Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski

Premierul Nicolae Ciucă, liderul Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu au fost ieri la Kiev.

Aici au avut întâlniri cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul și cu seful Radei Supreme.

Nicolae Ciucă a transmis că România sprijină aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și a promis că va oferi în continuare ajutor refugiaților.

Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. L-am asigurat de sprijinul deplin al României în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară. L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale.Comunitatea română din Ucraina și cea ucraineană din România sunt veritabile punți de legătură între societățile noastre. Etnicii români sunt buni cetățeni ai Ucrainei. Asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică. Totodată, am transmis președintelui Zelenski că sprijinim aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și l-am felicitat pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare”, a scris Ciucă pe Facebook.

Citeste și:  Nicolae Ciucă și Lucian Bode au venit cu trenul la Brașov

De asemenea, premierul Ciucă a discutat cu înalţii oficiali ucraineni şi cu privire la dosarul transnistrean, inclusiv în contextul ultimelor evoluţii.

”Toţi interlocutorii ucraineni au mulţumit Guvernului României şi cetăţenilor români pentru sprijinul acordat în diverse domenii de interes direct pentru partea ucraineană şi pentru solidaritatea manifestată, cu multă empatie, încă de la declanşarea agresiunii militare ruse. Aceştia au prezentat evoluţiile din teren ale confruntării militare şi necesităţile de sprijin pe mai multe planuri. Au salutat şi susţinut disponibilitatea de a crea un nou profil partenerial, superior, pe toate dimensiunile, pentru relaţia bilaterală româno-ucraineană şi au asigurat cu privire la respectarea drepturilor identitare ale etnicilor români”, a mai transmis Guvernul.

Citeste și:  Fântânile arteziene din Brașov vor fi repuse în funcțiune în următoarele săptămâni

La rândul său, Zelenski a anunțat că cele 2 țări împărtășesc o viziune comună asupra perspectivelor și amenințărilor la adresa unitătii europene.

Foto : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=521477529440281&set=a.413773780210657&type=3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.