O tânără brașoveacă, coautoare a unei cărți pentru copii, disponibilă gratuit

Pentru prima oară în România, au fost publicate patru cărți ilustrate pentru copii, ce au ca personaje principale personalități rome contemporane. Lansarea lor oficială are loc în 22 octombrie 2022, la Muzeul Național al Literaturii Române. Brașoveanca Andra Dima este una dintre coautoare.

Ștefan Mihalache (Connect-R), Nicoleta Bițu, Sorin Sandu și Loredana Mihaly sunt cele patru personaje de poveste care și-au împărtășit poveștile de viață cu cei nouă tineri autori. Iar acestea au fost inspirația în crearea colaborativă a poveștilor în cadrul mai multor ateliere de scriere creativă, ce au avut ca îndrumătoare pe scriitoarea Iulia Iordan și jurnalista Delia Marinescu.

1800 de exemplare ale celor patru cărți au fost distribuite în mod gratuit în 450 de grădinițe. Peste 10000 de copii vor asculta aceste povești în comunități defavorizate din România.

Citeste și:  Întâlnire de lucru la Penitenciarul Codlea, organizată în baza Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate

Cărțile sunt disponibile gratuit, în format digital, în perioada octombrie 2022- martie 2023, pe site-ul asociației Cu Alte Cuvinte, pe pagina web a proiectului ROMA S/HEROES.

Cărțile sunt însoțite de ghiduri pedagogice cu activități jucăușe și au fost distribuite în grădinițe prin intermediul asociației OvidiuRo. Cărțile și materialele pedagogice sunt completate de ateliere de formare online pe tema educației pentru diversitate și a identității de etnie pentru educatoarele care folosi cărțile.

Ceea ce face acest proiect unic este că cele patru cărți au fost scrise de nouă tineri romi după ce au făcut cercetat și intervievat cele patru personalități rome pe care le admiră de când erau copii.

Citeste și:  Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

Deși nu sunt într-un circuit comercial, cele patru cărți vor fi disponibile online, în format digital timp de șase luni de la lansarea lor, așa cum a fost cazul tuturor cărților pentru copii create la inițiativa asociației Cu Alte Cuvinte (CUAC).

Ce reprezintă aceste cărți?
Din punctul meu de vedere, acestea sunt patru dintre cele mai frumoase povești editate la noi în acest an, nu din motive estetice neapărat, pentru că aici oamenii nu se vor pune niciodată de acord, comerciale nici atât, ci pentru felul în care au fost concepute ele și mai ales încrederea cu care a fost împachetat procesul de scriere. Iată de ce nu ar trebui să fie scoase doar povești comerciale, „garantate” de cerința pieței, „neproblematice” etc. Pentru că și aceste povești au rolul lor: cresc scriitori, cresc cititori, cresc noi relații între ei, iar asta este esențial pentru a putea vorbi mai apoi despre „piață”. (Iulia Iordan, îndrumătoare și editor în cadrul proiectului).

Citeste și:  Kärcher a curățat Teatrul Sică Alexandrescu și Piața Sfatului din Brașov

Lansarea va avea loc în 22 octombrie, ora 11.00, în București, la Muzeul Literaturii Române. Evenimentul se bucură de prezența autorilor, ilustratorilor și a două personaje surpriză din cele patru cărți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.