Muzeul Satului Brănean a primit ordinul de evacuare

Situație disperată la Muzeul Național Bran. Muzeul Satului Brănean a primit ordin de evacuare. Iaeri executorul judecătoresc a înmânat conducerii muzeului ordinul de evacuare. Pe 26 iunie Muzeul Satului Brănean trebuie evacuat. „18 monumente de arhitectură populară, clasate în categoria A, cu caracter de unicat, se vor pierde, ajungându-se astfel la ștergerea din istorie a cărții de identitate a acestei comunități”, se arată în comunicatul Muzeului Național Bran. Conducerea muzeului face un apel la Ministerul Culturii căruia îi cere să se implice pentru salvarea acestui obiectiv unicat pentru patrimoniul cultural al României.

„Astăzi este o zi tristă pentru Muzeul Național Bran, respectiv pentru una dintre secțiile acestui muzeu – “Secția Etnografică în Aer Liber” (sau Muzeul Satului Brănean cum mai este cunoscut), care după un lung șir de procese a ajuns în pragul de a-și închide porțile, din cauza unei sentințe judecătorești.

Prin urmare la muzeu a fost prezent executorul judecătoresc, pentru a pune în aplicare executarea silită, solicitată de către actualii proprietari (cei care au primit 2/3 din suprafața acestui teren) – Szalinski Janusz (cetățean polonez) și Reit Sanda -ginerele și fiica fostului primar din Bran, Reit Dumitru, care se pare că a primit de la urmașii fostului proprietar (care stau în străinătate), dreptul de reprezentare, el fiind și cel care a vândut fiicei și ginerelui acest teren. Aceștia au fost însoțiți la rândul lor de către avocatul Dan Iosif, care îi reprezintă.

Menționăm că Muzeul Național Bran a fost reprezentat atât de conducere, de salariați cât și de avocații care îl apără în acest caz.

Proprietarii au cerut evacuarea imediată și necondiționată a muzeului din spațiul respectiv, dar în urma motivației aduse de conducerea muzeului, executorul și noii proprietari au decis amânarea până în data de 26.06.2020, când muzeul ar trebui să predea atât monumentele de arhitectură populară, cât și obiectele de patrimoniu existente în spațiul acestora.

Suntem într-o situație disperată, că aceste 18 monumente de arhitectură populară, clasate în categoria A, cu caracter de unicat, se vor pierde, ajungându-se astfel la ștergerea din istorie a cărții de identitate a acestei comunități.

Ținând cont de cele mai sus menționate, doar Ministerul Culturii ne mai poate ajuta să depășim cu bine acest impas și Bunul Dumnezeu”, se arată în postarea Muzeului Național Bran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.