Certificatul verde de vaccinare e valabil nouă luni pentru călătorii în UE, dar nu și în interiorul României

Pentru călătoriile în afara țării s-a stabilit la nivel european o valabilitate de maximum nouă luni pentru certificatele verzi de vaccinare anticoronavirus (în lipsa dozei booster), această măsură fiind implementată vineri seară, prin OUG, și de România. În interiorul României, însă, situația rămâne neschimbată – certificatele verzi de vaccinare pot fi folosite, în lipsa booster-ului, chiar dacă a trecut acea perioadă de nouă luni, pentru a avea acces la anumite activități economice, sociale și culturale.

OUG 6/2022 este actul normativ prin care România transpune în practică decizia autorităților europene de a stabili o valabilitate de 270 de zile (nouă luni) pentru certificatele verzi de vaccinare, în lipsa dozei booster. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 4 februarie 2022 și se aplică deja de la momentul apariției.

Prin urmare, de-acum, persoanele care intră în România sau care ies din România trebuie să prezinte un certificat verde de vaccinare ce se încadrează în una dintre cele două situații – fie vorbim de o persoană vaccinată cu schema inițială care se află în acea perioadă de 270 de zile de valabilitate, fie vorbim de o persoană care a primit inclusiv doza booster (fără să conteze când s-a făcut schema inițială). Dacă a expirat perioada de 270 de zile, cei fără booster pot prezenta, pentru călătorii în UE, fie un certificat verde de testare, fie unul de vindecare.

„La trecerea prin vama românească, orice persoană care vine din UE va trebui să prezinte unul dintre certificatele digitale europene, care să constea fie din test PCR valabil 72 de ore (aici nu s-a modificat nimic), fie un certificat care să ateste trecerea prin boală în urmă cu maximum 180 de zile (nici aici n-a intervenit vreo modificare), fie un certificat de vaccinare care, dacă este vorba de persoane care au primit doar schema primară de vaccinare, trebuie să fie valabil în această perioadă de 270 de zile.

Pentru cei care au și doza booster, această valabilitate nu a fost stabilită încă la nivelul Comisiei Europene și, ca urmare, noi am stabilit o valabilitate de până la 31 decembrie 2022, urmând ca această valabilitate să fie modificată în funcție de decizia finală a Comisiei Europene. (…) Evident că și cetățenii din România care doresc să călătorească într-un stat membru al UE trebuie să știe că există posibilitatea să li se verifice la graniță certificatul de vaccinare și trebuie să se asigure că el se află în valabilitatea de 270 de zile, pentru cei care au schema primară de vaccinare (…)”, a declarat vineri, la o conferință de presăAdriana Pistol, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.

Așadar, certificatul verde de vaccinare are o valabilitate de 270 de zile, fără doza booster, numai în cazul în care titularul vrea să călătorească în străinătate sau să intre în România. Doza booster este doza suplimentară schemei complete de vaccinare (doza a treia, pentru vaccinurile cu schemă completă de două doze, sau doza a doua, pentru vaccinurile cu schemă completă de o singură doză).Pe plan internpentru accesul la activitățile localurilor, cinematografelor, spectacolelor etc., certificatul verde de vaccinare poate fi folosit chiar dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la schema completă de vaccinare, indiferent dacă titularul are sau nu doza booster. Practic, specialista din cadrul ministerului a dat asigurări că noua ordonanță nu afectează cu nimic folosirea certificatului verde în interiorul României.

„Această ordonanță nu are niciun fel de impact, nu aduce niciun fel de modificare asupra utilizării certificatului de vaccinare, testare sau de trecere prin boală ce este solicitat pentru desfășurarea diverselor activități pe teritoriul național. Aici, nimic nu se schimbă prin adoptarea acestei ordonanțe”, a subliniat Adriana Pistol.

Tehnic vorbind, celor care au doza booster li se emite, la cerere, un nou certificat verde în care să figureze situația vaccinală actualizată. În acest context, e de amintit că autoritățile europene vor să prelungească folosirea certificatelor verzi, pentru călătorii în UE, până la 30 iunie 2023 (decizia se va lua în următoarele luni).

Citeste și:  Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin organizează dezbaterea publică finală a programului „Pactul Pentru Tineri”, la Brașov

Sursa, avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.