O replică a steagului Junilor Brașovecheni din 1922, expusă la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Doar până sâmbătă, 14 mai 2022, puteți vedea la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului steagul Junilor Brașovecheni, așa cum era el înainte de instaurarea regimului comunist. O replică a sa a fost expusă în expoziția ”Costumele Junilor și hainele românești din Șchei și Brașovecheni”, expoziție deschisă până la sfârșitul lunii mai. Prin acest demers, Societatea Junilor Braovecheni marchează 100 de ani de la înființare. Este un bun prilej de a vizita Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, în 14 mai 2022, între orele 18.00 – 24.00.

Steagul are o poveste interesantă, spusă de Mihai Moraru, președinte al Societății Junilor Brașovecheni: ”Pe steagul inițial al Societății Junilor Brașovecheni din 1922 existau alte simboluri, care aveau legătură cu Unirea. Pe fundalul tricolor era conturul României Mari, în interiorul ei se afla stema regală, iar în semirotund, în partea superioară, scria «Societatea Junilor Brașovecheni – 1922». În partea inferioară, tot în semirotund scria «Uniți în cuget și în simțiri». După abdicarea Regelui Mihai, în 1948, atunci când societățile de Juni și activitățile lor au fost interzise, steagurile au fost confiscate sau distruse. Obiceiul s-a reluat în 1968, dar dreptul de a avea steaguri s-a acordat doar în 1977, când pe fața pe care se afla stema regală am primit acordul să-l punem pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Anul acesta, la 100 de ani de la urcarea pe tronul României Mari a Regelui Ferdinand, Societatea Junilor Brașovecheni a refăcut steagul care a fost confiscat în 1948. Pe cealaltă față a steagului este înfățișat Junele Brașovechean călare în fața foișorului de pe strada Cloșca”. Reconstituirea steagului a fost posibilă, după cum a declarat Mihai Moraru în cadrul unui interviu la NovaTV, prin descrierea amănunțită a steagului rămasă de la Puiu Gheorghe, președintele Societății Junilor Brașovecheni din perioada interbelică.

Citeste și:  Evenimente dedicate Sărbătorilor Pascale, la Opera Brașov

Activitatea Junilor din Braşov a fost interzisă din noiembrie 1948, când li s-au confiscat bunurile, printre care și steagurile și li s-au interzis activităţile. În anul 1968, li s-a permis să-și reia activitatea, doar sub supravegherea autorităților comuniste, iar calendarul acțiunilor a fost legat de sărbătorile laice sau propagandiste (1 Mai, 23 August) și nu de cele ortodoxe. În anul 1977, societăților de Juni li s-a permis să aibă din nou steaguri, dar cu reprezentarea unor simboluri agreate de puterea de atunci, cum este cazul domnitorului Alexandru Ioan Cuza sau Mihai Viteazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.