Oficial din SUA în vizită la Brașov, impresionat de Centrul pentru refugiați de la CATTIA

O delegație a Ambasadei SUA la București, condusă de David Muniz, Charge d’Affaires și șeful actual al misiunii diplomatice americane în Brucurești, s-a aflat ieri la Brașov, pentru a discuta cu primarul Allen Coliban despre posibile proiecte de colaborare viitoare, dar și pentru a vizita Centrul local de intervenție pentru sprijinul locuitorilor din Ucraina, deschis la inițiativa primăriei și a partenerilor din societatea civilă, la centrul de afaceri CATTIA.

„Astăzi am avut onoarea să îi urez bun venit la Brașov șefului misiunii diplomatice a Statelor Unite ale Americii în România, domnul David Muniz. Am avut o oră de discuții pe teme importante pentru Brașov și pentru America, cum ar fi situația geopolitică actuală și criza refugiaților, pentru care Brașovul a primit felicitări privind modul în care sunt gestionați refugiații și fluxurile aferente în perioada aceasta și modul în care Brașovul dă exemplu de bune practici în domeniu. Totodată am vorbit despre perspectivele de dezvoltare economică a Brașovului și nevoia de atragere de investitori, astfel încât Brașovul trebuie să existe pe această hartă a relocărilor de facilități de producție către Europa. Am vorbit despre democrație și despre provocările pe care libertatea cuvântului le suferă în perioada aceasta, și în perspectiva unor traininguri și a unor evenimente pe care să le dezvoltăm împreună în perioada următoare, și am vorbit, totodată, și despre educație, despre felul în care sistemul de educație american poate să și găsească conexiuni și la Brașov. Despre toate acestea vom continua și în perioada următoare cu proiecte concrete, în primul rând cu promovarea Brașovului pe harta locațiilor destinațiilor pentru investiții.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: Luna mai vine cu schimbări în preferințele de călătorie ale românilor

Discuția de la primărie a atins probleme diverse, de la dorința Brașovului de atrage investitori strategici în domenii de viitor – ca producția de componente IT, industrii „verzi“, aeronautică sau automotive – cărora să le ofere atât spațiu de relocare, cât și facilități fiscale, până la turism, cultură sau educație – domeniu în care Brașovul și-ar dori să aducă mai multe programe și universități care să extindă oferta educațională și implicit să creeze forță de muncă specializată pentru direcții viitoare de dezvoltare.

Desigur că schimbările geo-politice actuale au făcut și ele parte din discuție, context în care David Muniz a remarcat eforturile și strategia Brașovului pentru a deveni un jucător important în această nouă tendință de relocare a capacităților de producție mondiale către țări mai sigure, dintre care și România poate face parte, tendință accelerată de războiul din Ucraina.

La CATTIA, delegația americană a fost însoțită și de primarul Allen Coliban, și de viceprimarul Flavia Boghiu, iar vizita a cuprins atât centrul pentru refugiați, cât și birourile și incubatorul de afaceri de la etaj, în care firmele își desfășoară activitatea.

Citeste și:  Caravana Shakespeare sosește la Brașov și aduce, în premieră, „Operele complete ale lui Shakespeare”

„Tocmai am încheiat o vizită uimitoare, într-un oraș uimitor, aici, în Brașov. E un loc pe care mi-a plăcut mereu să vin să-l văd. Este unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Am avut o întâlnire extraordinară cu primarul Coliban, care face o treabă minunată aici, poziționând Brașovul într-o lume a secolului XXI. Aș dori să subliniez ceva ce tocmai am văzut în ultima jumătate de oră sau cam asa ceva, vizitând acest loc. Acum trei săptămâni, această clădire incubator de afaceri era goală și/sau plină de afaceri la etaj. Dar viceprimarul și atâția voluntari de aici din Brașov s-au reunit în mijlocul crizei refugiaților pentru a transforma acest lucru într-un centru de primire a refugiaților uimitor de bine organizat. Sunt uimit de toată organizarea care este aici și de minunata disciplină a acestor voluntari care sunt aici în fiecare zi, ajutându-i pe refugiați, ajutându-i să se reinstaleze, ajutându-i să se îmbrace, să se hrănească. Într-adevăr o scenă uimitoare! Iar la etaj avem incubatorul de afaceri plin de companii locale care lucrează în tot felul de domenii. Tocmai am văzut oameni care lucrează la arhitectură, investiţii, tehnologie şi IT şi alte lucruri de genul acesta, lucrând aici în acelaşi timp în care comunitatea s-a reunit pentru a-i sprijini pe refugiaţi. Este o poveste emoţionantă, şi este, de asemenea, revelator pentru toate părţile cele mai bune pe care Braşovul le are în acest moment critic şi pentru de ce acest oraş este atât de special şi unic. Așa că am apreciat cu adevărat șansa de a vedea toate acestea, transmit urările noastre de bine oamenilor din Brașov și vă mulțumim foarte mult pentru tot ce faceți pentru a ajuta refugiații din Ucraina în acest moment foarte dificil“, a rezumat David Muniz activitatea din timpul zilei, la finalul vizitei la CATTIA.

Citeste și:  Cinematograful Popular din Brașov: Renovare finalizată, dar așteaptă redeschiderea din motive birocratice
Foto. David Muniz

Chargé d’Affaires ad-interim David Muniz lucrează de peste 20 de ani în Departamentul de Stat al SUA.

Înainte de sosirea la București, în iulie 2020, el a fost adjunctul interimar al Asistentului Secretarului de Stat pentru Afaceri Regionale și Multilaterale, în cadrul Biroului pentru contraterorism, unde a deținut și funcția de director al Oficiului de afaceri regionale pentru Asia Centrală/de Sud și Orientul Apropiat.

A primit numeroase distincții acordate de către Departamentul de Stat al SUA, inclusiv mai multe „Superior Honor Awards” și „Meritorious Honor Awards”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.