Muzeul Peleș, în pericol de a fi evacuat. Un imobil, predat deja Casei Regale

Uniunea Salvaţi România somează Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) şi pe ministrul Daniel Breaz să ia măsuri urgente pentru prelungirea contractului de închiriere a Castelelor Peleş şi Pelişor şi să demareze „fără întârziere” procedurile pentru începerea lucrărilor de restaurare.

„Începând din aprilie 2018, Ministerul Culturii nu mai are un contract valabil cu Casa Regală a României în privinţa celor două castele şi a Căsuţei Poartă, iar ultimul termen de evacuare, prelungit mai bine de un an, a expirat la 31 iulie 2019. În urmă cu două zile, primul din cele trei imobile, Căsuţa Poartă, a fost predat Casei Regale. În actualele condiţii, Muzeul Peleş este sub ameninţarea de a trebui să evacueze colecţiile de patrimoniu găzduite de Castelul Peleş şi Castelul Pelişor şi de a preda şi aceste clădiri”, se arată într-un comunicat transmis de USR.

Citeste și:  Guvernul prelungește plafonarea tarifelor RCA până la 30 iunie

Reprezentanţii Uniunii apreciază că o astfel de situaţie este „intolerabilă”, reprezentând „punctul culminant al indolenţei Ministerului Culturii faţă de istoria şi moştenirea culturală a României şi dovada incompetenţei” actualului ministru.

„Nu doar că ministrul Breaz nu a făcut absolut nimic ca să prelungească contractul şi să se asigure că Muzeul Peleş va rămâne deschis, ci, în plus, încalcă obligaţiile Statului român de a restaura imobilele respective. Muzeul Peleş e găzduit în prezent fără contract în clădiri de patrimoniu în care nu a făcut absolut nicio lucrare de restaurare sau reparaţie majoră în ultimii ani şi care sunt în pericol de a se degrada iremediabil. USR avertizează guvernul PSD – care a fost informat până la nivel de premier despre situaţia de la Peleş – că asemenea gesturi criminale la adresa trecutului şi viitorului României nu pot şi nu vor rămâne nesancţionate”, a precizat aceeaşi sursă.

Citeste și:  Italia, lasă-te surprinsă de România! | Ministerul Turismului derulează o nouă campanie outdoor de promovare a turismului, de această dată în Roma și Milano

Deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia pentru cultură, i-a cerut ministrului Breaz să invite Casa Regală la masa dialogului şi „să asigure viitorul Muzeului Peleş într-un mod adecvat”.

„Statul român şi-a asumat obligaţia de a păstra ansamblul de la Peleş în patrimoniul ţării, de a se îngriji ca de el să se bucure şi generaţiile următoare, iar în loc de asta, ultimii miniştri instalaţi de PSD în fotoliul de la Cultură s-au uitat cum Peleşul se degradează, cum interioarele se distrug, iar în final cum Muzeul e pe cale de a fi evacuat şi desfiinţat din cauză că domnul Breaz e prea ocupat cu propria carieră, iar Guvernul PSD cu devalizatul bugetului naţional”, a apreciat Bulai. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.