O icoană semnată de Arsenie Boca, realizată într-un atelier din Scheii Braşovului, a fost scoasă la licitaţie

Icoana pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”, semnată de părintele Arsenie Boca, va fi scoasă la vânzare, miercurea viitoare, la Licitaţia de Crăciun – Artă Sacră organizată de casa Artmark, potrivit Agerpres.

Conform Artmark, apariţia pe piaţa de artă a unei astfel de piese este o raritate absolută. Preţul de pornire al icoanei este de 350 de euro.

Icoana, realizată într-un atelier din Scheii Braşovului, este datată 25 august 1945 şi a fost oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus (poreclit „Stareţu”). Pe spatele icoanei de colecţie se regăseşte mesajul scris de Arsenie Boca: „Părintelui Ieronim Grovu („Stareţu”). Dar de la credincioşii de la Mănăstirea Brâncoveanu, mult a ostenit şi mai are”, urmată de semnătura părintelui.

Citeste și:  Peste 1.000 de tone de material antiderapant au fost utilizate, în weekend, pe străzile din Brașov și din Poiana Brașov

Artmark arată că, cu cinci ani înainte de a semna icoana scoasă la licitaţie, Arsenie Boca a declanşat la Sâmbăta de Sus ceea ce s-a numit „mişcarea de reînviere duhovnicească”. Părintele Ieronim Grovu a fost conducătorul lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea de la Sâmbăta şi cel care a dus o corespondenţă cu Arsenie Boca, chemându-l de la Prislop înapoi la Sâmbăta.

Licitaţia de Crăciun organizată de Artmark reuneşte 188 de icoane, cât şi obiecte de colecţie. Loturile sesiunii sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.