Noi condiţii de călătorie în Grecia

În perioada 19 – 26.06.2021, pe teritoriul R. Elene este permis, suplimentar, și accesul tuturor persoanelor care prezintă rezultatul unui test rapid, efectuat în statul de proveniență ori în cel de tranzit, nu mai vechi de 48 de ore de la data prelevării.

Această măsură este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani împliniți. Rezultatul acestui test NU poate fi substituit cu cel al testului rapid care se efectuează aleatoriu după intrarea în Grecia, măsura fiind valabilă în continuare.

Punctul de frontieră Kakavia rămâne deschis EXCLUSIV pentru lucrătorii sezonieri în agricultură, accesul prin acesta fiindu-le permis doar între orele 08.00-16.00, în timp ce pentru autovehiculele de transport mărfuri (TIR) accesul este permis între orele  07.00-19.00

Noi reglementări ale autorităților elene urmează a fi anunțate în zilele următoare.

Se mențin toate măsurile de prevenție și de izolare socială aflate în vigoare până la data de 26.06.2021, noi măsuri urmând a fi anunțate în funcție de evoluțiile situației epidemiologice.

Principalele restricții sunt:

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, statelor membre ale Acordului Schengen, Australia, Macedonia de Nord, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Israel, Canada, Belarus, Bahrain, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Qatar, China, Kuwait, Ucraina, Rwanda, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Thailanda sau persoanele care au rezidența permanentă în aceste state pot intra pe teritoriul elen pe cale rutieră – prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, prin orice aeroport, intrarea fiind permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

  • prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;

SAU

  • prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.

SAU

  • prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

SAU

  • prezintă în format digital sau tipărit certificatul digital COVID-19 care conține informații despre vaccinare sau rezultatul ultimei testări (test rapid sau PCR), respectiv dovada emisă de către un laborator autorizat din statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.

Aceste condiții (vaccin, test PCR negativ sau certificat care confirmă infectarea anterioară) pentru intrarea în Grecia sunt valabile pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani.

De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.

Rămâne în vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu, de către autoritățile elene, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei.

Toate persoanele, cu excepția cetățenilor și persoanelor care au rezidența permanentă în statele membre ale Uniunii Europene, statele membre ale Acordului Schengen, Australia, Macedonia de Nord, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Israel, Canada, Belarus, Bahrain, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Qatar, China, Kuwait, Ucraina, Rwanda, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Thailanda care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă), până la data de 26.06.2021, sunt supuse măsurii de autoizolare la locul de domiciliu/reședință pentru o perioadă de 7 zile.  Persoanele care sosesc în Republica Elenă pentru o ședere cu o durată mai mică de 7 zile și care nu sunt incluse în categoria menționată mai sus, trebuie să rămână în autoizolare pe întreaga perioadă în care se află pe teritoriul elen.

Este interzisă circulația pe timp de noapte în intervalul orar 01:30-05:00, cu excepția persoanelor care se deplasează la serviciu ori pentru urgențe medicale. Pentru zonele aflate sub cod roșu închis de alertă epidemiologică, restricția de circulație se aplică în intervalul orar 19:00-05:00 pe tot parcursul săptămânii.

În perioada 19.04.2021-26.06.2021, intrarea pe teritoriul Republicii Elene prin punctele de trecere a frontierei Promachonas, Ormenio, Evzoni și Nymphaea se poate efectua în următoarele condiții:

  • prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, de un laborator atestat de autoritatea națională competentă. Certificatul cu rezultatul negativ al testării (redactat în limba engleză) trebuie să conțină numele, prenumele, numărul pașaportului sau al cărții de identitate a persoanei testate;

SAU

  • prezentarea dovezii de efectuare a unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie redactat în limba engleză;

SAU

  • prezentarea unei dovezi emisă de către un laborator autorizat de statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă;

SAU

  • prezintă în format digital sau tipărit certificatul digital COVID-19 care conține informații despre vaccinare sau rezultatul ultimei testări (test rapid sau PCR), respectiv dovada emisă de către un laborator autorizat din statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.
  • obținerea unui rezultat negativ la testarea rapidă pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 care se efectuează în punctul de trecere a frontierei terestre de către unitățile mobile ale Secretariatului General de Protecție Civilă şi ale Organizaţiei Naţionale de Sănătate Publică (EODY). Accesul va fi permis numai persoanelor care vor obţine un rezultat negativ al testului (rezultatul se eliberează pe loc);
  • prezentarea formularului PLF (Passenger Locator Form), cu cod QR, acesta fiind considerat un document necesar pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene, pe orice cale de acces (se completează pe pagina de internet http://travel.gov.gr).

Rămân în vigoare toate celelalte măsuri adoptate până în prezent.

Atenție! Categorii de persoane care pot intra pe teritoriul elen în această perioadă:

Prin punctele de trecere a frontierei Kakavia și Kipi este permisă intrarea doar a cetăţenilor greci, cetățenilor străini titulari ai unui permis de reședință elen, persoanelor cu domiciliul stabil în Republica Elenă, persoanelor care intră în Republica Elenă din motive absolut necesare din punct de vedere profesional sau din motive medicale – dovedite cu documentele necesare.

Titulari ai cărții de identitate speciale pentru etnicii eleni din diaspora (Albania), prin punctul de trecere a frontierei Kakavia, cu diminuarea limitei la 400 de persoane/zi. Conducătorii profesioniști de TIR vor fi supuși obligatoriu testării rapide.

Autovehicule de transport medical care efectuează transporturi medicale din Serbia/Kosovo la Salonic, pentru internarea pacienților aparținând corpului diplomatic, militar sau administrativ, precum şi membrii familiilor acestora, prin punctul de trecere a frontierei Evzoni.

Atenție! Conducătorii auto de transport internațional de mărfuri sunt exceptați de la obligativitatea autoizolării pentru perioada 18.12.2020 – 26.06.2021, dacă se află în tranzit sau dacă preiau marfă din Republica Elenă și părăsesc imediat teritoriul acestui stat. În situația în care preluarea mărfii are loc la mai multe zile după sosirea în Republica Elenă, transportatorul are obligația de a intra în autoizolare până la momentul plecării sau până la expirarea perioadei de 7 zile. Dacă transportatorul sosește în Republica Elenă exclusiv pentru încărcarea de marfă (fără să aducă produse în Republica Elenă din alte state), este obligatoriu să prezinte un contract încheiat cu partea elenă, în caz contrar fiind pasibil de amendă.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Circulația prin punctele de trecere a frontierei terestre a Republicii Elene este condiționată de restricțiile impuse de instituirea stării de carantină/lockdown până la data de 26.06.2021, cu mențiunea expresă că acestea pot fi modificate oricând, fără niciun preaviz, în situația creșterii numărului persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2. 

  • Accesul prin punctele de trecere ale frontierei Kulata-Promachonas și Svilengrad-Ormenio (05:00-01:30, pe fondul măsurilor de restricționare a circulației pe timp de noapte, chiar dacă acestea sunt deschise 24/24, cu excepția transportatorilor de marfă), precum și Evzoni, respectiv Nymphaea (07:00-23:00) va fi permis numai persoanelor care la intrarea pe teritoriul elen prezintă: rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior sosirii sau dovada de efectuare a unui vaccin autorizat pentru COVID-19 (redactată în limba engleză), cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la rapel/doza unică ori prezentarea unei dovezi emise de un laborator autorizat din statul de proveniență (redactată în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă) prin care se confirmă faptul că persoana a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19 într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Grecia, formularul PLF – Passenger Locator Form completat cu cel puțin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul de proveniență sau care prezintă în format digital sau tipărit certificatul digital COVID-19 care conține informații despre vaccinare sau rezultatul ultimei testări (test rapid sau PCR), respectiv dovada emisă de către un laborator autorizat din statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă și care vor obţine un rezultat negativ al testului aleatoriu efectuat la frontieră (rezultatul se eliberează pe loc). 

Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu se aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 12 ani.

Testele moleculare cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu redactate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului în punctul de trecere a frontierei (pașaport sau carte de identitate). Autoritățile elene subliniază că falsificarea acestor certificate este pedepsită conform legii elene.

Prezentarea unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu exclude procedura testării în punctul de trecere a frontierei și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form și prezentarea codului QR.          

Nerespectarea obligației de a completa acest formular (PLF) este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare și conduce la nepermiterea intrării pe teritoriul național.

Tranzitul camioanelor pentru transportul de mărfuri (TIR) este posibil prin toate punctele de control ale frontierei terestre a Republicii Elene, fără prezentarea unui test molecular negativ tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 de către conducătorii auto.

Prin punctul de trecere a frontierei de la Kakavia (Albania) circulația este permisă numai în intervalul orar 07:00 – 19:00 (zile lucrătoare), doar pentru persoanele care se deplasează în scopuri esențiale, absolut necesare (sunt excluse deplasările în scop de turism sau vizită), cetățenii greci, deținătorii unui permis de ședere sau rezidenții permanenți din Republica Elenă.

Sunt exceptați de la aceste restricții (accesul în intervalul orar, prezentarea unui test molecular cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și completarea formularului PLF) conducătorii camioanelor care transportă marfă în regim internațional (TIR) (situații care trebuie justificate cu documente corespunzătoare) și care intră prin punctele de trecere a frontierei Kakavia, Evzoni, Ormenio, Kipi și Exohi.

Numărul persoanelor care intră în Republica Elenă pe la frontiera terestră cu Albania (punctul de trecere de la Kakavia) este limitat la 400 de persoane pe zi, punctul de trecere de la Krystalopigi fiind închis. Toate aceste persoane sunt supuse unei perioade de autoizolare obligatorie timp de 7 zile. Punctul de frontieră de la Kakavia rămâne deschis și pentru intrarea deținătorilor unei cărți de identitate speciale pentru expatriați (cetățeni de origine elenă), cu menţinerea limitei de 400 de persoane/zi.

Sursa: MAE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.