Nevoia de noi clădiri pentru spitale și spații pentru învățământ medical, discutată la Consiliul Județean Brașov

Vineri, 23 februarie 2024, conducerea Consiliului Județean (CJ) Brașov a organizat o dezbatere cu specialiști din domeniul sănătății și manageri ai unităților medicale locale. Tema principală a fost nevoia urgentă de noi clădiri pentru spitale și spații dedicate învățământului medical.

Președintele CJ Brașov, Tudorică Șerban, a subliniat importanța găsirii de soluții concrete pentru a îmbunătăți infrastructura medicală din județ.

„Am reuşit să intabulăm spaţii şi, de asemenea, putem să vorbim acum despre construirea unui spital nou de psihiatrie de 500 de paturi – avem terenul şi un studiu de fezabilitate în lucru. Se naşte, totodată, ideea de a construi un spital nou de neurologie şi recuperare, care iarăşi trebuie gândită cu seriozitate. De asemenea, trebuie să mutăm secţiile exterioare ale Spitalului Judeţean – din Tractorul şi Astra – într-un spaţiu nou. Deci, sunt spaţii noi pe care trebuie să le construim pentru Spitalul Judeţean şi pentru neuro-psihiatrie. De asemenea, la Spitalul de copii este un PUZ – Plan Urbanistic Zonal – în lucru pentru extinderea spaţiilor existente”, a declarat preşedintele CJ Braşov.

Citeste și:  Asociația Kastel Brașov: destinele de mâine depind de ceea ce noi facem astăzi

Printre problemele identificate se numără:

  • Lipsa spațiului suficient pentru spitalele din Brașov, care duce la supraaglomerare și condiții nefavorabile pentru pacienți și personal medical.
  • Lipsa spațiilor moderne și dotate pentru învățământul medical, afectând pregătirea studenților la medicină și rezidenților.

S-au discutat mai multe soluții posibile, printre care:

  • Construirea de noi clădiri pentru spitale, precum un spital nou de psihiatrie de 500 de paturi și un spital de neurologie și recuperare.
  • Extinderea spațiilor existente la spitale, cum ar fi Spitalul de Copii.
  • Amenajarea de spații dedicate învățământului medical în cadrul spitalelor clinice.

Președintele CJ Brașov a menţionat că, în strategia în domeniul sănătăţii, se va avea în vedere şi crearea unor spaţii pentru învăţământ în cadrul spitalelor clinice, problemă ridicată de prorectorul Universităţii Transilvania Braşov, prof.dr. Liliana Rogozea.

Citeste și:  Concert de muzică corală susținut de Vocal Pur, la Biserica Neagră din Brașov

De asemenea, a menționat că va amâna prezentarea strategiei în plenul CJ Brașov, programată pentru luna viitoare, pentru a permite colectarea mai multor date și opinii din partea specialiștilor.

Concluzia dezbaterii a fost că este necesară o colaborare strânsă între autorități, spitale și universități pentru a găsi soluții eficiente la problemele identificate.

Este important de reținut că:

  • Investiția în infrastructura medicală este esențială pentru a oferi servicii medicale de calitate pacienților din județul Brașov.
  • Asigurarea de spații moderne și dotate pentru învățământul medical este esențială pentru a pregăti o nouă generație de medici competenți și dedicați.

Astfel că, prin eforturi comune și o viziune pe termen lung se poate realiza o îmbunătățire semnificativă a sistemului sanitar din județul Brașov.

La această dezbatere au participat vicepreşedintele CJ Ciprian Sterpu, dr. Cristina Vecerdi – deputat în Parlamentul României, dr. Marius Neculoiu – preşedintele Comisiei de sănătate din cadrul CJ Braşov, Adelina Văsioiu – director executiv al Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală, Ancuţa Daisa – director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Braşov, prof. dr. med. Liliana Rogozea – prorector al Universităţii Transilvania, conferențiar dr. med. Andrea Elena Neculau – prodecan al Facultăţii de Medicină, dr. Marius Mărginean – reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Braşov, col. dr. Alexandru Keresztes – comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Regina Maria” Braşov, profesionişti ai domeniului sanitar, precum dr. Dan Grigorescu, cel care a fondat Asociaţia „Noul Spital al Braşovului”, alături de o parte din managerii spitalelor braşovene aflate în administrarea Consiliului Judeţean, respectiv Bogdan Rusu – Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, Emil Mailat – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, şi Ciprian Carapcea – Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea”, ec. Rodica Pîrvan, managerul Spitalului Municipal Săcele, alţi reprezentanţi ai instituţiilor spitaliceşti din judeţul Braşov, studenţi medicinişti şi rezidenţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.