanţare de 617.820 lei, câştigată prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA, apelul privind „Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.