Noile tarife de referință pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat joi noile tarifele de referinta pentru politele RCA. Acestea indica o scadere de circa 7% a tarifelor pentru segmentul autoturisme – persoane fizice, insa se observa o crestere semnificativa a tarifelor pentru masinile cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cmc, a declarat Cristian ROSU, Vicepresedinte pe Sectorul Asigurarilor-Reasigurarilor din cadrul ASF.

„Tarifele de referinta, calculate de catre o companie independenta, confirma ca piata RCA se afla intr-un punct de echilibru. Nu putem discuta, in acest moment, despre o presiune pe pretul de vanzare al politelor obligatorii de raspundere civila auto. Fluctuatiile de tarif, pe care noi le monitorizam permanent, sunt intr-o marja acceptabila si sunt firesti pentru o piata libera”, a declarat Cristian ROSU.

„Analiza raportului realizat de Ernst&Young ne arata ca tariful de referinta mediu ponderat, pentru segmentul autoturisme-persoane fizice, inregistreaza o scadere de circa 7%, fata de perioada anterioara. Din aceasta categorie, singura componenta care a inregistrat o crestere semnificativa a fost cea a autoturismelor cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cmc. Este totusi important de precizat faptul ca si pentru acest tip de autovehicule, tariful mediu efectiv cu care s-au vandut politele in piata se situeaza sub nivelul tarifului de referinta. As vrea sa subliniez ca mai mult de jumatate dintre autovehiculele detinute de persoanele fizice se afla incadrate in clasa de bonus maxim – B8, ceea ce inseamna o reducere cu 50% a tarifului politei RCA”, a adaugat el.

Citeste și:  Bursa Locurilor de Muncă Brașov revine pe 17 mai, la Casa Armatei

Astfel, in ceea ce priveste tariful de referinta, anuntat de ASF joi – 10 octombrie 2019, pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cmc – persoane fizice, s-au inregistrat majorari semnificative ajungand la:

  • 2.664 lei pentru grupa de varsta de pana sau egala cu 30 de ani, fata de 1.871 lei cat a fost tariful de referinta anuntat in martie 2019;
  • 1.850 lei pentru persoanele cu o varsta cuprinsa intre 31 – 40 ani vs. 1.299 lei in martie;
  • 1.877 lei pentru persoanele cu o varsta cuprinsa intre 41 – 50 ani vs. 1.338 lei;
  • 1.877 lei pentru persoanele cu o varsta cuprinsa intre 51 – 60 ani vs. 1.299 lei;
  • 1.857 lei pentru persoanele de peste 60 de ani vs. 1.286 lei in martie a.c.
Citeste și:  Peste 400 dintre cei mai puternici cicliști din Europa sunt așteptați la primul Campionat European de Mountain Bike din România

„In ceea ce priveste tariful mediu de referinta pentru persoanele juridice, nu au fost inregistrate variatii semnificative fata de perioada anterioara, nici pentru autoturisme, nici pentru autovehiculele de transport marfa. As putea remarca faptul ca pentru camioanele cu o capacitate mai mare de 16 tone, tariful de referinta a scazut cu 1% fata de cel din perioada anterioara”, a spus Vicepresedintele ASF.

„Va asigur ca ASF supravegheaza cu toata responsabilitatea piata asigurarilor si ca va lua, daca va fi cazul, masurile permise de lege pentru a nu ne confrunta cu dezechilibre care sa afecteze drepturile si interesele consumatorilor”, a completat acesta.

PERSOANE FIZICE

Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri – PF

Citeste și:  O nouă ediție a programului Start-up Nation tot mai aproape de aprobare

Autovehicule pentru transportul bunurilor – PF
 

Remorci si semi-remorci – PF
 

Tractoare rutiere – PF
 

Motociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas – PF
 

Alte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc. – PF
 

PERSOANE JURIDICE

Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri – PJ
 

Autovehicule pentru transportul bunurilor – PJ
 

Remorci si semi-remorci – PJ
 

Tractoare rutiere – PJ
 

Motociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas – PJ
 

Alte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc. – PJ
 

PERSOANE FIZICE si JURIDICE – Autovehicule destinate transportului de calatori cu peste 9 locuri
 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.