Noi reguli pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al Municipiului Brașov

Primăria a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de acordare a titlului de ,,Cetățean de onoare al Municipiului Brașov”. Noul act normativ aduce clarificări în ceea ce privește procedura de înmânare a titlului, dar și modul în care acesta poate fi retras

Titlul de „Cetățean de onoare” reprezintă cea mai înaltă distincție onorifică acordată de autoritățile unei unități administrativ-teritoriale unei persoane a cărei activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața localității sau a județului respectiv, pentru talentul, realizările sau serviciile deosebite aduse de aceasta comunității.

De-a lungul timpului, au existat câteva versiuni ale Regulamentului pentru acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al Municipiului Brașov”, asemănătoare din punct de vedere al condițiilor de acordare, diferența majoră constând în raportarea la legislația aplicabilă la un anumit moment. Versiunea în vigoare la data prezentei este cea aprobată de Consiliul Local al Municipiului Brașov prin H.C.L. nr. 707 din 21 decembrie 2015.

Având în vedere ultimele modificări legislative referitoare la acordarea acestei înalte distincții, primăria a pus în dezbatere publică un nou regulament, care clarifică și detaliază o serie de proceduri cu privire la cine face aceste propuneri, procedurile de înmânare sau de retragere a titlului.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

„Titlul de ,,Cetățean de onoare al Municipiului Brașov” reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de Municipalitate unor cetățeni români sau străini care s-au remarcat în domeniile lor de activitate, și-au adus contribuția la dezvoltarea Brașovului sau care, prin curajul sau devotamentul lor, au adus beneficii deosebite membrilor comunității sau chiar țării. Majoritatea cetățenilor de onoare ai Brașovului sunt cei care au luptat pentru libertatea brașovenilor și românilor, fie că vorbim de foștii deținuți politici, de veteranii de război decorați cu medalia ,,Mihai Viteazu” sau de brașovenii care au ieșit în strada și au strigat ,,Jos comunismul” în 15 Noiembrie 1987 sau s-au jertfit la revoluția din 1989. Pe această listă sunt oameni care au făcut cinste orașului și țării. Alături de ei sunt, de asemenea, personalități ale orașului nostru sau a căror activitate s-a răsfrânt pozitiv asupra Brașovului. Noul regulament aduce și mai multă claritate în modul de dobândire a acestui titlu și, dacă este cazul, cum a fost în urmă cu câteva luni, de retragere a acestuia. Vă așteptăm, până în 12 august, cu propuneri de completare a acestui regulament, astfel încât să ne asigurăm că persoanele pe care comunitatea brașoveană le onorează cu acest titlu merită să stea alături de ceilalți cetățeni de onoare”, a precizat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

Conform proiectului de regulament, titlul de cetățean de onoare se poate acorda la  inițiativa primarului, consilierilor locali sau a unui număr de cel puţin 5% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot.

O altă modificare față de regulamentul aflat în vigoare este cea referitoare la  documentația necesară pentru a putea acorda acest titlu. Astfel, aceasta include și un certificat de cazier judiciar.

Aprobarea acordării titlului se face cu majoritate absolută, iar în cazul în care o propunere este respinsă, aceasta nu va mai putea fi reluată pe durata mandatului în curs.

De asemenea, regulamentul specifică foarte clar modul de înmânare a titlului, inclusiv ca, pe lângă discursul persoanei laureate, și cei care vor să sublinieze meritele acestei persoane să poată lua cuvântul.

Și modul de retragere al titlului este precizat în noul act normativ, atât în ceea ce privește situațiile în care acesta poate fi retras, cât și procedura în sine.  

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

Brașovenii sunt invitați să vină cu propuneri de completare sau modificare a acestui proiect până în data de 12 august, inclusiv, pe e-mail-ul infopublice@brasovcity.ro, pe site-ul primăriei sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni.

Începând din anul 1992 până în prezent, Consiliul Local al Municipiului Brașov a acordat titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Brașov” unor persoane care au avut contribuții notabile în domeniile culturii, artei, științei, ingineriei, învățământului, sănătății sau sportului, sau care și-au pus amprenta asupra dezvoltării orașului și comunității, precum și unor persoane care s-au remarcat prin eroism și curaj în momente dificile pentru Brașov sau pentru țara noastră. În acest moment, 583 de astfel de persoane se regăsesc pe lista ,,Cetățenilor de onoare ai Municipiului Brașov”, majoritatea fiind foști deținuți politici, participanți la revolta din 15 Noiembrie 1987, veterani de război și martiri ai revoluției române. Acestora li se adaugă oameni de cultură, sportivi și diplomați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.