Noi capacităţi de stocare a gunoiului de grajd finalizate, în beneficiul crescătorilor de animale din judeţul Braşov

Miercuri, 16 iunie 2021, a fost recepţionată o nouă investiţie finanţată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN).

Fermierii din comuna braşoveană Jibert au acum la dispoziţie o platformă comunală cu o capacitate de 2.400 mc/an, pentru colectarea şi gestionarea gunoiului de grajd, în strictă conformitate cu reglementările naţionale şi europene în vigoare, privind prevenirea poluării apelor cu nitraţi din surse agricole.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 2.098.470 lei, din care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a asigurat 94%, restul de 6% fiind din contribuţia locală. Gestionarea platformei va fi asigurată de UAT-ul beneficiar, urmând ca activitatea să fie monitorizată de către MMAP.

Citeste și:  Ce aduce noroc la bani în noul an: 5 lucruri pe care să le faci de Revelion

„Gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit cea mai eficientă soluţie pentru combaterea poluării cu nitraţi a apelor subterane şi de suprafaţă, având în vedere specificul României. În ţara noastră există peste 3 milioane de ferme mici şi gospodării de subzistenţă, dintre care foarte multe nu au capacitatea de a-şi asigura singure un management corect al gunoiului de grajd”, a declarat Vasile Panaite, secretar de stat în cadrul MMAP.

Investiţiile finanţate de MMAP oferă autorităţilor locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. Astfel, UAT-urile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării şi fermele mici.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Pe lângă beneficiile de mediu, fermierii şi gospodarii care au încheiate contracte cu platforma comunală şi fac dovada predării gunoiului de grajd sunt consideraţi, de către APIA şi AFIR, conformi din punctul de vedere a capacităţilor de stocare, fapt care îi scuteşte pe aceştia de investiţii proprii în platforme individuale.

Prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, început în anul 2008 şi încheiat în 2017, au fost finanţate 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Proiectul se află acum în a doua fază, cea de finanţare adiţională. MMAP a alocat pentru perioada 2017 – 2022, un buget de 36,32 de milioane de euro, din care, până în martie 2022, vor fi finanţate alte peste 80 de comunităţi locale.

Citeste și:  Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România face apel la instituţiile statului să ia măsuri de protejare a activităţii jurnaliştilor

Foto. Imagine cu caracter ilustrativ (foto, agroteca.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.