O brașoveancă invită comunitatea locală la un ritual colectiv de procesare a doliului și de acceptare a morții

Pornind de la propria experiență a pierderii unor oameni dragi în timpul pandemiei, artista și antropoloaga brașoveancă Rucsandra Pop invită comunitatea locală să ia parte la un ritual colectiv de procesare a doliului și de acceptare a morții. Instalația performativă construită în jurul ideii că ORICE MOARTE E O POARTĂ este și o invitație de a căuta în moarte sensul vieții.

Moartea nu este un rit de trecere doar pentru cea sau cel care se duce, ci și pentru cei care rămân și pe care acest eveniment îi transformă fundamental, însă le oferă și șansa de a se redescoperi și reinventa.

ORICE MOARTE E O POARTĂ: CUTIA DE REZONANȚĂ propune 8 performance-uri cu un număr limitat la 25 de participanți/reprezentație, care vor avea loc între 13 mai – 19 mai 2024, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Instalația performativă va avea două zone separate: una a morții – adică a onorării celor care nu mai sunt printre noi – și una a vieții și a viitorului. Participanții vor fi invitați să aducă câte un obiect care le amintește de cineva drag care nu mai e printre noi. Aceste obiecte pot deveni parte din instalație. La fiecare reprezentație vor fi prezenți și psihologi care să poată conține emoțiile celor care trec prin această experiență, dacă va fi cazul. 

Citeste și:  Se deschide sezonul de tenis de câmp 2024, la Baza Sportivă Olimpia Brașov

Vineri, 17 mai va avea loc și un workshop tematic dedicat artiștilor, antropologilor și psihologilor din comunități din jurul Brașovului (Făgăraș, Sinaia, Predeal, Sfântu Gheorghe și altele), în care vor fi explorate metodologia și impactul în comunitate a unui astfel de demers performativ, cu scopul de a fi preluate în propria practică artistică.

Intrarea este liberă în toate zilele evenimentului // Informații despre program și rezervări, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.